Właśnie rozliczyłem się e-lektronicznie. Dużo prościej i szybciej, niż poprzez wypełnianie programu PITY 2010 (IPS) i zanoszenie druków do skarbówki. Próbowałem sprawdzać, przy błędnym wypełnieniu PITu, czy można wysłać deklarację. Nie można.
Dla niewtajemniczonych, a chcących rozliczyć się przez internet:
http://www.e-deklaracje.g...age=do_pobrania
klikamy w okienku przycisk "zainstaluj" i czytamy komunikaty, potwierdzając procesy instalacji.
Polecam również pobrać program Adobe Reader (najlepiej wersję X), bo program bez niej nie ruszy, najlepiej stąd: http://get.adobe.com/reader/otherversions/
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-02-16, 21:01
Ferbik napisał/a:
Dużo prościej i szybciej, niż poprzez wypełnianie programu PITY 2010 (IPS) i zanoszenie druków do skarbówki
PITY 2010 mają wbudowaną aplikację do wysyłki elektronicznej - zarówno przy pomocy podpisu elektronicznego, jak i weryfikacji na podstawie danych z zeszłego roku.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
ourson, a to tego nie wiedziałem Sprawdzałem - jako nieufny - jeszcze właśnie na IPS i wszystko się zgadzało. Nie zwróciłem uwagi na możliwość przesłania drogą elektroniczną, gdyż chciałem tylko zweryfikować poprawność wypełnienia w programie ministerskim
A nie wiecie może jak się sprawa ma z załączaniem faktur za internet przy PIT/O? Nie widzę odpowiedniej opcji w programie do e-deklaracji zaś czytając na necie:
Cytat:
Odliczeniu podlegają wydatki poniesione przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika. Ulga jest limitowana.
Maksymalne odliczenie podatnika w skali całego roku nie może przekroczyć 760 zł. Odliczenie stosuje się, jeżeli wysokość wydatków została udokumentowana fakturą w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług.
Wynikałoby z tego, że wizyta w urzędzie i tak jest nieuchronna
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2011-02-16, 21:38
Archdevil, a jest obowiązek załączania tej faktury? Musisz mieć fakturę jako dowód na wypadek kontroli.
Jeśli wieluński urząd wymaga załączenia faktury to jest to kaprys urzędu. Jeśli koniecznie będą chcieli ją zobaczyć to po otrzymaniu wersji elektronicznej skontaktują się z Tobą. To i tak będzie wygodniejsze niż kolejka do złożenia deklaracji.
Ja miałem podobny przypadek przy skłądaniu deklaracji VAT7 - nasz urząd wymaga złożenia kserokopii faktur na zakup środków trwałych. Składając deklarację elektronicznie zastanawiałem się jak ją załączyć - zadzwoniłem do Ministerstwa i Pan mocno się zdziwił - bo przecież nie ma przepisu który nakładałby taki obowiązek na podatnika - stąd edeklaracje nie przewidują takiej opcji.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Archdevil, to jest tylko teoria. W praktyce niczego nie dokumentujesz - jeśli jest kontrola, to wszelkie dokumenty, z których korzystałeś przy rozliczeniu - musisz posiadać Obowiązek ich posiadania to 5 lat
Archdevil, dokładnie tak jak poprzednicy mówią, faktury są potrzebne w razie W. Niczego nie dołączasz do PITów więc wysyłka drogą elektroniczną jak najbardziej jest możliwa
ourson napisał/a:
a miałem podobny przypadek przy skłądaniu deklaracji VAT7 - nasz urząd wymaga złożenia kserokopii faktur na zakup środków trwałych. Składając deklarację elektronicznie zastanawiałem się jak ją załączyć - zadzwoniłem do Ministerstwa i Pan mocno się zdziwił - bo przecież nie ma przepisu który nakładałby taki obowiązek na podatnika - stąd edeklaracje nie przewidują takiej opcji.
A tutaj jestem zdziwiona. Kilka razy zdarzyło mi się przynieść do wieluńskiego urzędu deklarację w której były wykazane środki trwałe i jeśli faktura nie była podpięta pod deklarację, kazali donieść..
Edit:
Ourson, nie doczytałam czyli nasz urząd ma jakieś wygórowane wymagania
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum