Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-10-31, 15:06 PO, pierwszy powód do wstydu
Cytat:
Boni: podpisałem deklarację o współpracy z SB
Michał Boni przyznał dziś, że w 1985 roku podpisał deklarację o współpracy ze służbami PRL. - Ze strachu poszedłem na współpracę z SB. O mojej przeszłości poinformowałem Donalda Tuska - wyznał Michał Boni typowany na ministra pracy w nowym rządzie.
Michał Boni powiedział, że zdecydował się na współpracę, bo był szantażowany. Od 1987 roku nagabywały go służby. - Popełniłem błąd, bo nie powiadomiłem kolegów z podziemia. Jest mi wstyd. Żałuję i proszę o wybaczenie - wyznał Boni.
Polityk PO od 1980 roku działał w "Solidarności". Powiedział, że nie traktował poważnie tej deklaracji. Funkcjonariuszom nie opowiadał o kolegach z podziemia.
Boni był ministrem pracy w rządzie Jana Krzysztofa Bieleckiego. Był działaczem KLD, później UW.
.....Ze strachu poszedłem na współpracę z SB. O mojej przeszłości poinformowałem Donalda Tuska..... Boni powiedział, że zdecydował się na współpracę, bo był szantażowany
No….. a w grudniu tego roku będzie w Polsce +36`C, to taka sama prawda jak ta powyżej, o strachu i szantażu
Cytat:
Popełniłem błąd, bo nie powiadomiłem kolegów z podziemia. Jest mi wstyd. Żałuję i proszę o wybaczenie - wyznał Boni.
W dawnej Japonii, człowiek honoru popełniłby rytualne samobójstwo, ale że mamy XXI wiek, uratowaniem resztek honoru byłoby samodzielne wycofanie się z areny politycznej . Zobaczymy jakim „honorowym rycerzem” okaże się „woj” Boni w drużynie Tuska.
A to dopiero 10 dzień panowania Platformy Obywatelskiej , a co będzie po 1450 dniach
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2007-10-31, 15:12
miko 005 napisał/a:
A to dopiero 10 dzień panowania Platformy Obywatelskiej , a co będzie po 1450 dniach
Nie nooo w takiej sytuacji myślęm, że jedynym możliwym rozwiązaniem będzie oddanie władzy PO w ręce jedynej właściwej partii pislitycznej... oj zdecydowanie... oj tak tak
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-10-31, 15:31
Nie jest to jednak dobry pomysł, brać tutaj przykład z PiSu, który na każdym kroku miał agentów i pzprowskich aparatczyków
Poważnie - Boni nie powinien być ministrem, bo w jakiś sposób ucierpi na tym prestiż.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2007-10-31, 15:37
Cytat:
Popełniłem błąd, bo nie powiadomiłem kolegów z podziemia.
Człowiek honoru……..
Gdyby był naprawdę restrykcjonowany, jak pisze Ferbik, to nie miał by powodu ukrywać tego faktu w tamtych czasach, prawda? A wtedy można by było wykorzystać ten fakt przeciwko SB i panującemu wtedy ustrojowi.
Ja nie chcę powrotu PiS-u, brr broń Boże , ale chcę wykazać że cała polityka to …….. „brud na rękach”? Nawet w szeregach PO, niestety .
[ Dodano: 2007-10-31, 16:38 ]
Ferbik napisał/a:
Człowiek honoru - przynajmniej się przyznał...
Doskonale wiemy jak to się odbyło; „czwarta” władza odkryła sekrety pana Michała i….. albo, albo. Albo On sam to zrobi i zachowa odrobinę twarzy, albo uczynią to pismaki, a to już blamaż ze strony Michała Boni i reszty „paczki”
A ja tam nic do niego nie mam. Nawet jakby sie nie przyznal to dla mnie nie bylby to problem. Ta cala lustracja to jest odgrzebywanie spraw ktore juz dawno powinny byc zamkniete.
miko 005 napisał/a:
Doskonale wiemy jak to się odbyło; „czwarta” władza odkryła sekrety pana Michała i….. albo, albo. Albo On sam to zrobi i zachowa odrobinę twarzy, albo uczynią to pismaki, a to już blamaż ze strony Michała Boni i reszty „paczki”
O ile mi wiadomo to nie byla to presja mediow ale fakt, ze gdyby Boni mial objac posade ministra ( a taka propozycje mu zlozono) to musialby zlozyc oswiadczenie lustracyjne. Dlatego uprzedzil fakty.
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-02, 10:45
red, w istocie nie chodzi o odgrzebywanie starych spraw. Dla mnie takie rzeczy są ważne, bo skoro ktoś raz był świnią...
A we wszystkich oświadczeniach tego typu najbardziej śmieszy mnie to, że wszyscy ujawnieni współpracownicy SB współpracowali, ale nikomu nie zaszkodzili... To po co istniała SB?
Ja nie chcę wdawać się w dyskusje nt. tego czy on mógł postąpić inaczej czy nie (choć wiele przykładów wskazuje na to że można było postąpić inaczej), ja po prostu nie chcę, żeby ktoś kto zdradzał swoich współpracowników pełnił funkcje publiczne opłacane z moich podatków.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2007-11-02, 11:03
ourson napisał/a:
Ja nie chcę wdawać się w dyskusje nt. tego czy on mógł postąpić inaczej czy nie (choć wiele przykładów wskazuje na to że można było postąpić inaczej), ja po prostu nie chcę, żeby ktoś kto zdradzał swoich współpracowników pełnił funkcje publiczne opłacane z moich podatków.
Tylko weź pod uwagę to, że jeden ma silniejszy charakter a drugi słabszy, ja go nie bronię, twierdzę tylko że każdy może popełniać błędy i trzeba mu dać drugą szanse...
Poza tym Boni jest dobrym fachowcem i myślę, że jeżeli mieści się w koncepcji nowo rządzącym to zaryzykowałbym i dał mu szanse...
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-11-02, 11:41
bob_mistrz napisał/a:
Tylko weź pod uwagę to, że jeden ma silniejszy charakter a drugi słabszy, ja go nie bronię, twierdzę tylko że każdy może popełniać błędy i trzeba mu dać drugą szanse...
Dlatego nie uważam że należy go zamknąć do więzienia tylko że nie powinien pełnić funkcji publicznych. W życiu prywatnym może robić co chce, jak chce i gdzie chce.
bob_mistrz napisał/a:
Poza tym Boni jest dobrym fachowcem i myślę, że jeżeli mieści się w koncepcji nowo rządzącym to zaryzykowałbym i dał mu szanse...
No i to jest ta różnica - ja uważam, że świetnych fachowców jest na tyle dużo że nie ma potrzeby zatrudniania faceta który współpracował z SB.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Wysłany: 2007-11-02, 11:54
bob_mistrz napisał/a:
To takie dzielenie, donosicieli i współpracowników SB, czy UB, na dzieci lepszego i gorszego Boga. I albo wszyscy odpowiadają jednakowo, za swoje przewinienia ( o ile można takowe nazwać przewinieniem ), albo zamykamy ten rozdział i nie powracamy do niego nigdy.
Jakie ja, mogę mieć zaufanie do Donalda Tuska i dzisiejszej ekipy rządzącej, jak jednych piętnują za w/w czyny, a drugich wynoszą na piedestały, bo mimo że Boni w rządzie nie będzie to i tak Tusk daje Mu prominentne stanowisko.
Zdrada, jest i zawsze pozostanie zdradą, i słusznie powiedziała jedna z najbardziej kontrowersyjnych osób w Polsce, szambo, to nie perfumeria i nie da się go inaczej nazwać jak, tylko szambem.
Jakie ja, mogę mieć zaufanie do Donalda Tuska i dzisiejszej ekipy rządzącej, jak jednych piętnują za w/w czyny
Kto, kogo i gdzie?
A ja dalej uważam że Boni jest ok. I to nie dlatego że ma wspolpracowac z PO no nawet gdyby byl z PISu to by mi to nie przeszkadzalo. Dla mnie ta cala lustracja to jest zbedna dyskusja.
Wysłany: 2007-11-02, 17:14
red napisał/a:
Dla mnie ta cala lustracja to jest zbedna dyskusja.
red, naprawdę nie przeszkadza Ci to, że ktoś donosił na swoich kolegów? Że w wyniku szantażu można go zmusić do czegoś takiego? Jaką masz gwarancję, że nie złamie się po raz kolejny? Skoro już raz to zrobił? Cała dyskusja o lustracji jest właśnie próbą wyeliminowania takich ludzi, którzy jak pokazuje historia za cenę spokoju własnego są poświęcić przyjaźń, wolność kolegów itp. itd. Skoro tak, to może teraz za cenę własnego spokoju przygotują taki a nie inny projekt ustawy? Często w ustawach, o czym sam doskonale wiesz, naprawdę niewiele trzeba zmienić, żeby jakaś grupa interesu miała z niej większy użytek (słynne "lub czasopisma"). I teraz tylko trzeba znaleźć nowy hak na delikwenta, a to nie jest duży problem. Potem mały szantażyk i gotowe. Dla mnie ktoś kto raz pokazał że jest podatny na tego typu szantaże jest przekreślony dla służby publicznej.
A wracając do tego konkretnego przypadku - np. p. Boni nie jest jedynym ekspertem którego można zatrudnić. Jest z pewnością wielu innych którzy doskonale wypełnią zadania przed nimi postawione. Dlatego uważam, że upieranie się przy kandydaturze p. Boni na jakiekolwiek stanowisko jest po prostu bezsensu.
Wysłany: 2007-11-02, 18:46
red napisał/a:
miko 005 napisał/a:
Jakie ja, mogę mieć zaufanie do Donalda Tuska i dzisiejszej ekipy rządzącej, jak jednych piętnują za w/w czyny
Kto, kogo i gdzie?
Podczas debaty wyborczej Donald Tusk i Aleksander Kwaśniewski zostali zapytani o swój stosunek do lustracji i dekomunizacji.
Cytat:
Przedstawiciel LiD-u określił obecne działania Instytutu Pamięci Narodowej jako "lustracyjną partyzantkę" i wyraził przekonanie, że IPN powinien zostać zlikwidowany. Zdaniem Kwaśniewskiego, archiwa IPN winne być opublikowane, ale osoby oskarżone w tych dokumentach powinny mieć prawo bronienia swojego dobrego imienia.
Donald Tusk podkreślił, że prawdziwym dramatem Polski jest nie źle działający IPN, tylko brak rozliczenia z bolesną dla naszego kraju przeszłością. Nie będzie uczciwej przyszłości bez powiedzenia prawdy o tym złu i o tamtej tragedii - powiedział Tusk.
No proszę, a pan Michał Boni i jego współpraca z SB, według pana, pewnie niedługo premiera rządu, który ma dbać również i o moje interesy, to żadne zło. Powiem szczerze, nic już nie rozumiem .
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Lis 2005 Posty: 883 Piwa: 12/4 Skąd: Planeta Ziemia
Wysłany: 2007-11-02, 21:01
Nie jestem zwolennikiem PO, chociaż na PO głosowałem. Tylko w ten sposób, każy trzeźwo myślący Polak mógł powstrzymać psucie państwa. O stosunkach miedzynarodowych już nie wspomnę.
Kampania wyborcza przebiegła pod znakiem haków na przeciwnika. I choć już się skończyła, nadal haki są w cenie.
Wracanie do przeszłości powinno być tylko w szkołach na lekcji historii. W polityce jedynie dla ustrzeżenia się błędów z przeszłości.
Faktycznie pan Tusk mógł sobie darować ten wybór. Dla świętego spokoju.
Z drugiej strony blędy/grzechy z przeszłości nie mogą dyskwalifikować żadnego dobrego fachowca.
Nie moża z góry zakładać, że człowiek ten ponownie popełni ten sam błąd/grzech.
Zastanawiam się, jak to możliwe, że w kraju tak na wskroś religijnym jest tyle nienawiści, zapalczywości i żądzy odwetu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum