Może nasi drodzy forumowicze wiedza cos na ten temat
_________________ Człowiek potrzebuje do szczęścia trzech rzeczy: dobrych przyjaciół do towarzystwa, dobrego wina do picia i dobrych książek do czytania.
Pewnie coś w tym jest...ale nie sprawdzałam
Wczoraj słyszałam w RMF FM komentarz do tego artykułu, cytuję; "...no to juz wiem dlaczego Prezydent i Premier odczuwaja lęk przed publicznymi wystąpieniami"....hmmm czyzby brak sexu???
_________________ Nic nie jest tak silne jak delikatność; nic tak delikatne jak prawdziwa siła...
a'propo wystapien publiczynych, wyglaszanych referatow i zwiazanym z tym stresem dobrze jest na poczatku wyobrazic sobie cale zebrane audytorium, ze jest w samej bieliznie . Wyglaszajac cos, warto jest "wybrac" sobie jedna osobe w srodkowym rzedzie i umiescic wzrok na poziomie jej czubka glowy. Wowczas kazdy z sluchajacych mysli, ze bezposrednio zwracasz sie do niego.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1805 Skąd: okalew/wrocław
Wysłany: 2007-01-10, 11:40
aby opanować stres przed wystąpieniem publicznym warto potrenować oddech - jest dużo literatury na temat ćwiczeń oddechowych. Niektórym pomaga jeżeli mówią do ludzi, których znają inni natomiast mniej się stresują przy obcych. Jeżeli ktoś się czerwieni to może sie przypudrować. Tak jak napisała Dominika, można również spróbować "coś tam sobie wyobrażać" ale to dla osób z bujną wyobraźnią. Każdy musi sam sprawdzić co go rozluźnia i odstresowuje - niekoniecznie seks służy wszystkim.
[ Dodano: 2007-01-10, 02:42 ]
są również zapachy zmniejszające stres i tremę: mandarynka, bergamotka, mech.
Gdy musialam na studiach jakich referat wygłosić lub coś w tym stylu to brałam głęboki oddech i powtarzałam sobie w myslach, że są gorsze rzeczy niż to
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum