Ostatnio naukowcy zastanawiają się czy gen odpowiedzialny za jasne włosy lub niebieskie oczy pewnego dnia zniknie?
Cytat:
Takie wieści zaczynają krążyć za każdym razem, gdy wspominamy o tych cechach wyglądu. Zaznaczamy zwykle, że przecież istnieją geny „dominujące” i geny „recesywne”.
Poza parą chromosomów, które determinują płeć - XX dla kobiet, XY dla mężczyzn - pozostałe 22 pary złożone są z bliźniaczych chromosomów. Czyli każdy gen jest obecny w dwóch egzemplarzach – jeden z nich pochodzi od ojca, drugi od matki. Weźmy gen odpowiedzialny za kolor włosów. Choć we wszystkich przypadkach determinuje on kolor, może zawierać różne informacje - włosy czarne, jasne, brązowe, szatyn czy rudzielec... Aby osoba miała włosy blond, gen „jasne włosy” musi być obecny w dwóch egzemplarzach, czyli zostać przekazany równocześnie przez ojca i przez matkę. Jeśli tak się nie stanie i jeden z egzemplarzy to „jasne włosy”, a drugi – „ciemne włosy”, to ten ostatni narzuci kolor i osoba będzie ciemnowłosa. Dlatego mówi się o genie dominującym.
A nazwa wybrana dla jego przeciwieństwa, termin „recesywny” prowadzi do dwuznaczności. W języku potocznym kojarzy się z wycofywaniem. Stąd logiczna pokusa stwierdzenia, że gen recesywny będzie miał tendencję do zanikania.
źródło:onet.pl
Z tego wynika, ze powinnam mieć dziecko z blondynem
Nawet jak naturalne blondynki wyginą , to będą jeszcze ta nienaturalne czyli farbowane
Oj przetrwają
Ja jestem naturalną jasną blondynką i myśle że moje geny są dominujące .. więc gdy bede miała córkę to na pewno blondynki przez pare następnych pokoleń przetrwają
A w Norwegii prawie każda dziewczyna to jasna blondynka więc chyba z tymi blondynkami jeszcze nie jest tak do końca źle
_________________ ,,Ludzie nigdy nie wiedzą, że są szczęśliwi, wiedzą tylko, kiedy byli szczęśliwi..."
Oj przetrwają Twisted Evil
Ja jestem naturalną jasną blondynką i myśle że moje geny są dominujące Cool
nie daj się Malinka, , Ty masz śliczne dłuuugie włosy, jak się poznałyśmy hmm przeszło rok temu, to właśnie Twoje blond włosy zapadły mi w pamięci najbardziej
ja jestem brunetką i uwielbiam swoje włosy, chociaż ostatnio zmieniłam kolor na jaśniejszy, to i tak jestem wierna moim brązowym falom swoim dzieciom też pewnie przekaże ten wspaniały kolor, tak jak ja się wdałam w całą rodzinę po stronie mojego taty
nie daj się Malinka, , Ty masz śliczne dłuuugie włosy, jak się poznałyśmy hmm przeszło rok temu, to właśnie Twoje blond włosy zapadły mi w pamięci najbardziej
Miło A mi zapadła w pamięci twoja bezpośredniość i otwartość
Ja się boję że jak bede miała dzieci z facetem który ma czarne włosy to wyjdą rude dzieci
Więc bardzo głęboko wierzę w moje silne dominujące geny
Moja ciocia jest fryzjerką
Często do niej chodzę na pocieniowanie włosów i ścięcie grzywki
Humor mi sie bardzo poprawia bo tam tyle kobiet i każda ma coś innego do powiedzenia
Można sie szczerze uśmiać i posłuchać jak to obgadują Kowalską spod 123
Zawsze wychodzę stamtąd z uśmiechem na twarzy i w dobrym nastroju
_________________ ,,Ludzie nigdy nie wiedzą, że są szczęśliwi, wiedzą tylko, kiedy byli szczęśliwi..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum