Wysłany: 2007-09-12, 08:49 "Gospoś" potrzebny od zaraz
Tak się zastanawiam nad pewna sprawą.
wszędzie w gazetach widać ogłoszenia: Gosposię przyjmę od zaraz! albo panią do mycia okien.
A dlaczego nie mogłoby być takie ogłoszenie: Gosposia przyjmę od zaraz! albo pana do mycia okien!
Dlaczego utarło się że to kobiety mają sprzątać??!
A co wy o tym myślicie??
Ja osobiście bym "gosposia" sobie zatrudniła
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pewnie nie tylko do mycia okien
poczekaj jeszcze trochę, już mamy psycholożkę, pedagożkę (wrrr trzęsie mnie na te słowa). Już słychać o urlopie tacierzyńskim, może pojawi się gospoś, kosmetyczek, przedszkolanek, itd...
oooooooooo, ja jestem za!!!!Jak najbardziej faceci powinni wiedziec ile wysiłku wkładamy w utrzymaniu mieszkania i wogole. Tak wiec mogliby sie o tym przekonać będąc gosposiami
*w ogóle
_________________ "Carpe Diem"
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-09-12, 10:17, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-09-12, 09:35
Zmieniają się czasy, ale pewne nawyki pozostają. Tak jak owa „gosposia”, to nic innego jak pozostałość po, teraz można już rzec, bardzo dawnym ustroju w jakim była Polska Ludowa .
Dzisiaj powinniśmy potrzebować „pomocy domowej”, w tym określeniu nie ma zawartej płci, gdyby tak były sformułowane ogłoszenia, nasze kochane feministki mogłyby spać spokojnie, a tak…..
Druga strona medalu, to sprawa prestiżu dla zatrudniającego, słowo „gosposia” to brzmi dumnie. Od razu powstaje podział klasowy, który powoduje nie wiedzieć czemu przyrost „małpiego rozumu”, u tych właścicieli, u których pracują panie jako pomoce domowe.
Wiem co piszę, bo z dwoma takimi paniami, które miały przyjemność pracować jako, powiedzmy jeszcze „gosposie”, kiedyś rozmawiałem na ten temat.
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2007-09-12, 22:20
Kasiulek napisał/a:
oooooooooo, ja jestem za!!!!Jak najbardziej faceci powinni wiedziec ile wysiłku wkładamy w utrzymaniu mieszkania i wogole. Tak wiec mogliby sie o tym przekonać będąc gosposiami
eee no chyba nie jest tak źle pokolenie "pana domu" powoli przemija faceci pichcą, piorą, zajmują się dziećmi i nawet sprzątają i częściej zajmują się domem gdy kobiety zarabiają kwestia przystosowania się do sytuacji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum