Ja polecam "Auberge espagnole, L'" i "Poupées russes, Les", polskie tłumaczenie Smak Życia i Smak życia 2 (gratulacje dla polskich tłumaczy ) Wprawdzie to na razie tylko dwa filmy, ale wg portali filmowych to będzie też trzecia cześć "Casse-tête chinois".
Oczywiście trylogię "Ojca Chrzestnego", a "Gwiezdne Wojny" radzę obejrzeć w kolejności w jakiej zostały nakręcone (IV, V, VI, I, II, III), a nie chronologicznie, ale zdania są podzielone dla fanów komiksów "X men" wszystkie części, chociaż "First class" nie powala. Jeszcze "Cube"
Nie film, a składający się z 3 sezonów serial "Gra o tron". Bardzo wciągający i raczej dla osób pełnoletnich. Jest mi trochę przykro, bo kończę już oglądać trzecią serię.
Jak napisałam "raczej dla osób pełnoletnich" to uzmysłowiłam sobie to co ourson napisał wyżej. I wiem, mogłam użyć edycji Serial zawierający dużą ilość seksu, krwi i intryg. Wyłącznie dla osób pełnoletnich. I bardzo cieszę się, że sezon trzeci nie jest ostatni
Tak offtopując to nie lubię terminu "dla pełnoletnich". W GoT nie ma nic czego by przeciętny piętnastolatek nie widział. Nie mówię, że powinien to oglądać na co dzień, ale co takiemu licealiście szkodzi zobaczyć kawałek cycka czy jak ktoś komu rękę utnie? Serio się pytam.
A tak w ogóle to Gra o tron to świetny serial. Wiele wątków zostało skróconych lub pominiętych, ale to normalne przy takich rozmiarach całej sagi. Czekam na następne seriale i przede wszystkim książki.
A. Serial Luther ma 3 sezony, więc na upartego można go potraktować jako trylogię;) A polecam bardzo jak ktoś lubi seriale o policjantach z problemami. I muzyka z Luthera bardzo dobra jest.
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Po części masz racje, bo ciężko mówić o diametralnej różnicy psychiki siedemnastolatka i osiemnastolatka. Pewne natomiast jest to, że na młodsze osoby serial nie wpłynąłby pozytywnie. Gdzieś kiedyś czytałam, że młodzi ludzie oglądając filmy zawierające przemoc (itp.) z czasem przyzwyczajają się do takich scen co wpływa m.in. na zatracanie się przez nich wrażliwości. Po prostu zobojętniają się na okrucieństwo. Chyba w to wierzę, choć wiadomo są wyjątki od reguły.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum