nie chyba lecz na pewno.
wczoraj jeden z ordynatorów mi powiedział ze jesteśmy na mapie polski gdzie to się dzieje po czy zostałem wyrzucony z oddziału.
- Pobraliśmy od pacjenta wymaz.
Teraz próbkę zbada szpital w Łodzi
- mówi Bożena Łaz, dyrektor SP ZOZ Wieluń.
- Podaliśmy pacjentowi specjalny lek.
Dla chorych mamy specjalną izolatkę,
ale w przypadku potwierdzenia obecności wirusa,
muszą trafić na oddział zakaźny do Łodzi.
- Wyniki badań potwierdziły u niego obecność wirusa A/H1N1.
Teraz przebywa na oddziale anestezjologii i intensywnej terapii.
Jest pod stałą opieką lekarską i ma podawane niezbędne leki
- mówi Bożena Łaz, dyrektor SP ZOZ Wieluń.
Specjalny lek ? Niezbędne leki ? czyli co Aspirin C firmy Bayer ?
W południowych wiadomościach słyszałem jak Rzecznik Praw Obywatelskich ,
przekazał do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa
przez minister zdrowia , nieumyślne spowodowanie śmierci pacjentów ,
chodzi o leki których w Polsce jeszcze nie ma , bo pani minister się
ociąga z ich sprowadzeniem .
A pani dyrektor Wieluńskiego szpitala ma , chyba z lewej kieszeni pani minister .
W przypadku stwierdzenia wirusa muszą trafić na oddział zakaźny w Łodzi ?
A pacjent zmarł w Wieluniu ?
Znając życie to lek do Wieluńskiego szpitala ,
będzie sprowadzany przez firmę "Bomed",
ot taka gospodarność i ekonomia pani dyrektor .
jozefina22 żebyś czasami pierwsza nie latała po Wieluniu z maseczką ,
sianie paniki czy histeria , a większa ostrożność to nie to samo ,
i tylko idiota chciał by na własne życzenie załapać tego wirucha .
Specjalny lek ? Niezbędne leki ? czyli co Aspirin C firmy Bayer ?
A pani dyrektor Wieluńskiego szpitala ma , chyba z lewej kieszeni pani minister .
W przypadku stwierdzenia wirusa muszą trafić na oddział zakaźny w Łodzi ?
A pacjent zmarł w Wieluniu ?
Znając życie to lek do Wieluńskiego szpitala ,
będzie sprowadzany przez firmę "Bomed",
ot taka gospodarność i ekonomia pani dyrektor .
jozefina22 żebyś czasami pierwsza nie latała po Wieluniu z maseczką ,
sianie paniki czy histeria , a większa ostrożność to nie to samo ,
i tylko idiota chciał by na własne życzenie załapać tego wirucha .
Pogadaj sobie z jakimś lekarzem i potem pisz.
1. Aspiryny i pochodnych nie stosuje się przy grypie.
2. Lekiem mającym jakiekolwiek działanie w grypie jest Tamilflu. Być może ten lek jest dostępny w szpitalu. Skoro może go sprowadzić każda apteka to i szpital pewnie też. Pośrednictwo tej firmy Bomed nie jest chyba konieczne. Nie wiem, czy mają uprawnienia do handlu lekami.
3. Media pisały, że pacjent w Wieluniu zmarł na OJOMIe - wiesz co to ? Mnie poinformowano, że to są zazwyczaj kilkułóżkowe oddziały ze stanowiskami respiratorów. W Łodzi mają taki oddział co pomieści wszystkich ?
4. Nie wiem czy wiesz, ale można być zakażonym wirusem AH1N1 i w związku z tym li tylko drapanie w gardle z katarem z nosa. Podobno połowa ludzi w Polsce mających objawy zakażenia wirusowego ma AH1N1, tylko o tym nie wie.
5. Nie przepadam za panią Kopacz, ale w tym przypadku mi się podoba. Zachowuje przynajmniej jakiś zdrowy rozsądek. NiedoRzecznik Praw Obywatelskich sieje panikę i bredzi mając tylko jakieś cele polityczne na względzie. Tak uważam.
6. Bieganie w masce na twarzy po mieście to w/g mnie objaw zdrowego rozsądku a nie paniki. Zawsze jakieś zmniejszenie szans na złapanie infekcji , nie tylko AH1N1. Pozdr.
Z większością Wieluńskich lekarzy można sobie pogadać ,
o urlopie na Majorce , czy w jeszcze bardziej egzotycznym miejscu ,
o biznesie , a o leczeniu ludzi to może być problem , kto chorował to wie .
Czyli rozmowę sobie odpuściłem . Skupiłem się na wypowiedziach
pani dyrektor .
1. Może być Neoangin czy Tantum Verde , wybierz sobie według uznania ,
te raczej się stosuje przy grypie , mi akurat tamten wpadł w ucho ,
ale to akurat nie ma większego znaczenia.
Ale w Wieluńskim szpitalu pacjent dostał jednym razem "specjalny lek "
a drugim razem "niezbędny lek " widzisz gdzieś jakąś nazwę leku , bo ja nie .
Pośrednictwo firmy Bomed z twojego punktu widzenia nie jest konieczne ,
z mojego i jeszcze paru osób jest głupotą i marnotrawstwem ,
ale z punktu widzenia pani dyrektor , byłoby bardzo wskazane .
Patrz temat TVP1'Celownik'Wieluń
3. Ja wiedziałem że nie pomieści , Ty się dowiedziałaś , a pani dyrektor
może jeszcze nie wie , bo takie bzdury wygaduje .
4. Możliwe że tak jest , chociaż oglądałem chyba Amerykański program ,
o objawach tej choroby , i takiego czegoś nie słyszałem , może przegapiłem .
5. Ty to nazywasz zdrowym rozsądkiem , a ja głupotą i brakiem odpowiedzialności ,
Rzecznik też tak uważa i jego zdaniem pacjentowi nie została dana możliwość
podania leku , co na pewno nie w każdym przypadku uratowało by każdemu choremu życie , co może też mieć skutki uboczne , ale chory miał by wybór ,
na pewno jakieś szanse . a pani minister go tego pozbawiła .
6. Tutaj mnie zadziwiłaś , bo myślałem że dla Ciebie będzie to sianiem paniki czy histerią .
Blondi jestem to nie bardzo jarzę o co Ci biega z tym linkiem ? Nie tak jak jak tak ? Czy nie tak jak nie ?
Cytat:
Ale w Wieluńskim szpitalu pacjent dostał jednym razem "specjalny lek "
a drugim razem "niezbędny lek " widzisz gdzieś jakąś nazwę leku , bo ja nie .
A ta nazwa musiała być ? Dla mnie to bez znaczenia, wszak nawet pani Kopacz gadala dzisią t razy co to za "specjalny lek" czy "niezbędny" - jak zwał tak zwał, ale to Tamiflu, choć są podobna jakieś zamienniki tańsze.
Cytat:
Pośrednictwo firmy Bomed z twojego punktu widzenia nie jest konieczne ,
z mojego i jeszcze paru osób jest głupotą i marnotrawstwem ,
ale z punktu widzenia pani dyrektor , byłoby bardzo wskazane .
Patrz temat TVP1'Celownik'Wieluń
Nie znam firmy Bomed i nie wiem czy handluje lekami, ale z tego co wiem, to lekami handlują hurtownie farmaceutyczne. Bomed to hurtownia ? Nie bardzo rozumie jak ma się jakiś Celownik do Tamiflu w szpitalu ? Możesz rozwinąć temat a nie gdybać ?
Cytat:
3. Ja wiedziałem że nie pomieści , (...).
To ciesze się, ale skąd u ciebie wątpliwość ( tak rozumialam, że chory z AH1N1 umarł w Wieluniu a nie w Łodzi? Zresztą, nieważne.
Cytat:
4. Możliwe że tak jest , chociaż oglądałem chyba Amerykański program ,
o objawach tej choroby , i takiego czegoś nie słyszałem , może przegapiłem .
Skoro krytykujesz lekarzy, to podejrzewałam, że masz nieco szersza wiedzę, niz tylko z "Amerykańskiego programu".....
Cytat:
5. Ty to nazywasz zdrowym rozsądkiem , a ja głupotą i brakiem odpowiedzialności ,
Rzecznik (...) ale chory miał by wybór ,
(...)pani minister go tego pozbawiła .
Zgoda, zostajemy przy swoim. Rzecznik ma takie o tym pojęcie jak ja i Ty ( no chyba, że Ty większe) Zaś Kopacz nie dość, że jest lekarzem, to jeszcze wie jaką kasą dysponuje i czy może sobie pozwolić np. na wywalenie pieniędzy w błoto. Znajoma wróciła z Norwegii i twierdzi, że tam szczepinki są, tylko, że prawie nikt się nie szczepi....Mamy tyle kasy co Norwegia ?
No dobra...ale sobie pojechałam, jeszcze raz na koniec dodam, że w tej całej sytuacji uratować nas może tylko rozsądek i skromniejsza ocena swojej wiedzy w tym zakresie. Przyznaje, że korzystam pomocniczo z wiedzy kuzyna lekarza. ( nie z Wielunia )
Większość krajów które zakupiły szczepionki chcą teraz odsprzedać te zasoby które nie zostały wykorzystane. Polska ponoć chce odkupić szczepionki od Szwecji Tak gdzieś wczoraj wyczytałem ale ile w tym prawdy to nie wiem. Faktów i mitów wokół tej grypy powstało już tyle, że możnaby książke o tym pisać.
A to ciekawe bo chyba pod tym adresem w pdfie był niedawno opis działania Tamiflu i dokument dopuszczenia do sprzedaży. Z całego opisu działania zapamiętałem że podawany chorym skraca czas trwania grypy typu A średnio z 5 do 4 dni (20%). Chyba dwa razy lepsze efekty miał kiedy brały go osoby z rodziny chorego - wtedy zachorowania spadały chyba o 50% - ale tutaj mogę się mylić. Czyli widoczne efekty raczej przy zapobieganiu.
_________________ "All this chaos in heads of quarter intelligentsia comes from that science
is really not for everybody."
[Hugo Steinhaus "Memories and Notes"]
Trzeba głównie uważać na to, aby nie zachorować też na zwykłą grypę. Bo ludzie umierający na Świńską Grypę mają również inne problemy typu "Zapalenie oskrzeli", zwykła grypa i to tak rozkłada, lecz jest też duże prawdopodobieństwo, że już przez wielu nas przeszła ta grypa .
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2009-12-05, 13:18
Cytat:
Pielęgniarka wieluńskiego szpitala ma A/H1N1
Wyniki badań potwierdziły obecność wirusa A/H1N1 u 38-letniej pielęgniarki wieluńskiego szpitala.
Kobieta pracowała na oddziale anestezjologii i intensywnej terapii, na którym we wtorek zmarł 60-letni mężczyzna, chory na grypę A/H1N1. Był też obciążony innymi chorobami. Jak czuje się pielęgniarka?
- Miała objawy grypopodobne, zanim do szpitala trafił 60-letni mężczyzna. Dzięki szybkiemu wykryciu choroby i odpowiedniemu leczeniu mogła opuścić szpital. Przebywała tu tylko jeden dzień. Czuła się jednak na tyle dobrze, że wypisała się do domu- mówi Bożena Łaz, dyrektor SP ZOZ Wieluń.
Badaniom na obecność świńskiej grypy poddana została żona zmarłego pacjenta. Wynik był jednak negatywny.
Obecność wirusa A/H1N1 potwierdzono natomiast u dwójki mieszkańców Pajęczna w wieku 15 i 64 lata. Tu również dzięki szybkiemu wykryciu wirusa pacjenci zostali objęci niezbędną opieką, a ich stan zdrowia pozwolił na wypisanie ze szpitala.
Potwierdzenie obecności wirusa A/H1N1 u czterech osób wywołało lęk wśród mieszkańców. W obu miastach przychodnie lekarskie pękają w szwach.
Od 16 do 30 listopada w Pajęcznie na grypę przebadało się 166 osób . Znacznie więcej, bo aż 280 osób przebadało się w Wieluniu.
W piątek w budynkach użyteczności publicznej pracownicy wieluńskiego sanepidu rozprowadzili tysiąc ulotek z zaleceniem profilaktyki. Można z nich wyczytać, co zrobić, aby zminimalizować ryzyko zakażenia. Nie zabrakło też prostych rad, dotyczących zachowania podstawowych zasad higieny, jak choćby częstego mycia rąk.
Szybkie wykrycie choroby. Ciekawe jak skoro pielęgniaraka nie była cieżko chora a przeciez jak wiadomo takim pacjentom w Polsce badań na AH1/N1 się nie robi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum