Biuro Prognoz Meteorologicznych w Poznaniu
OSTRZEŻENIE Nr 1 Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej Zjawisko: Zawieje/zamiecie śnieżne
Stopień zagrożenia: 3
Ważność: od godz. 18:00 dnia 08.01.2010 do godz. 18:00 dnia 10.01.2010
Obszar: Województwo łódzkie
Przebieg: Od godzin wieczornych dnia 8.01.2010 na obszarze województwa zaczną występować zamiecie i zawieje śnieżne (najwcześniej w powiatach południowych regionu).
Średnia prędkość wiatru będzie wzrastała do 25-35 km/h, w nocy w porywach do 60-65 km/h, a 10.01 do 70 km/h północno-wschodni i wschodni.
Od godzin rannych dnia 09.01 do godz. 18 dnia 10.01 wystąpią intensywne opady śniegu.
Orientacyjny przyrost pokrywy śnieżnej w tym okresie wyniesie 15-20 cm, miejscami do 30 cm.
Dnia 09.01 w godz. 12-18 przejściowo wystąpią również opady marznącego deszczu.
Skutki: Liczne szybko narastające zaspy na dużych obszarach, trudności w komunikacji, nieprzejezdność dróg. Przejściowo gołoledź, duże trudności komunikacyjne i w ruchu pieszym; uszkodzenia drzewostanu i linii napowietrznych.
Dyżurny synoptyk: Przemysław Szrama
Trochę nam się zima w końcu rozkręciła. Może i dobrze, że chociaż raz na parę lat mamy taką porządną zimę z mrozem i śniegiem.
Edit
Jeszcze artykuł ze stronki RZW
Synoptycy ostrzegają - dziś popołudniu w regionie wieluńskim, podobnie jak w całym kraju, możemy spodziewać się ataku zimy. Oprócz obfitych opadów śniegu, zapowiadany jest też silny wiatr.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Wszędzie drogi już zasypane... drogowcy są bezsilni na taką pogodę, bo sól już niewiele może. Są jednak idioci, którzy wyprzedzają busem ciężarówkę na wysokości dworca PKS w stronę Głowackiego...
my planowaliśmy dziś wrócić z Wrocławia do Wielunia, ale chyba poczekamy na odwilż:)
"8" podobno biała, strach w taką pogodę jechać, jak nie ma konieczności.
my planowaliśmy dziś wrócić z Wrocławia do Wielunia, ale chyba poczekamy na odwilż:)
"8" podobno biała, strach w taką pogodę jechać, jak nie ma konieczności.
Wczoraj o 21 wyjechałem z Wielunia i we Wrocławiu na Krzykach byłem o 23:30, z małą przerwą na zakupy w sklepie. 8 praktycznie biała, w najlepszym razie dało się jechać 80km/h, ale w praktyce przez większość trasy 50-60.
Czy ktoś w tym mieście odpowiada za odśnieżanie dróg??
Osiedla całe zawalone w śniegu w ogóle nie da się jeździć mniejszymi uliczkami, nie mówiąc już o parkowaniu. Rozumiem, że trzeba odśnieżać drogi główne i ruchliwe z tym, że one też nie były dzisiaj odśnieżone. Taka pogoda nie była żadną niespodzianką, bo już parę dni temu słyszałem, że w weekend przybędzie 30 cm śniegu. Więc czy ktoś mi powie, gdzie są odśnieżarki? Zawsze miasto jest tak przygotowane na zimę, że jak rzeczywiście przychodzi zima, to miasto jest sparaliżowane.
Trzy razy dzisiaj wypychałem, raz sam byłem wypychany. Pchali się wszyscy na potęgę. Osiedla odśnieżone na odwal się. Zamiast śnieg wywozić, to spychają na chodniki na parkingach. Filozofia godna nobla. Gołoledź też dziś rewelacyjna... deszcz, który zamieniał się w mgnieniu oka w lód. Współczuję bezmózgom, co jeżdżą na letnich w taką pogodę...
Jak maja pługi wjechać w osiedla skoro wszystkie uliczki i parkingi zastawione sa na potęgę samochodami? A przecież nikt nie będzie z łopatą odśnieżał wewnętrznych osiedlowych uliczek.
Fakt - jesli ktos ma letnie opony to niech lepiej w domu zostanie.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-01-09, 18:13
Jako że człowiek jest już w takim wieku, iż spacer jest wskazany bez względu na aurę panującą na dworze, toteż mimo psiej pogody, na takowy się wybrałem .
Szło się niewesoło, pod nogami śnieg „mielił” się niesamowicie, niestety nie wszędzie chodniki były oczyszczone, chociaż widać było że ludzie pracują.
Ulice w mieście w 95% białe, a na niektórych to nawet spora warstwa śniegu. I nie chcę tutaj krytykować odpowiednie służby, bo na ulicach miasta było je widać i to w sporej ilości. Ale z naturą się nie wygra, a już na pewno nie przychodzi to tak łatwo .
No osiedlowych uliczkach też śniegu nie brakuje , chociaż i tutaj widać że ludzie odpowiedzialni za utrzymanie stanu nawierzchni osiedlowych dróg robili co mogli, żeby przejść, czy przejechać bez przeszkód. Niestety nie zawsze było to możliwe, miałem nawet przyjemność porozmawiania sobie z panami, którzy operowali sprzętem ciężkim, jak i lekkim (łopatami ). Mieli pretensje, pewnie trochę słuszne, do mieszkańców bloków, którzy z okien obserwują ich pracę, ale już jakoś nikomu się nie chce zejść i spróbować „przestawić” samochód, żeby ekipy mogły swobodnie usunąć śnieg. Potem są wielkie żale że samochód jest zablokowany zwałami śniegu. Przez kilkanaście minut obserwowałem ich pracę i muszę przyznać, że faktycznie przy takiej ilości aut, trudno jest operować sprzętem ciężkim.
No i widziałem też ludzi, którzy strasznie się męczyli żeby wejść do swych autek, czy w ogóle nimi odjechać. Największą trudnością było oczyszczenie szyb, do stanu jako takiej widoczności, a to za sprawą padającej marznącej mżawki, która pokrywała samochody sporą warstwą lodu.
Niestety takie są uroki zimy, a że nie co roku jest taka sroga jak teraz, to wydaje nam się że to prawie jakaś „plaga egipska” .
I jeszcze mała foto relacja z dzisiejszego spaceru .
1.JPG gdzieś ten śnieg z ulic i chodników trzeba składować
Plik ściągnięto 116 raz(y) 73,52 KB
2.JPG ludzie dbają o stan dróg i chodników jak mogą, ale siły natury są mocniejsze
Plik ściągnięto 115 raz(y) 106,81 KB
3.JPG wszędzie można zobaczyuć służby kryzysowe
Plik ściągnięto 120 raz(y) 79,77 KB
4.JPG na os. Wyszyńskiego sprzęt ciężki pracuje pełną parą
Plik ściągnięto 109 raz(y) 77,32 KB
5.JPG ciężko się manewruje jak tyle aut dookoła
Plik ściągnięto 109 raz(y) 82,69 KB
6.JPG widok na ul. 18 Stycznia
Plik ściągnięto 104 raz(y) 65,56 KB
7.JPG za nim pojedziesz, najpierw popchasz
Plik ściągnięto 111 raz(y) 79,05 KB
8.JPG Ładnie to wygląda, ale zza okna własnego mieszkania.
Plik ściągnięto 138 raz(y) 108,49 KB
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Jeśli chodzi o odśnieżanie ulic przez GDDKiA, to nie mam zastrzeżeń. Uwijają się w tym roku, jakby chcieli nadrobić zaskoczenie z poprzednich lat Oby tak dalej Panowie. Pługi chodzą głównymi drogami co chwila. Jednak jeśli sypie, to sypanie solą średnio coś pomoże, żeby drogi były czarne.
Miko: brawo za bardzo rzeczowego i prawdziwego posta.
Nie narzekajcie na drogi bo u nas to sa czarne. Polecam jechac do Sieradza od Zloczewa i potem obojetnie gdzie z Sieradza to czarnej drogi nie zobaczycie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum