Taka informację znalazłem o tym leku (w portalu leczniczym jest cała ulotka):
Cytat:
...Ciąża i karmienie: Ograniczone doświadczenia z lekiem w okresie ciąży, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania preparatu podczas ciąży...
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-02-06, 20:11
hasta napisał/a:
W tekście nic nie pisze o tym, że Spasmalgon był przeciwskazaniem dla kobiet będących w ciązy
hasta jeszcze raz, może teraz się uda.
Cytat:
Lekarze dwukrotnie podali jej niezalecany podczas ciąży lek – spasmalgon
Zwróć uwagę, tam pisze niezalecany podczas ciąży, hasta, ja laik w dziedzinie medycyny rozumiem że, niezalecany, znaczy nie podawać. A jeśli już, to non-stop kontrola czy nie dzieje się coś złego. A nie czekać kilka godzin już po pierwszych oznakach że coś faktycznie jest nie tak.
Dla mnie wina jest ewidentna.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomogła: 4 razy Wiek: 36 Dołączyła: 10 Lis 2006 Posty: 1014 Skąd: Z kątowni
Wysłany: 2007-02-06, 20:15
Cytat:
Istnieje prawdopodobieństwo, że preparat oddziałuje na płód. Nie wolno zażywać leku w okresie ciąży. Preparat przenika do mleka matki. Zamiar stosowania leku podczas karmienia piersią należy omówić z lekarzem.
Wysłany: 2007-02-06, 20:17
miko 005 napisał/a:
Zwróć uwagę, tam pisze niezalecany podczas ciąży, hasta, ja laik w dziedzinie medycyny rozumiem że, niezalecany, znaczy nie podawać
Teraz będziemy sie łapać za słówka. Tak piszą dziennikarze. Na ulotce od leku *pisze, że:
Cytat:
Ograniczone doświadczenia ze stosowaniem leku w okresie ciąży, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania preparatu podczas ciąży.
*jest napisane
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2007-02-06, 20:18
To jeżeli coś jest niezalecane to nie jest równoznaczne z przeciwskazaniem???
Sprawa, jak każda z "tego cyklu" jest kontrowersyjna. Całe zajście należy jakoś wyjaśnić i powiedzieć wyraźnie czy lekarz faktycznie popełnił błąd. Obojętnie gdzie do tego dojdzie, w sądzie, czy przed jakąś komisją dyscyplinarną. Nie można stawiać zawodu lekarza ponad innymi zawodami i zakładać, że pomyłka, której konsekwencje nie raz są tragiczne, jest czymś normalnym i wkalkulowanym w ten zawód.
Sprawa, jak każda z "tego cyklu" jest kontrowersyjna. Całe zajście należy jakoś wyjaśnić i powiedzieć wyraźnie czy lekarz faktycznie popełnił błąd. Obojętnie gdzie do tego dojdzie, w sądzie, czy przed jakąś komisją dyscyplinarną. Nie można stawiać zawodu lekarza ponad innymi zawodami i zakładać, że pomyłka, której konsekwencje nie raz są tragiczne, jest czymś normalnym i wkalkulowanym w ten zawód.
Bardzo mądra uwaga. O to nam wszystkim chodzi. Błąd nie może byc wkalkulowany w działanie. Nie można do tego dopuścić w żadnym zawodzie, nie tylko lekarskim.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-02-06, 20:26
hasta napisał/a:
Jak na razie to tylko widze, że słusznie zrezygnowałam z kierunku jakim jest medycyna
hasta, dzięki serdeczne dzięki. Będę ze spokojem dożywał jakoś starości, może się uda
hasta, za nic nie będziemy się tu ciągnąć. Ja odnoszę się do treści artykułu a nie do ulotki tego specyfiku.
Nie mniej skoro, prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych twierdzi;
Cytat:
Dla mnie przeciwwskazanie jest rygorem. Lekarz powinien mieć mocne argumenty, żeby to przeciwwskazanie zlekceważyć
To pewnie wie co mówi, a może nie?
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Wysłany: 2007-02-06, 20:47
miko 005 napisał/a:
hasta, dzięki serdeczne dzięki. Będę ze spokojem dożywał jakoś starości, może się uda
Nawet jeśli lekarzem zostanę to nie w Polsce. Najpierw wolontariat w Afryce, a potem Wielka Brytania albo Irlandia. W Polsce jest beznadziejnie... Także miko 005, możesz żyć spokojnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum