Wysłany: 2007-08-21, 08:15 Wyleczymy zęby za połowę ceny
Cytat:
To naprawdę dobra wiadomość. A dla tych, którzy mają pełno dziur w zębach, wręcz doskonała. Narodowy Fundusz Zdrowia chce zapłacić połowę ceny za nasze wizyty u dentysty. Taki plan zdradza w "Gazecie Prawnej" szef NFZ, Andrzej Sośnierz.
Prezes NFZ doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak mało pieniędzy idzie na leczenie zębów Polaków. Andrzej Sośnierz uznał, że w końcu coś z tym trzeba zrobić.
I wymyślił, że pacjenci powinni mieć wybór: albo pójdą załatać swoje dziury do gabinetu, gdzie zapłacą pełną wartość usługi, albo skorzystają ze stomatologa, który weźmie tylko 50 proc. należności. Dlaczego tylko tyle? Bo podpisana umowa z NFZ zagwarantuje mu, że resztę dopłaci właśnie Fundusz.
W niektórych powiatach nie ma ani jednego gabinetu dentystycznego, który miałby podpisaną umowę z NFZ. Andrzej Sośnierz przekonuje, że kiedy Fundusz zacznie więcej płacić za leczenie zębów, ta sytuacja znacznie się poprawi. A i NFZ będzie mógł się wywiązać ze swoich zobowiązań.
"Jeszcze nikt nie wykreślił usług stomatologicznych z koszyka usług opłacanych ze środków publicznych. Dlatego chcemy m.in. uregulować kwestię dopłaty pacjentów do usług dentystycznych" - wyjaśnia "Gazecie Prawnej" Andrzej Sośnierz.
Pomogła: 25 razy Wiek: 40 Dołączyła: 30 Maj 2007 Posty: 559 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-08-21, 08:25
Poddent odkąd pamiętam ma podpisaną umowę z NFZ i niektóre usługi są wykonywane za połowę ceny, ale tylko niektóre niestety. Pełną kwotę trzeba zapłacić miedzy innymi za wypełnienie, znieczulenie.
Pomogła: 25 razy Wiek: 40 Dołączyła: 30 Maj 2007 Posty: 559 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-08-21, 09:13
Leczę zęby w Poddencie już bardzo długo, ale rzeczywiście ostatnio jakiś czas nie byłam. Może faktycznie sie coś zmieniło, jeśli tak to przepraszam Postaram sie sprawdzić tą informację.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-08-21, 10:43
Znowu będę szukał dziury w całym, i pokuszę się o stwierdzenie że niektórym osobom ciężko będzie jednoznacznie stwierdzić, na jakie usługi mogą liczyć w ramach refundacji NFZ-u, a za które muszą zapłacić.
Gabinety stomatologiczne, tak pięknie „zakręcają” pacjentami, że biedni ludzie cieszą się że chociaż za rękawiczki, których używają stomatolodzy nie muszą płacić, bo to pokrywa NFZ .
A tak prawdę mówiąc, to przychodnie, które leczą zęby mając podpisane umowy z NFZ-em, robią to „po łebkach” że się tak wyrażę, dlaczego? Ano, chociażby z tego tytułu że ilość pacjentów jest większa, bo nie wszystkich stać na 100% płatności. Wiadomo przecież że im większa liczba zaopatrzonych, tym większa kasa wpływa do danej przychodni, z tym że duża liczba obsłużonych pacjentów, w tak krótkim czasie, mam na myśli pracę przychodni w jednym dniu, nijak będzie się miała do fachowej i rzetelnie wykonanej roboty. I plomby wypadają, a my zamiast iść raz do dentysty, odwiedzamy Go nieraz kilkakrotnie z tym samym problemem, a NFZ dopłaca, i tak wkoło Macieju .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Ehh ostatnio zadzwoniłam do poddentu zapytać się ile kosztuje chirurgiczne usunięcie zęba to aż mną potrząsnęło.. 120 zł..
To na pewno nie jest refundowane przez NFZ
Rozmawiałam z koleżanką z Poddentu. Powiedziała mi ,że odkąd nie mają umowy z NFZ to mają więcej pacjentów, niż wcześniej...
Zresztą sama tam leczyłam zęby i jestem zadowolona. Wolę zapłacić więcej a mieć dobrze wyleczone zęby.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2007-08-22, 22:06
No i dzisiaj właśnie się odezwały kliniki, w wiadomościach powiedzieli że nie podpiszą umów z NFZ bo nie wierzą ,że dostaną zwrot kasy,przy takich problemach w służbie zdrowia. a tak się cieszyłam ,że w końcu wyleczę kiełki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum