Nie będę się rozwodził dlaczego socjalizm jest zły - i tak pewnei większość nie zrozumie co to jest stopa procentowa itd.
hehehe czasem jak Cię czytam to mi się skarpetki obsuwają... oprócz Ciebie zapewne nikt nie wie co to jest stopa procentowa.
Mateusz napisał/a:
O unii europejskiej - Euro Socjalu nawet nie chce mi się rozpisywać... te cudowne projekty: Galileo, Sapard, te dopłaty dla rolników...
I co z tego ?? Nic. Projekt Galileo nie wypalił, bo za dużo nakradli i brakło pieniędzy, Sapard był taki wspaniały ze nikt nei chciał korzystać.
Mateusz... na Twoim miejscu złożyłbym doniesienie do prokuratury o popełnieniu przestępstwa Rozwiń swoje słowa. No chyba uważasz, że w tym temacie nie ma mądrzejszych od Ciebie (patrz tekst o stopie procentowej), lub że wszyscy wszystko wiedzą na ten temat (patrz brak chęci w rozpisywaniu się na konkretny temat - a może ktoś chciałby wiedzieć jakie masz zdanie w tej materii?).
Mam nadzieję, że nie będziesz kandydował nigdy w wyborach, bo jeszcze ktoś mógłby na Ciebie oddać ważny głos
PS. Przepraszam za ironię, ale już nie mogłem się powstrzymać
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-09-17, 20:18
Mateusz, ja nawet Cię rozumiem, i dobrze że pokładasz tak dużą wiarę w swoje lepsze jutro. Ale….., jeśli nie obudzisz się w porę, z tego fanatycznego snu o Polsce „elastycznej”, o Polsce, która zagwarantuje Ci pełną swobodę wyboru, wreszcie o Polsce za rządów UPR-u. To gwarantuję Ci, że po wybudzeniu się z takiego snu, za parę lat, zorientujesz się że obudziłeś się z ręką w nocniku.
Ja Cię tutaj nie przekonuję do niczego, ja tylko radzę. Przekona Cię samo życie .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2007-09-17, 20:27
Jaro, pytanie było : "Dlaczego akurat LiD ?"
Musiałem jakoś uzasadnić i stąd te porównania. Może komuś się to przyda przy wyborze opcji politycznej.
Będzie chciał wyjechać "za chlebem", to wybierze prawicę. Chce pozostać w kraju - lewicę.
Wolny wybór. Tylko czy świadomy?
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-09-17, 20:38
Mateusz napisał/a:
Realny PKB to taki po uwzględnieniu inflacji...
Mateusz, wiem, o czym napisałem nie jestem idiotą (chyba? ^^), pisałem o realnym wzroście PKB. PKB wzrósł w 2006 roku o 6,1 proc., a uśredniona inflacja wyniosła 1%. Różnica tych dwóch liczb daje więcej niż 2%, bodajże 5,1%
[ Dodano: 2007-09-17, 21:40 ]
cogito napisał/a:
Będzie chciał wyjechać "za chlebem", to wybierze prawicę. Chce pozostać w kraju - lewicę.
Wolny wybór. Tylko czy świadomy?
dobrze wiesz, że wcale tak nie jest, to jest demagogia z twojej strony
Dodam że twoja "lewica" prywatyzowała polskie firmy w sposób ukryty - Nikt nie wiedział kto chciał kupić i ile proponował.
Po pierwsze - nie moja lewica, po drugie prosiłem o rzeczową dyskusję nie o puste słowa na zasadzie jak to było źle (patrz temat dyskusji i kolejne Twoje cytaty poniżej...)
Mateusz napisał/a:
SLD przez 4 lata rządów nie zrobiło nic z walką z przemcoą w rodzinach, a teraz nagle uważa że da się coś zrobić ??
A te zasiłki dla biednych dzieci, to będzie tak jak komitet praw dziecka za SLD:
urzędnicy jeździli limuzynami tak samo jak Łapiński i reszta. A potrzebujący dostawali 60% kwoty którą się zabrało podatnikom.
Mateusz napisał/a:
Cytat:
Centrolewica zapowiada uchwalenie ustaw uniemożliwiających przeprowadzanie czystek kadrowych w urzędach, dyplomacji, mediach publicznych i spółkach. Chce wzmocnić ustawowo niezależność sądów i prokuratury i rozdzielić stanowiska Prokuratora Generalnego i ministra sprawiedliwości.
A po co media publiczne ?? Sprywatyzować natychmiast, po co ma mieć LiD czy PiS darmową kampanie z pieniędzy podatników i po co ma manipulować ludźmi ?
O czym Ty piszesz, co ma do rzeczy darmowa kampania z pieniędzy podatników do cytowanego przez Ciebie tekstu.
Mateusz napisał/a:
Nie będę się rozwodził dlaczego socjalizm jest zły - i tak pewnei większość nie zrozumie co to jest stopa procentowa itd.
Powiem tak: Żadne rządy lewicowe(socjalistyczne) nie osiagnęły wzrostu gospdoarczego na poziomie 2%(relany po uwzględnieniu inflacji). Więc niech mi żaden lud z LiD nie wciska kitu.
Dobrze wiem jaki był sukces Irlandii i co się dzieje w Estonii, Łotwie.
O unii europejskiej - Euro Socjalu nawet nie chce mi się rozpisywać... te cudowne projekty: Galileo, Sapard, te dopłaty dla rolników...
I co z tego ?? Nic. Projekt Galileo nie wypalił, bo za dużo nakradli i brakło pieniędzy, Sapard był taki wspaniały ze nikt nei chciał korzystać.
I po tych słowach raz jeszcze przywołuję Ciebie do porządku.
Napiszę to dużymi literami, bo widzę nie rozumiesz:
PROSZĘ PRZECZYTAJ RAZ JESZCZE TEMAT POSTU, ZASTANÓW SIĘ I SIĘ DO NIEGO DOSTOSUJ.
JEDNYM ZDANIEM, PROSZĘ TU WSZYSTKICH i CIEBIE O RZECZOWĄ DYSKUSJĘ W TYM TEMACIE!!!
Natomiast jeśli chcesz się poużalać na rządy SLD, załóż osobny temat np. "Jak mi było źle za rządów lewicy".
Myślę, że tym razem zrozumiesz i się dostosujesz do moich uwag.
Na koniec tego postu zacytuję miko 005:
miko 005 napisał/a:
Aferalne doświadczenia mają wszystkie partie, czy ugrupowania w wystarczającym stopniu opanowane, więc zostawmy tą dziecinną wyliczankę w spokoju.
Tym czasem wróćmy do tematu postu, który brzmi "Dlaczego akurat LiD ?"
A zatem w myśli trzech zasad deklaracji programowej, ponadto odpowiedni program wyborczy i niezmienne poglądy lewicowe.
1. Samorząd demokratyczny i obywatelski:
Władze samorządowe muszą w pełni i zgodnie z prawem wypełniać swoje założenia konstytucyjne i prawne.
Należy rozszerzyć kompetencje władzy lokalnej kosztem władzy centralnej – krajowej.
2. Samorząd solidarny:
Fundamentem podejmowanych działań przez władze samorządowe powinna być zasada solidaryzmu społecznego, czyli zapewnienie dostępu i możliwości korzystania z niezbędnych usług publicznych wszystkim obywatelom.
3. Samorząd uczciwy i przejrzysty:
Należy zniszczyć i przerwać lokalne układy, korupcję, ograniczenie, naruszanie obowiązujących przepisów ze szkodą dla mieszkańców. Działania władzy lokalnej muszą być jasne i przejrzyste dla każdego mieszkańca.
Dla jasności zamieszczam tutaj program wyborczy LiD:
Cytat:
Utrzymanie stałego wzrostu gospodarczego, zmiany w systemie rentowo-emerytalnym, wprowadzenie euro, wzmocnienie niezależności sądów, likwidacja IPN - to niektóre z punktów programu wyborczego koalicji Lewica i Demokraci.
Zaprezentowany program zatytułowany "Nowa polityka, nowe państwo" rozpoczyna się analizą dwuletnich rządów PiS, również w koalicji z Samoobroną i LPR. LiD zarzuca byłej koalicji m.in. obsadzanie partyjnymi działaczami spółek Skarbu Państwa, czystki kadrowe w mediach publicznych, ograniczenie niezależności sądów, "bezprecedensowe ataki" na Trybunał Konstytucyjny i decyzje Sądu Najwyższego.
POLSKA PRAWORZĄDNA I PONADPARTYJNA
LiD zapowiada, że jego strategicznym celem jest obrona i utrwalanie postanowień obowiązującej konstytucji. Dla wzmocnienia zasad konstytucyjnych proponuje uchwalenie przez Sejm Karty Standardów Politycznych - zbioru zasad postępowania obowiązujących urzędników państwowych, polityków oraz partie.
Centrolewica zapowiada uchwalenie ustaw uniemożliwiających przeprowadzanie czystek kadrowych w urzędach, dyplomacji, mediach publicznych i spółkach. Chce wzmocnić ustawowo niezależność sądów i prokuratury i rozdzielić stanowiska Prokuratora Generalnego i ministra sprawiedliwości.
Centrolewica chce zmian w ustawie o CBA. Jej zdaniem, na czele CBA powinna stać osoba niezależna politycznie.
Chce zlikwidować KRRiT w obecnym kształcie oraz IPN. Zasoby Instytutu proponuje przenieść do archiwów państwowych. Postuluje także powołanie Komisji Prawdy i Pojednania - ma ona na podstawie archiwów i zeznań osób pokrzywdzonych oceniać i przekazywać opinii publicznej kontekst wydarzeń historycznych.
POLSKA LUDZI WOLNYCH
LiD zapowiada reformę zawodów prawniczych i dostępu do nich. Chce zreformować skargę konstytucyjną tak, aby przysługiwała w każdej sytuacji naruszenia prawa, a nie tylko wtedy, kiedy kwestionuje się akt prawny, na podstawie którego wydano dane rozstrzygnięcie. Zapowiada uchwalenie nowej ustawy o radiofonii i telewizji, w celu "zagwarantowania rzeczywistego pluralizmu w mediach".
POLSKA - KRAJEM RÓWNYCH SZANS DLA KOBIET I DLA MĘŻCZYZN
LiD deklaruje zniesienie wszystkich, związanych z płcią barier, stojących na przeszkodzie w zdobyciu pracy przez kobiety, robieniu przez nie karier zawodowych, osiąganiu awansu. Chce ustawowo zagwarantować równość płacy za tę samą płacę.
Zapowiada finansowanie sztucznego zapłodnienia i poddanie pod referendum krajowe sprawy liberalizacji ustawy antyaborcyjnej. Chce też zaostrzyć prawo dotyczące przemocy w rodzinie, wprowadzić progresywne zasiłki dla dzieci (zależnie od sytuacji materialnej rodziny) i system gratyfikacji pracy domowej kobiet (przyznawanie połowy emerytury współmałżonka).
POLSKA BUDUJĄCA PRZYSZŁOŚĆ MŁODEGO POKOLENIA
LiD zapowiada zwiększenie nakładów na oświatę; upowszechnianie wychowania przedszkolnego; obniżenie wieku rozpoczęcia szkoły do 6 lat; wprowadzenie 4-letniego liceum; zmniejszenie do 25 uczniów liczebności klas; utworzenia narodowego Funduszu Stypendialnego.
POLSKA ŚWIATŁYCH LUDZI
Celami strategicznymi LiD są: zwiększenie uczestnictwa Polaków w kulturze, zwłaszcza w "wysokiej", zmniejszenie różnic regionalnych w edukacji kulturalnej, poprawa warunków twórczości i działalności artystycznej. LiD zapowiada zwiększenie środków finansowych na kulturę oraz wprowadzenie systemu podatkowego zachęcającego do prywatnego finansowania kultury.
POLSKA BEZPIECZEŃSTWA SOCJALNEGO I SPRAWNEJ OPIEKI ZDROWOTNEJ
LiD deklaruje wprowadzenie systemu rentowego, zapewniającego godne życie; dokończenie reformy systemu emerytalnego (system gwarancji przy wypłatach emerytur z II filaru); wprowadzenie systemu pomocy rodzinie nie ograniczającego się do zasiłków rodzinnych, ale kompleksowego wspierania rodziny; uproszczenie zasad zatrudniania pracowników w małych firmach; wprowadzenie do 2010 r. 6 proc. poziomu zatrudnienia osób niepełnosprawnych.
POLSKA CHRONIĄCA ZDROWIE OBYWATELI
LiD proponuje przekształcenie szpitali w spółki użyteczności publicznej; zorganizowanie "okrągłego stołu" z udziałem m.in. rządu, ekonomistów, związków zawodowych celem zwiększenia zasobów ochrony zdrowia. Chce również zaliczenia usług zdrowotnych do puli dóbr nabywanych z funduszu socjalnego; zwiększenie liczby miejsc na uczelniach medycznych; finansowanie specjalizacji.
POLSKA SILNEJ, STABILNEJ I NOWOCZESNEJ GOSPODARKI
Strategicznym celem polityki gospodarczej LiD jest utrzymanie stabilnego, wysokiego wzrostu gospodarczego. Dla centrolewicy realizacja tego celu ma być gwarancją stworzenia nowoczesnego systemu edukacji oraz bezpieczeństwa społecznego.
Według LiD, polityka rynku pracy ma polegać na inwestowaniu w ludzi, w ich edukację, na obniżaniu pozapłacowych kosztów pracy; na aktywizacji zawodowej kobiet w średnim wieku.
Centrolewica opowiada się za jak najszybszym wprowadzeniem euro. LiD zapowiada przyspieszenie budowy autostrad; dalszą prywatyzację; uproszczenie formalności przy rozpoczynaniu działalności gospodarczej; zwolnienie na 3 lata pracodawców z opłat na ubezpieczenie społeczne w przypadku pracowników powracających z urlopów wychowawczych.
POLSKA Z WIARĄ W EUROPĘ
Filarami polityki zagranicznej LiD mają być: polityka europejska, stosunki z państwami sąsiedzkimi oraz stosunki euroatlantyckie. LiD postuluje jak najszybsze wejście Polski do strefy Schengen oraz otwartość naszego kraju na urynkowienie Wspólnej Polityki Rolnej, a także walkę o zachowanie wśród priorytetów UE wydatków związanych z pokonywaniem różnic w poziomie rozwoju gospodarczego państw UE.
Źródło: PAP
Szczytne cele. Ale jakoś, po tylu latach, które spędzili przy władzy, ciężko mi w to wierzyć.
Może w tym parlamencie odbudują zaufanie.
Powracam:)
Dlaczego LiD? dobre pytanie tez tego nie rozumie, z chęcią bym usłyszał poważny argument, oparty na prawdziwych doświadczeniach z przeszłości ale nie ma. Mateusz, zgadzam sie ze to nie jest prawdziwa lewica, bardziej lewicowy program prezentuje PiS
dobre pytanie tez tego nie rozumie
*nie rozumiem
co to w ogóle za składnia zdania?
_________________ Żeby tak zarobić i się nie narobić;)
Ostatnio zmieniony przez Ferbik 2007-09-23, 11:37, w całości zmieniany 2 razy
zgadzam sie ze to nie jest prawdziwa lewica, bardziej lewicowy program prezentuje PiS
W drodze wyjaśnienia, a jednocześnie sprostowania:
Cytat:
Niektóre z partii politycznych zaliczanych do prawicy zgłaszają w kwestiach gospodarczych hasła zbliżone do lewicowych - wobec czego cześć komentatorów odmawia im miana prawicy.
Podział ma uzasadnienie historyczne:
* ustrój socjalistyczny i komunizm były z założenia lewicowe, podobnie jak rządząca PZPR.
* solidarność, jako ruch przeciwstawiający się lewicowej władzy państwowej był przedstawiany jako przeciwwaga, czyli prawica.
Po transformacji polityczno-gospodarczej obraz sceny politycznej w Polsce uległ zmianie - dość liberalne państwo, i związek zawodowy broniący pracowników już nie przed lewicowym, komunistycznym rządem, a przed pracodawcami. W zakresie postulatów obrony pracowników po okresie transformacji poglądy i działanie Solidarności było więc jak najbardziej lewicowe. Postulat 'prawicowego związku zawodowego' bywa uznawany sam z siebie za antynomię. Niezależnie od tego istniały w okresie międzywojennym także związki zawodowe związane z chrześcijańską demokracją, a nawet endecją. Partie polityczne na polskiej scenie wywodzą się historycznie:
* z nurtu postkomunistycznego (SLD, SdPl), przy czym wielu obecnych działaczy nie ma nic wspólnego (choćby z uwagi na wiek) z komunistyczną przeszłością - będąc w istocie centro-lewicową partią proeuropejską reprezentującą ideały socjaldemokratyczne;
* z nurtu postsolidarnościowego, przy czym część z nich realizuje lewicowe postulaty w kwestiach gospodarczych, część centroprawicowe;
* stanowią nowe twory polityczne, nie identyfikujące się z żadną z dwóch poprzednich kategorii.
Nurt postkomunistyczny jest często utożsamiany z lewicą, a nurt postsolidarnościowy z prawicą, choć z punktu widzenia definicji lewicy i prawicy oraz programów realizowanych przez poszczególne ugrupowania taka klasyfikacja stanowi zbyt duże uproszczenie.
a po co tu sprostowanie, przecież ja właśnie o tym mówiłem co ty przytoczyłeś ze PiS ze względu na podział historycznego jest prawica, ze względu na światopogląd tej partii to prawica z lewicowym programem gospodarczym.
_________________ Żeby tak zarobić i się nie narobić;)
Jednak chyba zagłosuje na LiD chłopaki są równe nie wywyższają się.Lubią popić.
Po drabinie ja też uciekałem kiedyś od Kaśki .A jak byłem na meczu kiedyś to też sie owinąłem flagą narodową by było widać że jestem polakiem i nie wstydzę się tego.
Dlatego też zagłosuję na LiD.
Nie zamierzam skupiać się tu na moim stosunku do lewicy i partii lewicowych w Polsce. Chciałbym raczej poruszyć temat kampanii wyborczej lewicy, ich marketingu i wizerunku, a także obiektywnie ocenić ich szansę na dobry wynik w najbliższych wyborach.
Lewica i Demokraci to jedyny komitet wyborczy który ma realną szansę reprezentować lewicę po 21 października, w VI kadencji Sejmu Rzeczypospolitej.
Nadszedł czas na kampanię wyborczą także ich.
Od czego zacząć? Oczywiście od propagowania samego hasła "LiD".
Pojawiły się już nawet proste hasła "LiD to hit, PiS to kit!", na czele stanął były prezydent RP, który zadeklarował dawniej odejście z polityki, Aleksander Kwaśniewski.
Wojciech Olejniczak przeprowadził porządki w partii, w wyniku czego odszedł Leszek Miller. Ach, dzieje się!
Ostatnio widziałem bilboard, z którego przemawiał do mnie uśmiechnięty Kwaśniewski. Hasło, jakie figuruje na plakcie jest ryzykowne: "Mądre rządy zamiast głupich wojen".
Z drugą częścią trudno się nie zgodzić - utarczki słowne PiSu i PO są wręcz żenujące, ale czy hasło "mądre rządy" brzmi w słowach byłego prezydenta wiarygodnie? Zobaczymy.
Jaki będzie wynik LiDu? Tu chyba jest największa rozbieżność, patrząc na sondaże.
PiS i PO wzajemnie się prześcigają, ale różnice pomiędzy ich wynikami są niewielkie.
LPR dostaje ok. 7%, a PSL i Samoobrona balansują na granicy progu wyborczego. Natomiast w przypadku LiDu jest to bardzo różnie.
W dwóch sondażach Onetu lewicowcy uzyskali odpowiednio 18% i 8% głosów.
To ogromna rozbieżność.
Wg Was jaki wynik uzyskają? Dodam tylko, że ich progiem wyborczym jest 8%, z racji tego, że są komitetem wyborczym.
Na pewno nie postawie "ptaszka", przy żadnym z nazwisk PiSu. Politykę staram się zrozumieć od niedawna dlatego też, mam niemały dylemat.
Generalnie mam dość całej atmosfery wyborczej między tymi trzema partiami : PO, PiS a LiD.
Całe zamieszanie i postawa Kwaśniewskiego od jakiegoś czasu jest zdecydowanie na "NIE".
Generalnie wszyscy panowie mają tydzień, żeby mnie przekonać.
Z drugiej strony, to przykre głosować metodą "eliminacji"...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum