R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: red
2008-02-01, 03:18
Podatki - ciekawy artykuł
Autor Wiadomość
Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2007-09-25, 19:28   

siwy

Wiesz o co mi chodzi... Ja mam na myśli ludzi zdolnych do pracy, a nie inwalidów, a dobrze wiesz że ta pomoc dla bezrobotnych to zatapianie pieniędzy w błocie...

Dla przykładu kilkadziesiąt lat temu Polacy emigrowali do USA i Kanady. W USA nie mieli zasiłku, a w Kanadzie tak. Zgadnij teraz jaka część w % Polaków, którzy tam wyemigrowali, posiada prace czy też własną firmę??
W Kanadzie do dziś wielu Polaków żyje z socjalu, a w USA jest to znikomy %..(jak cie to interesuje, to poszukaj sobie o tym dokładniejszych danych, bo ja tylko fragment artykułu czytałem)

Po 2-gie należy wspomnieć że w USA masz niskie podatki, niewielką pomoc od państwa, ale jednocześnie wiele fundacji, które posiadają ogromne możliwości, fundusze i pomoc dla ludzi z trudną sytuacją życiową. A te fundacje działają dzięki ogromnym darowiznom i chęci pomocy ze strony obywateli USA. W dodatku każda taka fundacja bardziej skrupulatnie niż państwo wydaje środki i organizuje pomoc, tak żeby nic się nie zmarnowało.

Tomek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-09-26, 07:47   

U nas są w ogóle śmieszne widełki podatku dochodowego, jeśli Rząd chwali się, ze wzrosły płace o 20% to czemu nie podniosą widełek o 20%? Dysproporcje są straszliwe, przykładowo u nas podatek 30% płaci się już powyżej ~14.000 $, natomiast w USA powyżej 200.000$, przy czym średnia zarobków w USA to około 2.300 $, czyli niecałe 3x więcej niż w Polsce, natomiast różnica w widełkach podatkowych między USA a Polską to różnica 14-sto krotna!!! To tylko świadczy o tym jak bardzo państwo doi w tej chwili swoich obywateli!
Inna sprawa podatkowa to np. krok % widełek. Kolejny absurd. w USA najwyższy skok między podatkami to skok między 15% a 25%, jednakże aby wpaść z 15% na 25% trzeba osiągnąć 4x wyższe dochody. A u nas? Najbardziej dotkliwy skok to już wejście do drugiego progu, z 19% do 30% (!!!), to 11% różnicy, więcej niż w USA, natomiast, żeby wpaść w ten próg, trzeba mieć tylko 2x wyższe dochody.
Dlatego uważam, że porządna reforma podatkowa to jest coś, czego Polska potrzebuje jak ryba wody, Kaczyński obiecywał wprowadzenie dwóch stawek, natomiast po wyborach stwierdził, że podatki są dla niego mało ważne. Dobra koniunktura nie będzie trwała wiecznie, mimo, iż Kaczyński twierdzi, że to jego zasługa (chyba samej obecności w rządzie, to żadna z reform tego nie potwierdza).
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Postaw piwo autorowi tego posta

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-09-27, 17:24   

Mateusz napisał/a:
Wiesz o co mi chodzi... Ja mam na myśli ludzi zdolnych do pracy, a nie inwalidów, a dobrze wiesz że ta pomoc dla bezrobotnych to zatapianie pieniędzy w błocie...

ale Mateusz zawsze doprecyzuj, przecież wiesz, że w poglądach na gospodarkę prawie zawsze się z Tobą zgadzam, ale wiesz, nie można generalizować, że wszyscy są "be". Poza tym nie przesadzałbym z tymi Stanami. Istnieje tam jednak za duże rozwarstwienie społeczne. IMO największy ich sukces to dorobienie się tej już prawie mitycznej "klasy średniej". W PL teź by się przydała.
Postaw piwo autorowi tego posta

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi