Chciałam się dowiedzieć czy wiadomo coś o warsztatach które miałyby się odbywac we wakacje ? Wiem, że to jeszcze daleki termin ale bardzo zależałoby mi aby się dowiedzieć czegoś na ten temat
no w fotograficznych, dla początkujących.Dlatego że od niedawna zaczełam korzystać z lustrzanki i chciałabym małymi krokami robic wszystko aby dojść do wparwy robienia naparwdę doskonałych zdjęć, bo bardzo mnie to interesuje.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-03-01, 21:20
troche poczytaj na początku i popróbuj sama robić zdjęcia
poszukaj najpierw jakis ciekawych stron w internecie o fotografii na początek, potem podglądaj zdjęcia również inni fotografują.
Na początek może ja Ci coś zaproponuje coś do poczytania. Takie podstawy
Cześć jeżeli chodzi o warsztaty to nie wiem jak tam się to rozwija. Ja byłem na poprzednich i bardzo dużo mi dały. Może odpowiednie osoby czytające forum same się odezwą .
A tak na marginesie jeżeli zaczynasz przygodę z foto, to rzeczywiście poćwicz sama. Bo pewne podstawy są wymagane nawet na warsztatach dla totalnych laików.
P.S. Jak będziesz się uczyć pokombinuj z preselekcją przesłony jak pisał Yampress (Tryb A) również z preselekcją czasu (Tryb T). Odpuściłbym jednak tryb P (programowy) bo to trochę zmodyfikowany tryb automatyczny.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-03-02, 14:39
mixas napisał/a:
Odpuściłbym jednak tryb P (programowy) bo to trochę zmodyfikowany tryb automatyczny.
zawsze lepsze to niż zwykłe auto. Mam kumpla który lubuje się w trybie P-> choć oststni oprzekonałem go do A, poczytał, poduczył się i pstryka. Ja osobiście wole i najczesciej używam trybu A czasami S,M.
przyjezdna
tryb A przysłona 8 lub 11 i pstrykasz krajobrazy
tryb A przysłona max, +statyw rowniez krajobrazy
tryb A przysłona: jak najniższa lub 11 pstrykasz portrety...
Bierzesz aparat i jedziesz. Dodatkowo zaznajom się z tematem blokady ekspozycji....
Tyle na początek powinnaś się zainteresować
ps. jaki masz aparacik ? i jaki obiektyw/obiektywy ??
Ostatnio zmieniony przez yampress 2010-03-04, 14:53, w całości zmieniany 1 raz
o dziękuję bardzo, na pewno poczytam.
A lustrzanka to Nikon D 3000 niestety z tym mniejszym obiektywem 18-55 mm, i jak na razie tylko go mam bo chcę się nauczyć najpierw właśnie operować na takim a potem na innych jak coś.
aha, na pewno przeczytam
a co do tych warsztatów jest jakaś możliwość aby one się odbyły?
Były kiedyś w ogóle organizowane takie warsztaty podczas wakacji?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum