…spółka Ziarno we współpracy z pracownią architektoniczną Artech postanowiła zagospodarować ogromny młyn z początku XX wieku. W tym niezwykłym budynku powstać ma kilkanaście apartamentów, z których każdy ma mieć odmienny i niepowtarzalny charakter.
Oddzieliłem ten post od tematu "Pożar w Amerykance" i wkleiłem go tu jako nowy wątek. Proszę na przyszłość zachowywać odpowiednią merytoryke odnosząca się do tematyki wątku.
Jaro
_________________ To właśnie lęk przed porażką nie pozwolił mi podjąć wielkiego działania.
Dopiero dzisiaj stawiłem pierwsze kroki tam, gdzie powinienem je postawić przed 10 laty.
Ale jestem szczęśliwy, że nie czekałem kolejnych 20
nie wiem czy apartamentowiec by sie sprawdził, ale możnaby zrobić pasaż handlowy
Właśnie, właśnie. Z pewnością mała galeria nie zaszkodziłaby nikomu. Tym bardziej, że teraz jest moda na takiego typu lokale w ciekawych i dość nietypowych miejscach. W sumie po co budować coś nowego skoro można zagospodarować w dużej mierze nieużyteczny obiekt.
Ale to tylko chyba marzenia... Bo żeby czegos takiego dokonać musiałby się za to wziąść ktoś potrafiacy sobie nieźle radzić w zyciu i mający chęci do takiego przedsięwzięcia przede wszystkim.
nie wiem czy apartamentowiec by sie sprawdził, ale możnaby zrobić pasaż handlowy
albo jakas dyskoteka, restauracja, bar
_________________ To właśnie lęk przed porażką nie pozwolił mi podjąć wielkiego działania.
Dopiero dzisiaj stawiłem pierwsze kroki tam, gdzie powinienem je postawić przed 10 laty.
Ale jestem szczęśliwy, że nie czekałem kolejnych 20
No tak, miejsce oryginalne to i tłumy ludzi ściagałyby tam. Tylko, że aby cos takiego powstalo i zaczęło się dość dobrze kręcić potrzeba naprawde niezłego sponsora. Jest inwestycja tylko najpierw musi być duży wkład pracy, pieniędzy i nerwów.
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2007-01-31, 18:24
To jest budynek piętrowy (chyba 4 poziomy) więc ja to widze w taki sposob(nieznam rozkladu pomieszczen. Znam ten budynek tylko z wierzchu) :
I - małe sklepiki miejscowe (coś typu rynek)
II - Może jakies biura do wynajęcia
III - Dyskoteka, restauracje, bary, pijalnie(w manufakturze jest takie miejsce w ktorym jest sporo tego typu miejsc)
IV - Może jakies muzeum miejsca, kino
Co wy na to??
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Pomogła: 4 razy Wiek: 35 Dołączyła: 10 Lis 2006 Posty: 1014 Skąd: Z kątowni
Wysłany: 2007-01-31, 18:29
Marek92 napisał/a:
o jest budynek piętrowy (chyba 4 poziomy) więc ja to widze w taki sposob(nieznam rozkladu pomieszczen. Znam ten budynek tylko z wierzchu) :
III - Dyskoteka, restauracje, bary, pijalnie(w manufakturze jest takie miejsce w ktorym jest sporo tego typu miejsc)
Ale to tylko chyba marzenia... Bo żeby czegos takiego dokonać musiałby się za to wziąść ktoś potrafiacy sobie nieźle radzić w zyciu i mający chęci do takiego przedsięwzięcia przede wszystkim.
Albo raczej dużo niepotrzebnej kasy która moznaby utopić w inwestycji mającej szanse zwrócić się w ktorymstam pokoleniu. Sory ale ja do takich przedsięwzięć na rynku wieluńskim podchodzę z daleko idącym sceptycyzmem.
hasta napisał/a:
marzenia... może za jakies 15 lat
Pewnie nawet 15 lat niewiele tu zmieni.
Chociaz przyznaje że obiekt dośc interesujący. Sam swego czasu byłem nim nawet zainteresowany. Ale tutaj trzeba by mieć duuuuzo kapitału i duuuużo cierpliwości w oczekiwaniu na niepewne zyski.
Pomogła: 4 razy Wiek: 35 Dołączyła: 10 Lis 2006 Posty: 1014 Skąd: Z kątowni
Wysłany: 2007-01-31, 19:48
red napisał/a:
Albo raczej dużo niepotrzebnej kasy która moznaby utopić w inwestycji mającej szanse zwrócić się w ktorymstam pokoleniu. Sory ale ja do takich przedsięwzięć na rynku wieluńskim podchodzę z daleko idącym sceptycyzmem.
Łódzkiej manufakturze już pewnie koszty włożone w odnowienie się zwróciły, u nas też mógłby się ktoś znaleźć kto by zainwestował w amerykanke. Myślę, że gdyby powstała tam mini galeria to wkład również by się zwrócił w dość szybkim tempie. Ogólnie polacy uwielbiają robić zakupy, nieprawdaż?
Raczej realne spojrzenie na rzeczywistość. Wystarczyłoby usiąść z kartka papieru i policzyc sens takiej inwestycji. Zaręczam, że wynik byłby nieciekawy...
Marta napisał/a:
Łódzkiej manufakturze już pewnie koszty włożone w odnowienie się zwróciły, u nas też mógłby się ktoś znaleźć kto by zainwestował w amerykanke. Myślę, że gdyby powstała tam mini galeria to wkład również by się zwrócił w dość szybkim tempie. Ogólnie polacy uwielbiają robić zakupy, nieprawdaż?
Łódż to Łódź a Wieluń to Wieluń. Łódzka manufaktura ma za zadanie przyciągac ludzi w promieniu 100 km od Łodzi - sami mieszkańcy Wielunia sa tego najlepszym przykładem. A kogo by przyciagnęło takie mini cos w Wieluniu? Mieszkańców Działoszyna i Pajęczna? Prędzej pojechaliby do Czestochowy. Na takie inwestycje należy patrzeć realnie. A przecież wuystarczy spojrzeć na wymogi jakie stawiaja duże sieci sklepów lokalizacjom swoich obiektów - większość z nich (jak np Reserved) wymaga dla lokalizacji sklepu miasta powyżej 100 tys mieszkańców. Sory ale nam daleko do tej setki. Chyba że bedziemy się niekontrolowanie rozmnażać Tak więc zapraszam na zakupy do Łodzi, Częstochowy lub Wrocławia...
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2007-01-31, 21:59
Cytat:
To co pisze to faktycznie marzenia, ale moze choc troszke ktoś z niego skorzysta:)
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
Pomógł: 15 razy Dołączył: 19 Lip 2005 Posty: 1562 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2007-01-31, 22:11
Marek92 napisał/a:
ale moze choc troszke ktoś z niego skorzysta:)
Marek92, nie wiem co masz na myśli pisząc "troszke" obiektu nie da się wykupić w częściach, no i jak by to wyglądało jakby pierwsze piętro było wyremontowane, a reszta by straszyła zawaleniem , Albo wszystko albo nic ....
Wieluń się rozwija , więc miejmy nadzieję, że ktoś bardziej pomyśli nad przeznaczeniem tego obiektu niż zrobienie z niego składu budowlanego, który tam zupełnie nie pasuje , co ma młyn do cementu i styropianu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum