Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1504 Piwa: 17/150 Skąd: z północy
Wysłany: 2009-09-04, 23:06
Podsumowywujac, gdyby nie II Wojna Swiatowa, to Wielun jest dzisiaj bez nowych chodnikow, o remontach drog moznaby zapomniec, elewacjach na reprezentatywnych budynkach takze No i pomnikow by braklo! Z dzisiejszego punktu widzenia, to Hitler zrobil nam przysluge Byc moze, gdy juz wszyscy pogodza sie z faktem rozpoczecia II WS w Wieluniu, na jakas jej rocznice powstanie wreszcie obwodnica Wielunia? Obstawiam 2039
OK, ale takie rzeczy powinno się robić na bieżąco, a nie w dwa miesiące bo ktoś ważny przyjeżdża...
to fakt, trzeba się z tym zgodzić. Włodarze miasta najwidoczniej potrzebują poważnej motywacji aby działać tak jak było w tym przypadku no ale cóż dobre i to.
_________________ KONTO ZABLOKOWANE PRZEZ ADMINISTRACJĘ.
Pomógł: 15 razy Wiek: 71 Dołączył: 24 Sie 2006 Posty: 626 Otrzymał 10 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-09-05, 09:26
Jan Kowalski napisał/a:
alef Linia do segregacji śmieci jest już na wysypisku w Rudzie od kilku dni.
Wiem, że linia już jest, temat wywołałem celowo bo o ile mi wiadomo zaciągnięto na nią kredyt zamiast uzyskać dotację z zewnątrz. Temat był łatwy ale skoro ta władza nie umie pozyskać pieniędzy nawet na tak łatwe zadania to po co nam taka władza.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2009-09-06, 14:36
Międzynarodowa Konferencja Burmistrzów Miast Pamięci II Wojny Światowej
O godzinie 9.00 w Dworze Artusa w Gdańsku rozpoczęła się Międzynarodowa Konferencja Burmistrzów Miast Pamięci II Wojny Światowej. Zjechali na nią reprezentanci kilkudziesięciu metropolii z całego świata.
W konferencji wzięli udział się m.in. reprezentanci Berlina, Bremy, Brześcia, Drezna, Hamburga, Charkowa, Kurska, Lidic, Lipska, Mińska, Narwiku, Norymbergii, Oradour-sur-Glane, Oświęcimia, Smoleńska, St. Petersburga, Surabaya, Tobruku, i Wielunia, a także przedstawiciele Światowego Zjazdu Kombatantów oraz uczniowie zrzeszonych w Klubie Szkół Westerplatte.
- Z pokojem jest tak, że gdy panuje - traktujemy go jako coś oczywistego i kompletnie nie doceniamy. Dopiero gdy go zabraknie - widać jego brak. Dlatego do miast-symboli należy zachowanie pamięci o naszej historii powiedział Prezydent Miasta Gdańska Paweł Adamowicz witając uczestników konferencji.
[...]
Kluczowym punktem uroczystości było uroczyste złożenie przez delegacje Miast Pamięci grudek ziemi do specjalnej urny. Urna ta, zawierająca ziemię ze wszystkich miast i pól bitewnych, zostanie w przyszłości wmurowana w fundament powstającego w Gdańsku Muzeum II Wojny Światowej.
Wieluń reprezentowała Pani Magdalena Majkowska - sekretarz miasta widoczna w pierwszym rzędzie.
gdansk.jpg
Plik ściągnięto 160 raz(y) 146,78 KB
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
oglądałem wczoraj w TVK transmisję z przebiegu uroczystości. Jakiś starszy Pan mówił, że 1 września 1939 r miał 13 lat i 8 miesięcy. Stojąc przy ojcu trzymał w ręku jego zegarek kieszonkowy i patrzył, patrzył .........4.37......4.38........... i oczywiście od razu zauważył czarne krzyże. Śmiać mi się zachciało. Szkoda, że nie podał w której sekundzie te bomby spadły. Czy jest tylko jeden świadek tego zdarzenia?
Jakaś inna Pani miała wtedy 3 lata i też doskonale pamiętała fale uciekinierów.
Mają ludzie pamięć czy fantazję?
Po przybyciu do rejonu Widawy, mp d-ca było w majątku Pruszków (na drodze Łask - Rogoźno - Widawa)
Według ogolnego rozkazu operacyjnego nr 1 gen. Rómmla , mp d-cy 28 DP miało być przeniesione do Wielunia na czas walk granicznych (Juliusz Rómmel, Za honor i ojczyznę, s. 39-42)Dwór Wielgie. Potwierdzenie tego faktu znalazłem również w innych publikacjach mówiących o wrześniu i 28 DP.
Nurtuje mnie jednak pytanie, dlaczego mp było Wielgie, a nie jak zapisano w rozkazie Wieluń. Czy przypadkiem, nie było to działanie celowe mające wprowadzić Niemców w błąd, odnośnie stacjonowania sztabu i dowódcy 28 DP. Co o tym myślicie ???
Istnieje relacja Zygmunta Siekierko, który opisuje podobną sytuację dotyczącą stacjonowania sztabu 30-tej Dywizji Piechoty z Kobrynia.
Poniżej link do tej relacji :
_________________ S. J. Lec
Czasami ciemno od skrzydeł anielich
Ostatnio zmieniony przez Krool50 2009-09-08, 21:09, w całości zmieniany 2 razy
krool muszę, się z Tobą zgodzić . . .
niektórzy świadkowie przesadzają, wyobrażacie sobie dzieciaka z zegarkiem w ręku który czeka na bombardowanie? Przecież to było noc, 4 godzina, jaki może być pierwszy odruch gdy słyszy się bombardowanie? Ubieram się lub nie, budzę rodzinę i w nogi ? a co robi ten Pan ? pierwsze co to: wstaje i idzie zobaczyć która jest godzina!
Ci ludzie przeżyli wiele nic im nie ujmuję ale fantazja też im się wyostrzyła bo czy my ich możemy sprawdzić czy mówią prawdę? Na szczęście NIE!
Krool50 - przeżyłeś kiedyś bombardowanie, że tak dobrze wiesz co dzieci zapamiętują w takim momencie?
Jestem chyba trochę starszy od Ciebie, Majk-el.
Parędziesiąt lat temu odbywając zasadniczą służbę wojskową brałem udział w manewrach wojskowych sił Układu Warszawskiego. Mój pluton, przez przypadek, znalazł się w polu ostrzału artyleryjskiego. Trwało to może 5, może 10 minut. I powiem Ci, że w takiej sytuacji człowiek nie myśli o zegarku, nawet o najwiekszych problemach. Jest strach, tylko i wyłącznie, paniczny strach, który paraliżuje całkowicie umysł i ciało. To nie jest moment na jakiekolwiek logiczne myslenie i zachowanie.
_________________ S. J. Lec
Czasami ciemno od skrzydeł anielich
W czwartek w Miejskiej i Gminnej Bibliotece Publicznej w Wieluniu zostanie oficjalnie otwarta wystawa "Wieluń był pierwszy".Odwiedzający będą mieli możliwość przeczytać szereg artykułów poświęconych Wieluniowi, opublikowanych w książkach i czasopismach zarówno tych lokalnych jak również ogólnopolskich. Zaprezentowane będą również zdjęcia starego Wielunia. Uroczystość uświetni występ wieluńskiej artystki, studentki Akademii Muzycznej w Katowicach Iwony Kani.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2009-09-08, 19:47
Słyszałem, że wystawa w dzień otwarcia ma być poszerzona o dodatkowe informacje.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
krool50 w jakim to programie była ta pani która miała 3 lata ,
bo oglądałem chyba wszystkie , z czego dwa nagrałem i takiej pani nie widzę ,
8 lat owszem widziałem , nie zawsze też jest o 4.30 1-go września ciemno ,
to zależy od przejrzystości chmur .
Co do tego ostrzału to chyba coś cienka ta artyleria była że nikogo nie trafili ,
jeśli nie jest to tajemnicą wojskową to zdradź na jakim to poligonie było .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum