Wysłany: 2006-02-12, 21:13 38 proc. serwisów wykonanych nieprawidłowo
Firma VOID SYSTEMS dokonała analizy jakości serwisów internetowych w Polsce. Okazało się, że ponad 38% serwisów WWW, ze wszystkich przebadanych, nie została wykonana prawidłowo. Najczęstsze problemy występują z dostępnością i użytecznością. Projektanci stron często zapominają, że środowisko internautów jest bardzo zróżnicowane i że znacząca grupa używa innej przeglądarki niż Internet Explorer. Większość stron jest tworzona dla niewielkiej grupy użytkowników, młodych ludzi posiadających najnowszy sprzęt .
Właściciele serwisów WWW oraz ich twórcy zapominają, o przeważającej grupie innych internautów, nienastolatkach, osobach z mniejszych miejscowości, korzystających z ubogiej infrastruktury informatycznej, dla których poruszanie się po zasobach Internetu nie jest proste i intuicyjne.
Jednak na większą uwagę zasługuje fakt, że w około 27% przebadanych serwisach znaleźliśmy elementarne błędy umożliwiające niepowołanym osobom m.in. zmianę treści zawartych w tych serwisach, dotarcie do informacji niejawnych gromadzonych w bazach danych. Niektóre błędy były tak poważne, że umożliwiały dostęp do sieci lokalnej (intranetu) i dowolne wykorzystywanie wszelkich jego zasobów sprzętowych, a przede wszystkim operację na zgromadzonych danych. Prym "złych" stron niestety wiodą serwisy z tzw. sektora publicznego. Czy nie ma na bezpieczeństwo pieniędzy czy też ktoś źle nimi gospodaruje?
Firma VOID SYSTEMS świadczy usługi informatyczne dla klientów instytucjonalnych i korporacyjnych. Firma oferuje rozwiązania informatyczne oparte na nowoczesnych technologiach, specjalizuje się m.in. w tworzeniu aplikacji internetowych oraz wykonywaniu audytów serwisów WWW i bezpieczeństwa sieci teleinformatycznych.
hwhj - nie ośmieszałbyś się jeśli nie masz o tym pojęcia... akurat FF i IE wyświetlają flasha trochę inaczej. Spytaj Blinka, co miałem na swojej stronie w FF (różowe tło) - co w IE wyglądało normalnie.
A poza tym, jakbyś był mniej ironiczny a bardziej dociekliwy to byś sprawdził, że nie wszystkie strony zrobiłem w technologii Flash.
jak cos co jest we flashu mogloby byc zle... ciekawe co by wyszlo gdyby bardziej zaostrzyli standard na actionscript
hwhj - ciekawa postać pod tytułem "Myślałem, że zabłysnę"
A teraz zabłyśnij i powiedz, co by w takim razie wyszło...
BTW.
Wczoraj miałem taką przygodę.
Mianowicie Baner Forum w IE był na czarnym tle, flash działał poprawnie - 'wlatujący' ratusz, w IE był tak jak być powinno, natomiast w FF baner był na białym tle, i tylko WIELUŃ i FORUM , wymieniało się wzajemnie we flashu, było brak napisu wieluńskie forum dyskusyjne i 'wlatującego' ratusza...
Dlaczego tak się działo, odpowiedzi udzieli Ferbik
Wysłany: 2006-02-15, 11:24
nie zabłysnę i nie to miałem na celu, ale nie ma mozliwosci porownywania strony w 100% zrobionej we flashu ze stroną w czystym (x)html i wydaje mi sie, ze sie z tym powinienes zgodzic, a co do ciekawostek to moze i mi sie przyda pomoc ferbika. problem wystepuje tylko i wylacznie pod IE (od razu mowie, ze nie ja robilem ta strone) jest taki:
wchodze na strone www.abiu.pl czekam az sie zaladuje jak sie zaladuje przechodze na strone www.slubne.pl i dzieja sie juz cuda... jezeli ferbik udzieli profesjonalnej odpowiedzi to wielki szacun dla niego, bo
hwhj, możesz dokladniej opisać problem jaki u ciebie występuje ??
Sprawdzałem tak na szybko poprawność wyświetlania obydwu stron wymienionych przez ciebie pod FF i IE i nie widzę dużych różnic (mam na myśli takie różnice jak wyświetlanie/brak wyświetlania opisu przy najeżdżaniu myszką na slubne.pl)
PS. Już chyba wiem o co ci chodzi - o efekt przenikania prawda ?? Nie stosuję osobiście takich wodotrysków ale zobaczę w kod źródłowy stronki w wolnym czasie i postaram się odpowiedzieć
problem wystepuje tylko i wylacznie pod IE (od razu mowie, ze nie ja robilem ta strone) jest taki:
wchodze na strone www.abiu.pl czekam az sie zaladuje jak sie zaladuje przechodze na strone www.slubne.pl i dzieja sie juz cuda... jezeli ferbik udzieli profesjonalnej odpowiedzi to wielki szacun dla niego, bo
Pomógł: 10 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2006-02-15, 12:34
Nie wiem jaki Ty tam defekt miałeś, ale jak dla mnie to kwestia z... skryptów. Co ciekawe - okazało się, że w IE 7 dalej wystepuje stary problem z zapisywaniem stron - jeśli jakiś element nie został pobrany przed zapisaniem, to IE będzie próbował go pobierać w trakcie, i nie reaguje zupełnie na przycisk "Cancel".[/list]
J_a_r_o_: Proszę nie przeklinać
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
BTW.
Wczoraj miałem taką przygodę.
Mianowicie Baner Forum w IE był na czarnym tle, flash działał poprawnie - 'wlatujący' ratusz, w IE był tak jak być powinno, natomiast w FF baner był na białym tle, i tylko WIELUŃ i FORUM , wymieniało się wzajemnie we flashu, było brak napisu wieluńskie forum dyskusyjne i 'wlatującego' ratusza...
Dlaczego tak się działo, odpowiedzi udzieli Ferbik
A to czasem nie kwestia wersji flasha, którą masz zainstalowaną? FF ma oddzielną instalacje tego ustrojstwa od IE.
Nic nie będę wyjaśniał To kosztuje... klawiatura się zużywa, pront się zużywa, oczy itp Już i tak za długiego posta naskrobałem i jestem w plecy
A tak poważnie jeśli chodzi o interpretację flasha przez przeglądarki w tym konkretnym przypadku, to powiem tyle że różnie przeglądarki podchodzą do tematu przezroczystości, koloru scen i filmu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum