Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-22, 14:15 Przez Fotygę będą unieważnione głosy z zagranicy
Cytat:
Jeśli polskie służby dyplomatyczne nie przyślą do północy wyników wyborów, głosy z zagranicy będą unieważnione. Alarm podniosła Państwowa Komisja Wyborcza, która twierdzi, że głosy Polaków m.in. z Wielkiej Brytanii nadchodzą do kraju zbyt wolno.
"Jesteśmy zaniepokojeni tempem przesyłania wyników wyborów z zagranicy" - taki komunikat odczytał przewodniczący PKW, Ferdynand Rymarz. Przypomniał minister spraw zagranicznych Annie Fotydze, że jej służby mają tylko 24 godziny na dostarczenie wyników do kraju. Po tym czasie - dokładnie dziś o północy - głosy tysięcy Polaków, którzy tłoczyli się w lokalach wyborczych, by zagłosować, nie będą wliczone w wyniki wyborów.
Sprawa dotyczy ok. 70 obwodów głosowania w Afganistanie, Francji, Hiszpanii, na Litwie i w Wielkiej Brytanii.
Sędzia Rymarz wyjaśnia, że jeśli dane z głosowań nie nadejdą w terminie, to zgodnie z prawem uznaje się, że wybory w tych obwodach się nie odbyły.
Rymarz podkreśla, że ostateczny moment zakończenia liczenia głosów z zagranicy upływa dziś o północy. Bo właśnie o północy naszego czasu zakończyło się ostatnie głosowanie Polaków na świecie - w Montevideo, stolicy Urugwaju.
Przewodniczący PKW przyznaje, że procedury szyfrowania poczty dyplomatycznej i jej przesyłania są po prostu czasochłonne. Ale tłumaczy, że celem oświadczenia dla minister Fotygi jest zmobilizowanie podległych jej służb, by starały się przyspieszyć procedury. Inaczej głosy Polaków, którzy wiele czasu stali w kolejkach do urn, po prostu się zmarnują.
Oczywiście głosy ze stanów, w których stosuje się te same techniki przesyłania danych dotarły bez żadnego problemu ze wszystkich okręgów. Ale tam wygrał PiS ...
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-22, 16:02
mareks napisał/a:
Czy coś się zmieniło jak następni szukają teorii spiskowej
Ja tam nie wiem, ale Premier już wczoraj sugerował, że z jego wyliczeń wynika, że powinien być nieco inny wynik.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Ja tam nie wiem, ale Premier już wczoraj sugerował, że z jego wyliczeń wynika, że powinien być nieco inny wynik.
Nie no tu akurat premier mógł mieć rację. Mi też na pierwszy rzut oka wydawało się że skoro PO miało ok. 44% glosów to powinno miec większość w sejmie. A zasugerowałem sie sondażem w którejś z gazet gdzie na kilka dni przed wyborami PO z wynikiem 40% miało równo 50% posłów (230). Ale wiadomo że to wszystko zależy od wyniku ogólnego, od tego ile partii wejdzie do sejmu, jakie wyniki będą miały ugrupowania które nie przekroczyły progu itp itd.
A głosy z zagranicy pewnie spłyną na czas. Mam nadzieje...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum