Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-01-09, 12:32
Ale państwo i jego służby mają w d.... prawo. Prawo jest dla frajerów, którym jeszcze można wmówić że to dla ich dobra
Jakiś kierowca TIRa powinien wjechać w taki samochód po wykonaniu zdjęcia i stwierdzić że go oślepiło.
Ja akurat widziałem samochód ITD robiący zdjęcia za pomocą zewnętrznej lampy stojącej na dachu, ale żeby było zabawniej to samochód stał na ścieżce rowerowej Zimą może faktycznie nikt nią nie jeździ, ale to nie zmienia faktu iż nie jest to zgodne z prawem.
hajen W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1
Pomógł: 27 razy Wiek: 35 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1451 Piwa: 29/26 Skąd: Wieluń/Warszawa
Wysłany: 2013-01-09, 13:01
Swoją drogą, fajnie na onecie napisali
Cytat:
Urządzenia rejestrują prędkość zarówno podczas jazdy, jak i postoju.
Można to interpretować tak, że zdjęcia aut "jadących" z zawrotną prędkością 0km/h również zasilą bazę danych ITD
Ale państwo i jego służby mają w d.... prawo. Prawo jest dla frajerów, którym jeszcze można wmówić że to dla ich dobra
zgadza się
mało kto wie, że pomiary dokonywane radarem Iskra robione są nieprawidłowo. W instrukcji napisane jest, że kąt pomiaru MUSI wynosić 0 stopnie (czyli mówiąc prostym językiem, policjant z suszarką MUSI stać na wprost jadącego pojazdu). Tymczasem policja zawsze stoi na poboczu (w krzakach ), więc pomiar dokonywany jest pod kątem, a więc niezgodnie z instrukcją użytkowania.
Dalej - niepewność pomiarowa przy kącie 0 stopni dla tych radarów wynosi +/- 3 km/h, co oznacza, że gdy suszarka wskazuje 81kph, to równie dobrze mogłeś jechać 78kph (niższe widełki), jak i 84kph. Policjant zawsze wpisuje mandat z prędkości wskazywanej przez suszarkę (traktuje tą wartość jako świętość). Gdy kąt rośnie, rośnie i niepewność pomiarowa, i to sporo, dlatego producent nie dopuścił innego kątu pomiaru niż 0 stopni. Ale nasza policja jest ponad wszystko i instrukcje ma gdzieś, a poza tym, rzekomo mierząc pod kątem i tak radar zawyża (spotkałem się z taką wersją, co jest bzdurą, bo niepewność (błąd) pomiaru może oszacować tylko producent i to są zwykle widełki (+/-)).
Dodatkowo sprecyzowana, jaka jest maksymalna odległość na strzał (250m), temperatura powietrza (nigdy nie sprawdzają i nie protokołują, ile wynosi temp. w momencie pomiaru) i tak dalej, i tak dalej.
Jeśli nas złapią na suszarkę, policjant ma obowiązek okazać na żądanie:
- wyciąg z instrukcji (może być ksero)
- aktualne świadectwo legalizacji radaru, którym mierzył
jeśli nie ma któregokolwiek (albo: zapomniałem, ale jest na komendzie ), należy grzecznie odmówić przyjęcia mandatu i pojechać dalej.
hajen, widziałem to. Nie ufaj rudym i łysym: rudy jest wredny a łysy mógł być rudy
Zakłamany lisek...
Wysłany: 2013-01-10, 21:59
Zostaną tylko ciężarówki
Cytat:
Nadmierna prędkość to główna przyczyna wypadków drogowych. Krajowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego przyjęła właśnie projekt Narodowego Programu Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego na lata 2013–2020. Za rażące naruszenie dozwolonej prędkości będziemy mogli stracić prawo jazdy.
link :http://www.trans.info/message/view/20197/jezdzisz_szybko__licencje_mozesz_stracic_jeszcze_szybciej.html
_________________ Jeśli pozwolisz, by robactwo się rozmnożyło, rodzą się prawa robactwa. I rodzą się piewcy, którzy będą je wysławiać.
Antoine de Saint-Exupery
„POLICJA KUPUJE PORSCHE
BO KIJANKI SĄ JUŻ GORSZE
POLAK PYTA CO SIĘ DZIEJE ?
W RZĄDZIE SAME SĄ ZŁODZIEJE !
NOWY FOTORADAR STOI
POLSKA SPRZĘTEM SIĘ TYM ZBROI
PREMIER TUSK SIĘ DZISIAJ ŚMIEJE
NA KIEROWCÓW MANDAT SIEJE
NIE MASZ KASY ? WNIOSEK KRÓTKI
(słowo wymoderowano) DO ROBÓTKI”
Znowu niejaki Siadula napisał: „To nie są radiowozy!!!!!!!!!!!! Są to wersje demonstracyjne na poznańskie Motor Show”
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 257 Piwa: 38/19 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-03-28, 19:37
Cytat:
To nie są samochody policyjne. W Poznaniu w weekend jest impreza promocyjna PORSCHE i zostały tak oklejone na potrzeby pokazu;)
Spoko! Jednakże od kiedy można poruszać się drogami publicznymi samochodami oznakowanymi jako Policja a nienależącymi do Policji. Podszywanie się pod Policję jest nielegalne!
Wydaje mi się że organizatorzy tego typu pokazu dbają o stosowne pozwolenia... a może nawet policjanci prowadzili. W końcu, każdy by się pewnie zgodził robić za kierowcę takiego auta
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2011 Posty: 257 Piwa: 38/19 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-03-29, 05:15
kitor napisał/a:
Wydaje mi się że organizatorzy tego typu pokazu dbają o stosowne pozwolenia... a może nawet policjanci prowadzili. W końcu, każdy by się pewnie zgodził robić za kierowcę takiego auta
Nie znasz szczegółów sprawy, nie oceniaj.
Chyba masz rację! Faktycznie firma Porsche nie pozwoliłaby sobie na taki błąd. Za szybko wyciągnąłem wnioski.
To nie są samochody policyjne. W Poznaniu w weekend jest impreza promocyjna PORSCHE i zostały tak oklejone na potrzeby pokazu;)
Spokojnie, nadal będzie można uciekać...;)
To jednak samochody policyjne. Właśnie w teleexspressie podali informację, że poznańska policja zakupiła dwie 911-stki, które będą patrolować trasę A2.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2013-04-01, 16:14
Jaro, zdecydowanie - żart który został spalony kilka dni przed prima aprilisem Ale Policja tego nie dostrzegła i dziś umieściła to info na swoich stronach...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum