I nie można gotować kurczaka podczas burzy bo rosół się nie uda,
Kobiety nie mogą gotować weków podczas okresu, bo się nie udają
Nie mówi się do dziecka "aniołku", bo może umrzeć.
Jeśli kobieta w ciąży zapatrzy się na Murzyna, to może urodzić czarne dziecko
Gdy ciężarna zobaczy mysz i dotknie ręką jakiejś części ciała, to dziecku w tym dotkniętym miejscu wyrośnie "myszka".
Nie wolno leżących dzieci przekraczać w pasie, bo nie urosną.
Nie wolno leżących dzieci przekraczać w pasie, bo nie urosną.
Mnie przekraczali a jaki wysoki urosłem
Ludzie lubią wierzyć w zabobony i przesądy, bo niekiedy nie mogą sobie znaleźć logicznego wytłumaczenia pewnych rzeczy zupełnei niezależnych od nich. Chociaż moja 75 letnia babcia za bardzo nie wierzy w przesądy, tylko w opatrzność bożą...
A ludzie lubią pomagać szczęściu i odpędzać pecha. Raz jest zła karma a raz dobra karma.
Najlepiej nie myśleć o porażkachza bardzo, a skupić się tym co chcemy osiągnąć i na tym co nam dobrze wychodzi.
No i znalazłam w necie kolejne idiotyczne zabobony:
W czasie ciąży:
-Nie patrz na księżyc bo dziecko będzie łyse.
-Nie patrz przez dziurkę od klucza bo dziecko będzie miało zeza.
-Nie obcinaj włosów w ciąży bo skrócisz dziecku rozum.
-Jeśli masz w ciąży zgagę dziecko będzie miało długie włosy.
-Nie siadaj blisko kabli, nie przechodź pod sznurkiem z bielizną, unikaj łańcuchów ulicznych ani nie zakładaj łańcuszka na szyję, bo dziecko owinie się pępowiną.
-Chodź bez fartucha bo dziecko będzie "smarkate", marudne i wciąż będzie trzymało się mamusinej spódnicy.
-Nie stawaj przed lustrem bo dziecko dostanie oczopląsu lub zeza. Oprócz zeza dziecku grozi również skrajna brzydota. (Swoją drogą, mamie też groziłaby brzydota jakby nie patrzyła przez tyle czasu w lustro )
-Jeśli chcesz, aby dziecko miało kręcone włosy, musisz w czasie ciąży spać w kożuchu. ( )
-Nie patrz na brzydkie rzeczy bo dzidziuś urodzi się brzydki.
No i chyba najbardziej beznadziejny przesąd:
-Nie kupuj niczego dla dziecka. Zakup ubranek, łóżeczka, zabawek dla dziecka nie wróży dobrze i zwiastuje nieszczęśliwy koniec ciąży.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum