R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ourson
2008-03-17, 09:28
L.Wałęsa "gwiazdą" obchodów 10-lecia hipermarketów
Autor Wiadomość
ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2007-11-20, 20:41   

basteks, Wykład Lecha Wałęsy na 10 leciu Carrefoura to mniej więcej tak jak wykład Ala Gora na 10 leciu Elektrowni Węglowej. Niby nic - skoro chcą mu zapłacić, a jednak trochę razi w oczy ;-) I nie mówię tu o samym fakcie wykładów za pieniądze - jego przywilej skoro chcą mu za to płacić. Ale wg mnie powinien dobierać sobie miejsca wykładów nieco lepiej.

A co do roli Leach Wałęsy w transformacji ustrojowej - to chyba nie do końca temat na taką dyskusję... ale wiele krajów Lecha Wałęsy nie miało i mają wolność słowa, więc chyba nie ma wyłączności?

Cytat:
A jescze jedno pytanko tak do forumowiczów.

Pracujecie za free ?? Robicie cos za darmo ??

Oczywiście że nie. Ale jeśli mam możliwość wyboru to nie robię czegoś, co nie idzie w parze z moimi poglądami...

majk-el 
Wieluniaczek
garnki lepi

Wysłany: 2007-11-20, 22:12   

Zygmunt Stary:
Porównanie pracy byłego prezydenta Lecha Wałęsy do pracy kobiet lekkich obyczajów jest co najmniej przesadzone. Nie uważasz?

PS Nie chciałbym Cię posądzać o brak wyczucia i dobrego smaku ale tą wypowiedzią zszedłeś na niziny.
Postaw piwo autorowi tego posta

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-11-20, 22:30   

majk-el napisał/a:
Porównanie pracy byłego prezydenta Lecha Wałęsy do pracy kobiet lekkich obyczajów jest co najmniej przesadzone. Nie uważasz?

Uważam, że "kobieta lekkich obyczajów", bierze pieniądze i nie oczekuje szacunku i przez to jest "bardziej uczciwa" od Lecha Wałęsy.

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2007-11-20, 22:32   

Zygmunt Stary, ale Ty smuty j... aż się zastanawiam, czy się nie uwsteczniasz...
Pełen mściwości i nienawiści jak większość moherów ogłupionych falami RM

basteks 
Ma stragan na targu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2007-11-20, 22:46   

Zygmunt - przesadziłeś

Nawet jak na mohera to przesadziłeś.

Ja przypomnę o co chodzi - były prezydent wygłosi wykład (płatny) na jubileuszu firmy handlowej. To jest podstawą do nazwania byłego prezydenta k.....ą a nawet porównania, że "kobieta lekkich obyczajów", bierze pieniądze i nie oczekuje szacunku i przez to jest "bardziej uczciwa" od Lecha Wałęsy".

Każdy ma prawo do swoich poglądów, ale takie słowa w ustach nauczyciela, wychowawcy i katolika - osoby uważającej się za mędrca, moralną ostoję przerażają.

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-11-21, 01:59   

basteks napisał/a:
To jest podstawą do nazwania byłego prezydenta k.....ą

Nie nazwałem Lecha Wałęsy k.....ą! Moją wypowiedź należy odczytywać DOSŁOWNIE, tak jak została napisana.
Fakt, porównałem Lecha Wałęsę z najstarszym zawodem świata. Myślę, że nie ja jeden widzę tę analogię.
To w supermarketach godność robotników była najbardziej szargana. Przypomnijmy kobiety pracujące w pampersach.
Jeżeli były przywódca ruchu związkowego, dzisiaj bierze pieniądze od właścicieli tych supermarketów, kpiąc w żywe oczy z zarobków "proletariuszy", to nie mam wątpliwości, czym jest taki akt. I nie jest ważne, jaka jest marka supermarketu.
Na przykładzie naszego Globi, przekonaliśmy się, jak postępują supermarkety, aby uniknąć płacenia podatków.
Nie mam wątpliwości, że na pieniądze i zaszczyty Wałęsa, Bartoszewski i wielu innych (nawet moich kolegów, z którymi występowaliśmy przeciw komunie w latach 80-tych) zamienili swoje dawne zasługi.
Sam głosowałem na Wałęsę 3-krotnie. Pamiętam jak zachwycałem się nim w czasie rozmów w stoczni. I to mi daje prawo dzisiaj do tak radykalnych ocen.
Howgh.

[ Dodano: 2007-11-21, 02:18 ]
PS.
Jeszcze jedno, jeżeli komunizm by przetrwał do 2000 roku, to być może "bohaterem", który by wyprowadził Polskę z jego objęć byłby niejaki Andrzej Lepper, postać o podobnej konstrukcji osobowościowej, jak były (mój) Prezydent RP.

Ferbik 
Administrator

Piwa: 107/205
Wysłany: 2007-11-21, 07:45   

Zygmunt Stary napisał/a:
Sam głosowałem na Wałęsę 3-krotnie. Pamiętam jak zachwycałem się nim w czasie rozmów w stoczni. I to mi daje prawo dzisiaj do tak radykalnych ocen.

Mam nadzieję, że zauroczenie Kaczyńskimi minie szybciej :)

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-11-21, 10:48   

Ferbik:
Największym błędem Kaczyńskich było wypromowanie Lecha Wałęsy na Prezydenta RP.

Jako przywódca NSZZ "Solidarność" Lech Wałęsa miał realną władzę, mógł stanowić przeciwwagę dla rządu.
Jednak z genialnego technika polityki, próbowano zrobić z niego - inżyniera polityki, a takich oczekiwań Wałęsa nie był w stanie spełnić. Znakomici doradcy, jakich Wałęsa posiadał, min. prof. Janusz Ziółkowski (twórca słynnego przemówienia w Kongresie USA), pozwolili mu "grać rolę" męża stanu.
Kapitalnym pomysłem były próby zgrupowania władzy w Kancelarii Prezydenta i umniejszenie roli rządu. Dlatego głosowałem na Wałęsę, że realizował ten pomysł, pomysł silnej władzy Prezydenta na wzór USA. Dzisiaj jakiekolwiek próby wzmocnienia urzędu Prezydenta RP, Wałęsa krytykuje.
Wałesa jest bankrutem. Zaprzecza wszystkiemu o co walczył. Wielka polityka zdemoralizowała go do szpiku kości.
Prawdziwe oblicze Wałęsy poznałem w Wieluniu, podczas spotkania wyborczego w 1997r.
Po zakończeniu kadencji prezydenckiej popierał AWS w wyborach do Sejmu.
Wówczas to odpowiadając na pytanie powiedział, że AWS ma zdobyć władzę i oddać ją Unii Wolności, bo oni potrafią rządzić.
To obnażyło jego prawdziwe intencje. "Małego człowieka" oddanego bez reszty "silniejszym".
Od tego momentu gotów jestem uwierzyć, że działał "w interesie zmian", tak, aby nic w Polsce się nie zmnieniło. Czyli żeby w Polsce komuniści mogli się "przepoczwarzyć" w demokratów i nadal realizować politykę "Wielkiej Międzynarodówki".
Naprawdę jest Wałęsa bez reszty oddany LiD-owi i w jego interesie działał przez całe życie!
To niewątpliwie tajna broń Millera, Oleksego, Kwaśniewskiego, Celińskiego itp.
Niestety ja uwierzyłem mu wówczas i wierzyłem w jego dobre intencje wbrew faktom, dlatego rozumiem dobrze tych, którzy dzisiaj popierają Tuska.

basteks:
Nie bój się o mój katolicyzm. To nie kto inny, a Stefan Kardynał Wyszyński wobec przemian 1980r., jakby antycypując, powiedział 2.02.1981 w Gnieźnie:
"...Cóż bowiem z tego, że [...] klucz od kasy państwowej przejdzie z rąk jednych złodziei w ręce drugich złodziei?! Przecież chyba nie o to idzie, żeby wszyscy złodzieje mieli dostęp do kasy i wszyscy pijacy do wódki, tylko, żeby sumienie wszystkich się obudziło, żebyśmy zrozumieli naszą odpowiedzialność za naród..."

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2007-11-21, 10:57   

Zygmunt Stary napisał/a:
Fakt, porównałem Lecha Wałęsę z najstarszym zawodem świata. Myślę, że nie ja jeden widzę tę analogię.

Jak na razie to chyba tylko ty jeden...

Zygmunt Stary napisał/a:
Największym błędem Kaczyńskich było wypromowanie Lecha Wałęsy na Prezydenta RP.

Zaraz się okaże że Kaczyńscy wypromowali Karola Wojtyłe na papieża...

basteks 
Ma stragan na targu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2007-11-21, 14:14   

Zygmunt oczywiście kobieta lekkich obyczajów to nie k..wa.

Jestes bardziej doswiadczony więc pewnie wiesz lepiej i widzisz różnicę.

Porównywanie Wałesy z Lepperem też jest chyba nie na miejscu.

Przypomnę, że kilka miesiecy temu Lepper Ci nie przeszkadzał - wręcz argumentowałeś za jego udziałem w rządzie. W rządzie oczywiście PISu - i jesli mówimy o jakimkolwiek sprzedawaniu sie dla władzy i pieniędzy - to większego sponiewierania niz w poprzedniej koalicji nie widziałem.

Ten wspaniały rząd tworzyli ludzie skazani prawomocnymi wyrokami.

To nie przeszkadzało. Wtedy cel uświęcał środki.

stanmarc 
Mieszka pod Wieluniem

Piwa: 6/3
Wysłany: 2007-11-21, 15:34   

ourson napisał/a:
Sam Wałęsa nieco inaczej przedstawia sprawę. - Oczywiście, że mi zapłacili. Za taki występ dostaję od dziesięciu do stu tysięcy euro. Ja zarabiam po parę milionów w ten sposób. Myśli pani, że za trzy tysiące złotych ja bym był w stanie żyć? - pyta retorycznie.

Sorry, ale krew się we mnie gotuje jak to czytam. To tylko potwierdza mój wizerunek Wałęsy, jako sprzedawczyka, żeby nie użyć mocniejszych słów za Zygmuntem Starym. Prawdziwe legendy Solidarności żyją z emerytur 1000 złotowych a ten człowiek publicznie chełpi się sprzedawaniem ideałów Solidarności za pieniądze.

mareks 
Mieszka pod Wieluniem

Wysłany: 2007-11-21, 15:48   

Przypomnę że Wałęsa oprócz wątpliwych zasług na niwie RP ma niewątpliwą zasługę w postaci NAGRODY NOBLA.

Tomek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-11-21, 15:48   

No ja sobie za bardzo nie przypominam, żeby Solidarność powstawała po to, żeby walczyć z wyzyskującym pracodawcą. Przypominam sobie za to postulaty o wolność wypowiedzi czy o zaprzestanie represji wobec strajkujących. Ogólnie Solidarność była związkiem zawodowym o bardziej globalnych poglądach, dlatego nie przesadzajmy, że Wałęsa z przemawiający na urodzinach Carrefour to zaprzeczenie ideałów Solidarności.
Poza tym nie wydaje mi się, żeby "prawdziwość" legend solidarności musiała być odwrotnie proporcjonalna do ich zarobków. Brzmi to trochę "socjalistycznie".
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-11-21, 17:30   

No to może czas przypomnieć:
Cytat:
21 postulatów

1. Akceptacja niezależnych od partii i pracodawców wolnych związków zawodowych wynikających z ratyfikowanych przez PRL Konwencji nr 87 Międzynarodowej Organizacji Pracy, dotyczących wolności związków zawodowych.
2. Zagwarantowanie prawa do strajku oraz bezpieczeństwa strajkującym i osobom wspomagającym.
3. Przestrzegać zagwarantowanej w Konstytucji PRL wolności słowa, druku, publikacji, a tym samym nie represjonować niezależnych wydawnictw oraz udostępnić środki masowego przekazu dla przedstawicieli wszystkich wyznań.
4. Przywrócić do poprzednich praw:
4.1. ludzi zwolnionych z pracy po strajkach w 1970 i 1976 r. studentów wydalonych z uczelni za przekonania,
4.2. zwolnić wszystkich więźniów politycznych (w tym Edmunda Zadrożyńskiego, Jana Kozłowskiego, Marka Kozłowskiego),
4.3. znieść represje za przekonania.
5. Podać w środkach masowego przekazu informację o utworzeniu Międzyzakładowego Komitetu Strajkowego oraz publikować jego żądania.
6. Podać realne działania mające na celu wyprowadzenie kraju z sytuacji kryzysowej poprzez:
6.1. podanie do publicznej wiadomości pełnej informacji o sytuacji społeczno-gospodarczej,
6.2. umożliwienie wszystkim środowiskom i warstwom społecznym uczestniczenie w dyskusji nad programem reform.
7. Wypłacić wszystkim pracownikom biorącym udział w strajku wynagrodzenie za okres strajku – jak za urlop wypoczynkowy, z funduszu CRZZ.
8. Podnieść zasadnicze uposażenie każdego pracownika o 2000 zł na miesiąc, jako rekompensatę dotychczasowego wzrostu cen.
9. Zagwarantować automatyczny wzrost płac równolegle do wzrostu cen i spadku wartości pieniądza.

10. Realizować pełne zaopatrzenie rynku wewnętrznego w artykuły żywnościowe, a eksportować tylko nadwyżki.
11. Znieść ceny komercyjne oraz sprzedaż za dewizy w tzw. eksporcie wewnętrznym.
12. Wprowadzić zasady doboru kadry kierowniczej na zasadach kwalifikacji, a nie przynależności partyjnej oraz znieść przywileje MO, SB i aparatu partyjnego poprzez: zrównanie zasiłków rodzinnych, zlikwidowanie specjalnych sprzedaży, itp.
13. Wprowadzić na mięso i jego przetwory kartki – bony żywnościowe (do czasu opanowania sytuacji na rynku).
14. Obniżyć wiek emerytalny dla kobiet do 55 lat, a dla mężczyzn do lat 60 lub przepracowanie w PRL 30 lat dla kobiet i 35 lat dla mężczyzn bez względu na wiek.
15. Zrównać renty i emerytury starego portfela do poziomu aktualnie wypłacanych.
16. Poprawić warunki pracy służby zdrowia, co zapewni pełną opiekę medyczną osobom pracującym.
17. Zapewnić odpowiednią ilość miejsc w żłobkach i przedszkolach dla dzieci kobiet pracujących.
18. Wprowadzić urlop macierzyński płatny przez okres trzech lat na wychowanie dziecka.
19. Skrócić czas oczekiwania na mieszkania.
20. Podnieść diety z 40 zł na 100 złotych i dodatek za rozłąkę.
21. Wprowadzić wszystkie soboty wolne od pracy. Pracownikom w ruchu ciągłym i systemie czterobrygadowym brak wolnych sobót zrekompensować zwiększonym wymiarem urlopu wypoczynkowego lub innymi płatnymi dniami wolnymi od pracy.

15 postulat nie został do końca załatwiony do tej pory. Niektóre się zdezaktualizowały.
Wyzysk władzy ludowej był nie mniejszy niż właścicieli supersamów.

Wolności wypowiedzi jak widać nie domagano się wówczas wprost - jedynie 6 postulat, byłoby to odczytane jako atak na ustrój.

mareks:
Nagroda Nobla, w szczególności pokojowa nagroda Nobla jest najbardziej kontrowersyjną nagrodą przyznawaną w ostatnich latach.
Często była przyznawana w interesie pewnych sił politycznych.
Prestiż jej nie jest ten sam, co przed laty.
Rzadko otrzymują ją prawdziwi słudzy pokoju.
Nie otrzymał jej np: JPII, a coraz częściej otrzymują ją np: ekologowie.
Nie zazdroszczę Wałęsie, ani komukolwiek grosika. Odróżniam natomiast, złotówkę zarobioną w sposób moralny i tę, zarobioną w sposób niemoralny.
Niektórzy jednak wyznają zasadę "pecunia non olet".
Daj im Boże zdrowie.
Podobnie szanuję każdego człowieka, również k...ę i Wałęsę, pod warunkiem, że ze swojego postępowania nie czynią sobie powodu do chwały, a wręcz przeciwnie, kiedy są zdolni zauważyć nikczemność swoich czynów.

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2007-11-21, 18:16   

L.Wałęsa "gwiazdą" obchodów 10-lecia hipermarketów – to treść tematu, a ja chcę zadać pytanie; w czym rzecz :?: :shock:
Czy prezydent Wałęsa, robi coś co jest niezgodne z prawem obowiązującym w Polsce? Czy swym wystąpieniem na gali, z okazji obchodów 10 urodzin Carrefoura, stawia Polskę w złym świetle w oczach całego świata? Czy to żle, że w sposób uczciwy, chce zarobić?
Jeśli wszyscy sceptycy tego wystąpienia, odpowiedzą sobie na te pytania ( obiektywnie ;) ), powinni zmienić zdanie. Jeśli nie, to mam jeszcze jeden argument przemawiający za tym wystąpieniem, to jest wolny kraj, mamy demokrację, o którą walczyliśmy wszyscy, tu każdy może robić co chce, w ramach prawnych oczywiście.
Dlatego szczerze mówiąc, tej burzliwej dyskusji na ten temat, nie bardzo rozumiem :shock: :P .

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi