WizzyNoise Przejeżdżał przez Wieluń PsyTrance Full-On
Wysłany: 2010-05-25, 11:48 Psychedelic, Psytrance, Goatrance => Music and Arts
Witam wszystkich forumowiczów
W tym poście jak sama jego nazwa wskazuje poruszony będzie temat muzyki i sztuki z gatunków muzycznych które widnieją powyżej w temacie. Proszę więc wszystkich tych którzy znają b.dobrze albo choć trochę się interesują tymi gatunkami muzycznymi oraz sztuką która ściśle jest z nią związaną o dzielenie się wrażeniami, przeżyciami i myślami ze słuchania oraz oglądania wszystkiego tego co związane jest ze sceną Psychodeliczną, Psytrance oraz Goatrance. Oczywiście super będzie jeśli każdy z was podzieli się jakimiś swoimi najlepszymi kawałkami muzycznymi bądź linkami stron zawierającymi video i zdjęcia przedstawiające kulturę tychże gatunków.
Ja od siebie zapraszam wszystkich serdecznie (tych co znają, dopiero poznawają, albo tych co wogóle jeszcze nie poznali) na mój kanał zamieszczony w serwisie youtube do słuchania i oglądania wszystkiego tego co tam wstawiłem i będę jeszcze wstawiał. Pozdrawiam
Dla osób które jak narazie nie miały okazji poznać tych wspaniałych gatunków muzycznych oraz sztuki i wizualizacji które są z nią bezpośrednio związane polecam serdecznie odwiedzenie polskiego portalu muzyki Psychedelic Trance / Polish Psychedelic Trance:
dodatkowo podaje wam linki do stron przedstawiający piękną sztukę i niesamowicie barwne oraz energiczne wizualizacje stworzone przez artystów wspópracujących z wykonawcami tychże gatunków muzycznych pochodzących z całego świata:
więcej podobnych wizualizacji mozecie znaleźc w serwisie youtube wpisując w wyszukiwarkę np psychedelic visual
Jeśli chodzi o podgatunki wywodzące się z muzyki psychedelic, psytrance oraz goatrance można wyodrębnic w nich zasadniczo 3 podstawowe rodzaje mianowicie:
(dark full power) – istnieje kilka odmian darku - prawdziwie mroczny, do którego zaliczyć można takich wykonawców, jak Xenomorph, Psyfactor, Dark fullon. Gatunek zdecydowanie idący w kierunku fullonu, brzmiący jednak mroczniej - Chromatone, Dark Nebula, Seroxat; Przybliżmy się jednak najciekawszej odmianie jaką jest dark full power - mroczny, hipnotyczny i zarazem bardzo agresywny z tempem w granicach 145-150 BPM, mocny bas okalany przez dziwaczne krzyki i kwaśne, mroczne dźwięki. Za odrodziciela tego podgatunku uważany jest Psykovsky oraz jego numer o jednoznacznej nazwie - "Last Bus Madrus", który ukazał się na kompilacji "Zen" wydanej w Dejavu Records, Rosja, 2001r.
przykładowe projekty: Kindzadza, Parasense, Para Halu, Samadhi, C-P-C Project.
(full-on) – bardzo energiczny i często też melodyjny podgatunek charakteryzujący się szybkim tempem w granicach 140-145 BPM; ta odmiana psytrance'u jest dzisiaj bardzo popularna w Izraelu.
przykładowe projekty: GMS, Alien Project, Suria, Cosma, 1200 Mic's, Siaqua.
(progressive,ambient,chillout) - spokojny, płynący i łagodny, ale także hipnotyczny z tempem utrzymanym w granicach 130-140 BPM, przez niektórych uważany jako ewolucja Minimal Trance; najbardziej popularny w Niemczech i Skandynawii.
przykładowe projekty: Atmos, Son Kite, Vibrasphere, Beat Bizarre, S-Range, Neelix.
Poniżej przedstawiam wam po 3 kawałki z tych 3 podgatunków muzycznych które według mnie wiernie odzwierciedlają ich przekaz zarówno muzycznych jak i metafizycznych oraz duchowych doznań. Życzę miłego słuchania i oglądania a was wszystkich oczywiście proszę o swoje odczucia i swoje własne propozycje muzyczne, artystyczne albo wizualizacyjne którymi byście się chcieli ze mną bądź z innymi podzielić
-(dark full power) => trochę mocne brzmienia ;p ale bardzo rytmiczne
1.Psykovsky - Lastbus Madrus
Gatunek: Dark Psytrance.....Album: Various - Zen 2003
2.The Nommos - The River
Gatunek: Dark Goatrance.....Album: The Nommos - Digitaria 2004
-(progressive,ambient,chillout) => piękne brzmienia uspokajające ducha wydaje mi się że to podgatunek dla wszystkich bez żadnych wyjątków nawet wiekowych
Ostatnio zmieniony przez WizzyNoise 2010-05-25, 14:49, w całości zmieniany 34 razy
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2010-05-25, 11:52
Mało się znam na muzyce o której piszesz a może nawet nie wiem że takiej słucham?
Wrzuć prosze jakieś przykłady. Posłucham i opowiem wrażenia. (szczególnie psychedelic)
Wysłany: 2010-05-25, 14:56
Wedle twojej prośby Gregg Sparrow zamieściłem w swoim skromnym poście ;p wszystkie informacje wraz z przykładami muzycznymi pozdro i zachęcam do komentowania i dzielenia się wrażeniami
_________________ Music and Dancing is my Life Without it I would die !
Jak dla mnie ostatnie trzy najlepsze. Kiedyś słuchałem muzyki elektronicznej ale raczej takiej tradycyjnej Tangerine Dream, J.M. Jarre, Oldfield, Klaus Schulze, Kraftwerk, Biliński itp Teraz słucham jeszcze od czasu do czasu MDB (takie mixy ciulautowe )
Wysłany: 2010-05-25, 17:42
Dziękuję za opinię Gregg Sparrow miło słyszeć że chociaż jeden z tych 3 podgatunków ci odpowiada a jeśli w przyszłości byłbyś zainteresowany takimi dobrymi kawałkami z tego podgatunku to chętnie ci podam kilka tytułów na pw lub gg a co do artystów których wymieniłeś (J.M. Jarre, Oldfield, Klaus Schulze, Kraftwerk, Biliński) to zgoda w 100% a p. Jarre to już esencja elektroniki prekursor tego gatunku m.in:
Jean Michael Jarre - Oxygene
Gatunek: Electronic.....Album: "Oxygene" 1976
a resztę zachęcam do wypowiedzi pozdro for all
WizzyNoise, hehe widze że jednak ktoś słucha, tej troszkę zapomnianej IMHO odmiany trance. Swego czasu na mała chwilkę zagłębiłem się w te dźwięki jeszcze za czasów gazet Techno Party czy Plastki. Gdzieś w zbiorach mam chyba jakiś dysk z wytwórni Transient A tam miedzy innymi Astral Projection (chyba nie muszę przedstawiać ) Z mojej strony jeden kawałek, który nie wiem czy tak do końca można nazwać czystym goa czy psy. Polska nuta chyba z 1997 roku. Popraw mnie jeśli se mylę, jeśli nie był to pierwszy polski album z taką muzą - Tromesa - Pasma czasu , a kawałek to Arabskie Noce
Wysłany: 2010-05-26, 22:53
Kamol napisał: "hehe widze że jednak ktoś słucha, tej troszkę zapomnianej IMHO odmiany trance. A tam miedzy innymi Astral Projection (chyba nie muszę przedstawiać Z mojej strony jeden kawałek, który nie wiem czy tak do końca można nazwać czystym goa czy psy. Polska nuta chyba z 1997 roku. Popraw mnie jeśli se mylę, jeśli nie był to pierwszy polski album z taką muzą - Tromesa - Pasma czasu , a kawałek to Arabskie Noce "
Słucha, słucha Kamol i to bardzo często co do Astral Projection to oczywiście jedna z najlepszych grup pochodzenia izraelskiego grająca w gatunkach trance, goa trance, psychedelic trance ze swoim wyśmienitym według mnie największym hitem którego grzechem było by nie znać a mianowicie "People Can Fly":
Gatunek: Goa Trance.....Album: Various - Trust In Trance 3 1996
co do tego kawałka który umieściłeś razem z filmem osobiście pierwszy raz go słuchałem ale wpada w ucho i wydaje mi się że jest tam mieszanka goa z psy ale chyba bardziej skłaniająca się ku goa ze specyficznymi dźwiękami i odgłosami którą charakteryzuje ta muzyka, i oczywiście zgadza się że to nuta polskich wykonawców z 1997 roku którego skład to Tomek Roehr & Grzegorz Magnuszewski.
[ Dodano: 2010-05-27, 00:06 ]
ninja1990 napisał/a:
Ja uwielbiam Shpongle
Shpongle i ich typowy ambiencik znam znam też lubię posłuchać czasami tej grupy czołówka w świecie ambient,chillout
Shpongle - Once upon the sea of blissful Awareness
Gatunek: Psy-Trance, Tribal, Downtempo, Dub, Ambient.....Album: Shpongle - Tales Of The Inexpressible 2001
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum