Wieluń kosmicznie drogi, Łódź co raz tańsza.
Piotrkowska idzie na dno. Deptak w 750-tysięcznej Łodzi przestał być najdroższym traktem handlowym w naszym regionie. Więcej za wynajem lokalu na sklep trzeba dziś zapłacić w dużo mniejszych miastach - przy ul. Kaliskiej w Wieluniu i przy ul. Kościuszki w Bełchatowie.
Miesięczne ceny najmu powierzchni handlowych na parterach kamienic wahają się dziś na Piotrkowskiej w granicach 70-100 zł za metr kwadratowy a dla przykładu w Wieluniu na ul. Kaliskiej 120-180zł .
Jednak coraz więcej lokali świeci pustkami. Brakuje klientów. Kryzys w Wieluniu jest coraz bardziej widzialny, masa ludzi straciła pracę a inni oszczędzają bo nie wiedzą co ich czeka.
Wieluńskie pensje są niskie i wielu osobom nie starcza pieniędzy do końca miesiąca, młodzi ludzie masowo opuszczają nasze miasto i nie ma co im się dziwić.
Zaczyna brakować motoru napędowego, słyszy się o braku zainteresowania lokalami handlowymi i niestety coraz więcej lokali jest do wynajęcia. Dziś przypomina mi się Sieradz kiedy będąc miastem wojewódzkim pięknie się rozwijał, miasto zmieniało się w oczach, czynsze szły w górę aż tu nagle coś się skończyło.. Dziś każdy może zobaczyć jak wygląda byłe miasto wojewódzkie i jak szybko rozwój zamienił się w upadek.
Przerażająca sytuacja która zamiast zachęcać inwestorów to ich odstrasza
Patrząc na rosnący kryzys na rynku pracy i brak możliwości w naszym mieście widzę że możemy podzielić losy Sieradza
Ot, taka jest właśnie smutna rzeczywistość.
Dopóki ludzie będą w stanie dawać takie pieniądze, za tak wygórowane czynsze, dopóty właściciele nieruchomości, nawet nie pomyślą o ich obniżeniu.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-10-09, 16:14
Teraz dopiero widać jakich mamy lokalnych „zaradnych” przedsiębiorców. Gdy cały duży świat idzie po rozum do głowy, wieluńscy przedsiębiorcy, bo takich też trzeba nazwać ludzi wynajmujących lokale użytkowe, tego rozumu szukają w …….. nogach .
Skoro cała ludność regionu, czyli potencjalni klienci borykają się z kłopotami finansowymi, to żeby móc przetrwać na rynku trzeba się do tych „kłopotów” jakoś dostosować. I tak właśnie robi się w Łodzi i innych miastach, niestety szkoda że nie w Wieluniu. Tu góruje przekonanie że skoro mniejszy „ruch”, to trzeba nadrobić większymi cenami . A to już nie te czasy co na początku „dzikiego kapitalizmu” . Ja osobiście ten stan rzeczy nie nazywałbym wieluńskim kryzysem, a bratobójczą rzezią przedsiębiorców z Wielunia .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
dla przykładu w Wieluniu na ul. Kaliskiej 120-180zł .
Wydaje mi się, że ceny są troche niższe - ale ponad 100 zł/m2 bedzie... Co nie zmienia faktu, że to i tak drogo. Podobnie jest z mieszkaniami - niedawno słyszałem, że mieszkania w nowych blokach budowanych przez SM w Wieluniu będą kosztować 4 tys zł/m2. Dla porównania - loft u Scheiblera w Łodzi (czyli naprawde ekstraklasa łódzkich nieruchomości) to koszt ok. 5 tys zł/m2 (za allegro).
MATRIX napisał/a:
się o braku zainteresowania lokalami handlowymi i niestety coraz więcej lokali jest do wynajęcia
Akurat na kosmicznej Kaliskiej nie uświadczysz wolnego lokalu w dobrej lokalizacji.
Jaro napisał/a:
Dopóki ludzie będą w stanie dawać takie pieniądze, za tak wygórowane czynsze, dopóty właściciele nieruchomości, nawet nie pomyślą o ich obniżeniu.
Dokładnie - ceny reguluje rynek. Dopóki ktoś wyłozy 100 czy 150 zł/m2, dopóty takie będą ceny. I nie ma się co dziwić właścicielom - czy ktoś z Was sprzedałby np swój samochód za 15 tys zł skoro byłby klient skłonny dać 20 tys
Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 15 Cze 2006 Posty: 503 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-10-09, 18:38
Miko to troszkę nie tak. Skoro są chętni na takie lokale - to dlaczego ktoś ma obniżać cenę wynajmu. Sami przedsiębiorcy nakręcają tę spiralę. Zdarzają się nawet przypadki przebijania czynszu - ja się z czymś takim ostatnio spotkałem (wprawdzie nie na Kaliskiej) - pojawia się chętny na lokal i właścicielowi mówi np. dam 10 - 15 % więcej.
Czynsze w Wieluniu od dawna są porównywalne z tymi z dużych miast
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-10-10, 10:25
basteks, odnosiłem się tylko do treści artykułu zamieszczonego przez;
MATRIX napisał/a:
Jednak coraz więcej lokali świeci pustkami. Brakuje klientów ( ........ ) słyszy się o braku zainteresowania lokalami handlowymi i niestety coraz więcej lokali jest do wynajęcia.
I pod tym kątem właśnie jest stawiana moja powyższa teza .
A tak notabene, za te wygórowane czynsze i tak zapłaci klient. Ale czy go na to jeszcze stać? I wracamy do punktu wyjścia; nie ma klient, nie będzie miał sprzedawca, a jak nie będzie miał sprzedawca to i właściciel wynajmujący lokal, też profitów z lokalu miał nie będzie. Dziwne, bo niby proste, a czynsze rosną, a w każdym razie najemcy na nie narzekają. Nie da się na trzeźwo zrozumieć polskiej (wieluńskiej) logiki handlowej .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
MATRIX [Usunięty]
Wysłany: 2009-10-10, 21:01
red napisał/a:
Akurat na kosmicznej Kaliskiej nie uświadczysz wolnego lokalu w dobrej lokalizacji.
Jak się chce mieć markowy sklep to wymogiem jest lokalizacja i podpisanie odpowiedniej umowy a w przypadku braku rentowności biznesu lepiej jest go ciągnąć niż zapłacić kary umowne…oto nasza Polska !
Co do lokalizacji to przykładem może być lokal po Twoim klubie, fajne miejsce, samo centrum i jest do wynajęcia od jakiegoś czasu..
Red dziś przejrzałem sobie wieluńską prasę i moje słowa się potwierdzają. Jeszcze z rok temu w gazecie były 2-3 ogłoszenia odnośnie wynajmu, dziś ich jest kilkanaście a to już o czymś świadczy.
Wiem również że nie wszyscy właściciele lokali wywieszają kartki w oknach odnośnie wynajęcia i tu przykładem jest ul. Kaliska myślę że bardziej się to odbywa na zasadzie ogłoszenia w gazecie lub na jakimś portalu internetowym..
MATRIX [Usunięty]
Wysłany: 2009-10-10, 21:12
red napisał/a:
Dokładnie - ceny reguluje rynek. Dopóki ktoś wyłozy 100 czy 150 zł/m2, dopóty takie będą ceny.
Ludzie sadzą się na dobre lokalizacje bo myślą że ugrają coś więcej, jednak wiem z życia że tak nie jest, większy czynsz = mniej w kieszeni .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum