Wysłany: 2010-08-29, 10:24 Rekonstrukcja kościoła farnego
Temat powraca co jakiś czas .... co najmniej od połowy lat 90.
Odbudowę wieży, a także częściowo fasady oraz niektórych innych elementów zburzonego podczas IIWŚ obiektu, zakładał program rewitalizacji starówki. Program nie dostał dofinansowania, o czym było głośno między innymi na tym forum. Częściową rekonstrukcję zakłada także MPZP dla "starówki".
fara.JPG Załącznik stworzony na bazie materiału TVK WSM.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-08-29, 11:17
Generalnie może to nawet całkiem ładnie wyglądać. Ale jak wtedy, przy okazji tamtego tematu, tak i dzisiaj uważam, że trochę to zbędny wydatek. To teraźniejsze miejsce, też niezgorzej przypomina o dawnej wieluńskiej Farze.
Nie mniej, jeśli znajdą się dodatkowe pieniądze na taką inwestycję, Wieluń może zyskać dodatkowy atut historyczno-turystyczny.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Jeszcze nie skończyli odbudowy baszty prochowej a planują następne. Ile jeszcze tych wieży, kościołów postawią? To prawda że chcą się wyrobić na 75 rocznice wybuchu wojny?
Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2006 Posty: 103 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2010-09-03, 21:06
Moim zdaniem też jest to niepotrzebny wydatek, tak jak jest teraz lepiej odzwierciedla to co się stało w 39, lepiej niech dokończą faktycznie basztę, a nie biorą się za następny relikt...
Zgadzam się z miko. Jeżeli częściowa rekonstrukcja miałaby zostać przeprowadzona z gminnych pieniędzy ..... byłbym przeciw. Rekonstrukcję (obiektu nieistniejącego) w sumie można przeprowadzić w każdej chwili .... za to na zabiegi ratujące oryginalny obiekt o walorach zabytkowych mamy już mocno ograniczony czas (piszę ogólnie). Jednak, gdyby pozyskano na ten cel pieniądze pozabudżetowe (powiedzmy 70%) jestem jak najbardziej za.
Poniżej, "dla porównania" chyba najbardziej rozpoznawalne europejskie pomniki "ruiny" IIWŚ (ruiny autentyczne).
Zniszczona katedra św Michała w Coventry (XIV w.) z dobudowaną do ruin nową katedrą z lat 50. XX w.
Kościół Pamięci Cesarza Wilhelma w Berlinie:
Chyba najsłynniejsza całkowita rekonstrukcja zabytkowego obiektu sakralnego, zniszczonego podczas IIWŚ - Kościół Najświętszej Maryi Panny w Dreźnie:
obecnie (po rekonstrukcji z 2005 roku):
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2010-09-05, 10:21
Stefan napisał/a:
Jednak, gdyby pozyskano na ten cel pieniądze pozabudżetowe (powiedzmy 70%) jestem jak najbardziej za.
Dokładnie o tym myślałem. Pieniędzy, np. na renowację zabytków nie da się przeznaczyć na budowę nowych dróg (tak ogólnie mówiąc), więc jeśli takowe pieniądze uda się Wieluniowi pozyskać, to też jestem za.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum