E. Interfejs. Wbrew pozorom więcej pokręteł na obudowie to lepiej.
Jasne, się wtedy kul jest. Wiem o co Ci chodzi, ale nigdy tego nie zrozumiem.
mixas napisał/a:
Sam na marginesie trochę wtopiłem z Canonem 400d (nie mówię, że jest zły nie w tym rzecz ale wiele funkcji które w bardziej profesjonalnych sprzętach są łatwo dostępne tu niestety są zakopane głęboko w menu) choć na początku nie widziałem zastosowania dla wielu rzeczy.
Jedyne pokrętło potrzebne na korpusie to korekcja ekspozycji. Innych się używa rzadko.
(drugie ważne jest na obiektywie, ewentualnie w wydmuszkach pod kciukiem, przeszkadzającym wygodnie przyłożyć aparat do gęby - co jest rozwiązaniem moim zdaniem idiotycznym)
Co nie być ot, jedyna słuszna odpowiedz to post nr. 2 Skoro nie wiesz czego chcesz to z każdego będziesz zadowolony, bo i tak nie dokupisz osprzętu za 5 tys.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-02-03, 20:47
Lukiii napisał/a:
Kup samo body olympusa ja obiektywy ci sprzedam.
Zuiko 14-54 II ( 1900 zł)
świetny obiektyw chciałbym takiego mieć i kiedyś będe miał
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2010-02-04, 08:05
Dobra, więc jak kupujemy dajmy na to Sigmę 10-22 to dla odpowiednich systemów w ekwiwalencie dla 35mm mamy:
Olympus 20-44mm (crop 2x)
Canon 16-35mm (crop 1,6x)
Nikon 15-33mm (crop 1,5x)
Teraz widzisz różnicę? I to przy takim samym obiektywie.
Wspomnę jeszcze tylko o sposobie odwzorowania i głębi ostrości która dla Olympusa (przy tej samej jasności obiektywu) jest większa. Trudno zatam o zdjęcie np. portretowe z minimalną głębią ostrości. Dla olego zawsze będzie większa jak dla innych systemów.
To tyle.
Chudy jak chcesz moją konkretną propozyjce. Jak tani na początek to bierz:
Canon 40d z Sigmą 18-125 (HMS lub bez) - to raczej sprzęt z drugiej ręki niż nowy.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 11 Lis 2006 Posty: 3119 Otrzymał 6 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-02-04, 11:36
gregg, nigdy nie testowałem na tych systemach jak to z GO wychodzi. Poza tym zabawa z przysłona i dużą ogniskowa da na pewno zadowalająco małą głębie ostrości dla tła przy portretach. Aparat robi zdjęcia w rękach fotografa . Dobry fotograf na bele czym zrobi interesujące zdjęcie.
Może to zabrzmi niezbyt przekonująco, ale gdy ja kupowałam swoją lustrzankę, miałam pewne ograniczenia finansowe, i dlatego TEN (model). Oczywiście za taką kwotę mogłam kupić wypasioną małpeczkę , ale wolałam lustrzankę. Dla początkujących myślę, że jest idealna. Niestety od tamtego czasu nie zrobiłam kroku w przód. Jest to pokierowane kilkoma czynnikami. W zależności od tego jaki będziesz miał "apetyt" na rozwój w tym kierunku, musisz liczyć się z kupnem dodatkowych akcesoriów, ale o tym już panowie wspominali. Mój e420 ponad 1,5 roku temu kosztował jakieś 1300 zł.
Wysłany: 2010-02-04, 12:25
może tak Chudyy, ch chcesz fotografować ??
makro ? portrety ludzi? krajobrazy ? to coś się podpowie ze sprzetem jeszcze.. czy wszystko tak uniwersalnie. Ja lubuje sie w krajobrazach no i teraz troche od jakiegoś czasu wnikam i ćwicze focenie portretów... A krajobazy od poczatku mojej przygody z aparatem ... Focenia jak pasja oprócz kompów i systemów linux/unix i jeszcze tam cosik
Wysłany: 2010-07-29, 17:01
czy jasny obiektyw jest potrzebny zależy od tego co będziesz fotografował i ile zastaniesz przy tym światła. Na krajobrazy np 3.5 spokojnie starcza. I tu się musisz zastanowić czy warto wydać kupe kasy na jasny obiektyw którego możesz potem nie wykorzystywać. ten co napisałes jest 2.8 we wszystkich zakresach ogniskowych.. Przy max ogniskowej i przy min przysłonie wyjdą w miare dobre portrety z rozmytym tłem..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum