Pomogła: 4 razy Wiek: 36 Dołączyła: 10 Lis 2006 Posty: 1014 Skąd: Z kątowni
Wysłany: 2007-01-04, 22:37 Głód sprzyja uczeniu się
Grelina, hormon wydzielany przez pusty żołądek i pobudzający apetyt, sprzyja lepszemu zapamiętywaniu – zaobserwowali naukowcy amerykańscy. Według autorów artykułu opublikowanego na łamach „Nature Neuroscience”, w czasie głodu nasze zdolności do uczenia się i zapamiętywania mogą być lepsze właśnie dzięki grelinie.
Zdaniem autorów pracy, wyniki te wskazują, że grelina łączy procesy przemiany materii z wyższymi czynnościami mózgu. Być może w przyszłości zaowocuje to nowymi metodami wspomagania procesów uczenia się i zapamiętywania.
mnie podobnie, z obserwacji wiem, ze na pewno nie moge siadac do nauki glodna ani najedzona, w pierwszym wypadku mysle o jedzeniu, a w drugim sie rozleniwiam
Ja wczoraj celowo nie zjadłem kolacji, żeby potem zasiąść do nauki i żadnej różnicy nie zauważyłem. Wszystko przebiegało normalnie, nawet pusty żołądek nie zmuszał mnie do myślenie o jedzeniu, gdy się skoncentrowałem na notatkach
jak jestem głodna to wogóle nie moge sie skupić na niczym innym niż na tym,co tu do jedzonka zrobić. a co dopiero uczyć sie na głodniaka.
_________________ „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest i nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.”
1% ze swojego podatku na rehabilitację dziecka http://dzieciom.pl/podopieczni/4355
Co do nauki, to moim zdaniem całkiem dobrze sprawdza się Hemi-Sync- superlearning
Jest do dźwięk, który synchronizuje obie półkule. Osobiście czuję się bardziej skoncentrowany. Dodam że nie jest to dźwięk a'la synchro z allegro. Są to profesjonalne dźwięki ze stajni Monroe, które kosztują dużo więcej niż 15 zł za płytkę za aukcjach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum