Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-10-25, 10:29
Zygmuncie Stary, z tym obrażeniem Polski i Polaków, słowami jakie Donald Tusk wypowiedział;
Cytat:
Zapowiedział też swój wyjazd do Brukseli, ale tu zastanowił się czy jest to aby wyjazd zagraniczny? Ponieważ to wszystko to Unia... ,
To lekko przesadziłeś, jak można obrazić naród, który sam wybrał przynależność do owej Unii Europejskiej, czyli jednej wielkiej rodziny. Przypomnę; frekwencja 59%, za przystąpieniem do Unii 77%, przeciw przystąpieniu do Unii 23%.
A że, żyjemy w demokratycznym kraju, to nawet jeśli wyniki referendum z 2003, nie są do przyjęcia dla Ciebie, to i tak wypadało by je zaakceptować. Choć, jako że to wolny kraj, masz prawo do wyrażania niezadowolenia, z tym że zawsze mów za siebie .
Ale słowami;
Cytat:
Nie przypuszczałem, że doczekam w życiu chwili, kiedy prawdopodobny premier, a raczej lennik Ewropejskowo Sojuza w ten sposób będzie zwracał się do Polaków, nie wzbudzając ich wzburzenia i okrzyków ZDRADA! i HAŃBA!
Chyba czas umierać!
Tu już, wywołałeś u mnie szczery i politowania godny uśmiech na twarzy .
Za to z jednym mogę się zgodzić, i co do jednego mieć pewne obawy, a mianowicie; nie ufajmy bezgranicznie, bądźmy czujni, i do końca nie zapominajmy kim jesteśmy. Bo mimo że Unia, to rodzina, ale jak w każdej rodzinie nie wszystkie „ciotki” są nam przychylne .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-25, 10:59
Zygmunt Stary napisał/a:
Austria, Chorwacja, Hiszpania, Malta, Portugalia, RFN i jej kraje związkowe, Węgry i Włochy
A to że Niemcy faszystowskie też podpisały to zapomniałeś??? Widziałeś jak ładnie biskupi salutowali hitlerowcom (znowu się pluję czy mam zamieścić zdjęcia)???
Zygmunt Stary napisał/a:
Nie wiem, kto i w jaki sposób Cię skrzywdził gregg, ale nie wypowiadasz się racjonalnie, jak dotąd, ale po prostu emocjonalnie się plujesz.
Za to Ty wypowiadasz się niesamowicie racjonalnie... jak racjonalny fanatyk religijny
Związek z Unią Europejską negujesz (pomimo że płyną z niego niewątpliwe i wymierne korzyści które już są zauważalne) za to związek z Watykanem (do którego tylko i wyłącznie dopłacamy nie dostając nic w zamian) chwalisz.
miko 005:
Ileż było ze strony tych, którzy doprowadzili do aneksji Polski przez UE zapewnień, że Polska nie traci suwerenności, że Polska pozostanie Polską...
Nikt wóczas poza środowiskiem, z którym się utożsamiam, nie twierdził, że UE może sobie rościć pretensje do bycia superpaństwem, w którym rządy narodowe, pełnić będą fasadowe funkcje, zbliżone do funkcji samorządowych, chociaż bardziej ograniczone.
Ci sami ludzie, którzy przez lata służyli Moskwie, dumnym Polakom zgotowali republikę ZSRE.
W tych wyborach większość młodzieży ostatecznie wyparła się Polski, na rzecz drugiego samochodu i trzeciej lodówki. To ich wybór przyczyni się do ostatecznego zniszczenia polskości, która w opinii premiera elekta "to nienormalność".
Odwzajemniam wyrazy politowania.
Mimo iż urodziłem się w sowieckiej niewoli, żyłem jako człowiek wolny, bo wierzyłem w dumę Polaków. Dzisiaj pozostaje mi współczuć tym, którzy bedą z dnia, na dzień, z miesiąca na miesiąc, z roku na rok doświadczać coraz większego wynarodowienia i utraty państwowości. Objawy służalczej mentalności i niesamodzielności sądów obserwuję z niepokojem. Być może nie będzie mi dane dożyć odrodzenia Polski, bo macki nowych (ekonomicznych) okupantów są zbyt silne, ale mam jeszcze w sobie nadzieję, że doczekam upadku, lub co najmniej schyłku UE.
pomimo że płyną z niego niewątpliwe i wymierne korzyści
Problem w tym, że dostrzegasz tylko wymierne korzyści.
Nie będzie w skali społecznej tych korzyści, kiedy wszyscy będą mysleli tak jak Ty.
Wszyscy będą walczyć "o swoje", nie licząc się "z innymi".
Pomógł: 1 raz Wiek: 54 Dołączył: 15 Cze 2006 Posty: 503 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-25, 11:34
Cytat:
Nikt wóczas poza środowiskiem, z którym się utożsamiam, nie twierdził, że UE może sobie rościć pretensje do bycia superpaństwem, w którym rządy narodowe, pełnić będą fasadowe funkcje, zbliżone do funkcji samorządowych, chociaż bardziej ograniczone.
Ci sami ludzie, którzy przez lata służyli Moskwie, dumnym Polakom zgotowali republikę ZSRE.
W tych wyborach większość młodzieży ostatecznie wyparła się Polski, na rzecz drugiego samochodu i trzeciej lodówki. To ich wybór przyczyni się do ostatecznego zniszczenia polskości, która w opinii premiera elekta "to nienormalność".
Wybór PO - to zdrada narodowa ??
Frustracja zwolenników PIS jest nawet większa niz w pierwszej chwili myślałem. Zygmuncie - nawet Twoje ulubione partie prawicowe nie krytykowały wstapienia do unii - gdyby to zrobiły - to pewnie progu wyborczego by nie przekroczyły.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2007-10-25, 11:41
Zygmunt Stary napisał/a:
gregg napisał/a:
pomimo że płyną z niego niewątpliwe i wymierne korzyści
Problem w tym, że dostrzegasz tylko wymierne korzyści.
Nie będzie w skali społecznej tych korzyści, kiedy wszyscy będą mysleli tak jak Ty.
Wszyscy będą walczyć "o swoje", nie licząc się "z innymi".
Problem w tym że to Ty nie dostrzegasz żadnych korzyści. W unii jest tak że korzystają najbiedniejsze państwa czyli takie jak nasz kraj.
Nie zauważasz natomiast że to ci najbiedniejsi zanoszą większą częśc swoich dochodów do księży żeby ci mogli się lepszymi furami rozbijać (oczywiście w przenośni bo chodzi o szerszy wymiar gromadzenia majątków) Jakoś wtedy nikt nie pomyśli o tym żeby się "liczyć z innymi" i odmówić przyjęcia pieniędzy od tych najbiedniejszych.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-10-25, 12:01
Zygmunt Stary napisał/a:
Tobie wolność kojarzy się z polepą, ale Ty żyłeś w takich czasach. Te dzisiejsze to właśnie być może; auto, lodówka, dobrze płatna praca, itp. Dlatego nie możemy stanąć w miejscu tylko po to, żeby nie wyzbywać się nostalgii za pojęciem Twojej wolności.
Kto wie, może nadchodzą właśnie takie czasy, gdzie zaczyna się proces zanikania państw w ogóle, tego nie możemy też wykluczyć. Myślę, że ani Ty, ani ja, ani pewnie jeszcze parę pokoleń po nas, nie zatraci polskości, i polskiego honoru, więc nie ma co zawczasu zaprzątać sobie tym głów, bo naprawdę krótko pożyjemy .
Ja znam, Ty pewnie też, takie stare ludowe przysłowie;
- Mówiły jaskółki, że nie dobre są spółki.
Kto wie może jeszcze doczekasz się Polski bez całej tej Unii Europejskiej, ale szkoda by było gdyby tylko Polska opuściła europejską rodzinę. Spróbuj odciąć się od własnej, zobaczysz jak łatwo będzie Ci żyć.
Polskość i jej nienormalność, w oczach Tuska, jak mniemam, nic na ten temat nie słyszałem, w żadnych doniesieniach a już na pewno z samych ust w/w. Dlatego nie podejmuję się komentarza.
Gdyby jednak iść z duchem czasu, i stać by się miało to, o czym piszę powyżej, to……… .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2007-10-25, 15:06
mareks napisał/a:
cogito,czyli nie czujesz się emigrantem za chlebem a normalnym europejczykiem zmieniajacym miejsce pracy.
Emigrantem to ja jestem we własnym kraju. Wyemigrowałem z Wielunia ponad 40 lat temu. Zwiedziłem "trochę" świata w okresie, gdy dla wszystkich nie było to możliwe. Może dlatego inaczej patrzę na przemiany w Europie. Od dawna czuję się Europejczykiem i nie ma nic do rzeczy gdzie mieszkam i pracuję. Ważne, abym żył i miał na życie.
A niestety, w tym kraju nie mogę. Relacje cen do naszych zarobków, rent i emerytur zupełnie nie przystają do tych, które znam.
Ja też ,,zwiedziłem,, trochę świata w czasach gdy jeszcze nie można było ale moje odczucie jest zupełnie inne.Najlepiej czuję sie usiebie a tamte podróże zapewniły mi spokojny byt więc nie narzekam na naszą rzeczywistość.
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 449 Piwa: 12/1 Skąd: z samiutkiego piekła
Wysłany: 2007-10-25, 22:26
Zygmunt Stary napisał/a:
Austria, Chorwacja, Hiszpania, Malta, Portugalia, RFN i jej kraje związkowe, Węgry i Włochy
Hmmm..... nie znam się i nie sprawdzałem tego ale na tej liście, którą tu wymieniłeś nie ma
np. Francji i Włoch krajów, z których w całych naszych dziejach pochodziło całe mnóstwo papieży, i które uchodzą za "cywilizowane".
Jeśli się mylę to przepraszam, ale jeśli nie to co ty na to ??
Rybak:
...w części się mylisz...
To, że nie ma tam Francji, ojczyzny lewackiej myśli, wcale mnie nie dziwi. Dziwić i zastanawiać raczej powinno, dlaczego w tej zateizowanej i zlaicyzowanej Francji na spotkaniu z Papieżem było ponad milion młodzieży...
Pomógł: 11 razy Dołączył: 18 Maj 2007 Posty: 449 Piwa: 12/1 Skąd: z samiutkiego piekła
Wysłany: 2007-10-26, 12:40
A co powiesz na temat Włochów ??
Piszesz, że milion młodzieży, ale sami Francuzi ?? czy nie było tam
dziesiątków tysięcy jeśli nie więcej młodych ludzi z pozostałych krajów UE, którzy
nota bene mogli tam swobodnie przyjechać bo są mieszkańcami UE i nie
muszą mieć wiz i innych formalności ??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum