Internetowa radiostacja oraz system muzycznych rekomendacji.
System tworzy szczegółowe profile gustu muzycznego każdego z użytkowników, pokazując ich ulubionych artystów oraz autorów na spersonalizowanych stronach. Uwzględniane są przy tym utwory odtworzone z filtrowanych kanałów radiowych udostępnianych przez serwis oraz dodatkowo zarejestrowane przez aplikację Last.fm zainstalowaną na komputerze użytkownika i pobierającą informację z odtwarzacza multimedialnego.
(opis z wikipedii)
www.lastfm.pl - Słuchasz to co lubisz i nikt ci nic nie narzuca. Poznajesz ciekawych ludzi o upodobaniach muzycznych.
Pobierasz program i rejestrujesz się... Program może pobierać listę odtwarzanych piosenek z np. Winampa, Foobara i na jej podstawie ustala twoje upodobania muzyczne. Ale można też inaczej. Wpisujesz w "szukajce" nazwę zespołu i wyświetla Ci się króka lista podobnych wykonawców. W trakcie słuchania masz możliwość przecztania wszelakich informacji o danym zespole(albumy, daty itd.).
To jest muzyka niszowa... A nie jakies hity. Jednak jak mam wlczonego WinAmpa to program last.fm wysyla dane piosenek sluchanych przeze mnie na sewer i na podstawie tej listy wyswietlaja mi sie polecane zespoly oraz ludzie o podobncyh upodobaniach.
Co do G. Andrzejewicz. To nie wiem czemu takie zdziwienie. Podobna muzyka, podobny artysta.
Za pomoca rankingow mozna sie rowniez dowiedziec jaka muzyka/zespoly sa najczesciej sluchane oraz czego sluchaja nasi znajomi. Do tego biografie artystow itd.
[ Dodano: 2007-06-04, 19:08 ]
No i można jeszcze za darmo i legalnie pobierać pliki mp3, także znanych wykonawców.
Tu popieram Mateusza. Program świetna sprawa, konto mam od listopada '06 (dzięki rhclaus ).
Last.fm to coś nowego, to interakcja pod kontrolą możesz chwalić sie swoja muza i szukać sobie podobnych. Choć z doświadczenia wiem że poznaje sie osoby z przypadku o gustach nawet całkiem przeciwnych. Do tego można popisać w shoucie i pisać pw, polecać wzajemnie sobie muze, komunikować sie z ludźmi całego świata i zawierać międzynarodowe znajomości. Dzieki last.fm możesz dokładniej poznać jaką muzę słuchają twoi kumple/koleżanki hyh. No i oczywiście statystyki, można patrzeć i patrzeć czasem przeżyć szok np. O LOL o n ma 40k przesłuchanego Rammsteina , jakiś maniak normalnie ale zdazaja sie jeszcze gorsi ;P
Opcja gustometru miedzy userami jest też Ok. Choc na początku tylko złudzenie że ma sie z kimś SUPER, potem może spaść do Bardzo Niska.
Ogólnie polecam wszystkim melomanom i nie tylko. Program nie utrudnia pracy na kompie a zostawiasz coś po sobie na pamiątkę, przy okazji można zrobić mini bloga muzycznego.
PS program zbiera info również bez neta, w momencie polaczenia dane przekazywane są na serwer. Można uniknąć w ten sposób podglądania przez inne osoby - czy jesteś online czy nie
Pomogła: 9 razy Wiek: 34 Dołączyła: 23 Cze 2007 Posty: 846 Skąd: z gabinetu Gendo
Wysłany: 2007-06-24, 00:15
zabijecie mnie.. ale konto mam od października 05 a mam tylko 6k utworów -.-
Cóz konto przez długi czas lezało odłogiem
Ale sprawa fajna, heh pamiętam czasy jak nie było dzienników, znajomych, czy osobistych playlist a cały serwis był tylko po angielsku
Jakby kogoś interesowało mój profil
http://www.lastfm.pl/user/acree777/ <ps. ja nie mam tych 20 lat xD>
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum