R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ourson
2008-03-17, 09:28
L.Wałęsa "gwiazdą" obchodów 10-lecia hipermarketów
Autor Wiadomość
Mateusz 
WIELUNIAK
I'Amsterdam

Piwa: 9/3
Wysłany: 2007-11-21, 18:20   

ryba napisał/a:
żałosny jest ten człowiek już od dawna.

Skąd to możesz wiedzieć ?? Niby dlaczego ?? Bo zarabia pieniądze znacznie większe niż przeciętny obywatel Polski ? Czy dlatego że krytykował niektórych polityków, partie ??

ryba 
Przyjeżdża na zakupy

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2007-11-21, 19:39   

>>mateusz

nie mogę tego znikąd wiedzieć, ponieważ mówienie o kimś że jest żałosny to nie stwierdzanie faktu, tylko wyrażanie opinii. a dlaczego mam taką to po części wyjaśniłem w swoim kolejnym poście. i nie, nie dlatego, że zarabia dużo pieniedzy, co to w ogóle za przypuszczenie. i nie dlatego, że kogoś krytykował, bo każdy kogoś krytykuje. chodzi o jego nieumiejętność diagnozowania sytuacji społecznej, aintelektualizm, i przede wszystkim jego rzeczoną "zdradę" - w tym wypadku w większości bym sie zgodził z użytkownikiem Zygmuntem - i wynikłą z tej "zdrady" postawę. ten czlowiek jest po prostu admiratorem neoliberalnej polityki, która po 89' zepchnęła pod minimum socjalne dużą część naszego społeczeństwa. i to mu mam za złe, bo uważam że powinien w demokratycznym już państwie bronić interesów słabszych, tak jak ich bronił w czasach PRL, przy całych różnicach obu tych rzeczywistości, a tego nie robił i już nie zrobi.
poza tym dyskusja raczej nie będzie miała sensu, bo Ty zdaje sie jesteś ultraliberałem, z tego co sie zdążyłem zorientować, a ja jakby nie, i w zasadzie nie mam ochoty nikogo przekonywać.
miej tylko ten fakt na uwadze, gdy piszesz o mojej ocenie Wałęsy - ja go krytykuje właśnie z takich pozycji, które według mnie są "szalenie ważne", a nie według jakichś tam kategorii, że kogoś skrytykował, czy że on ma więcej kabony niż ja czy Ty.
Postaw piwo autorowi tego posta

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-11-21, 20:22   

http://www.informacje.int.pl/slowa-prawdy

To jest w odniesieniu do dyskusji na temat pana Wałęsy i jego wkładu do strajków w stoczni. Wałęsa był tajnym współpracownikiem SB o pseudonimie "Bolek".

Al Gore, czy premierzy Wielkiej Brytanii to ludzie wykształceni. Wałesa ma zawodówke!

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2007-11-21, 23:47   

Tomek, nie da się ukryć, że pierwotne przyczyny strajków w roku 80' były socjalne - podwyżka cen mięsa, żądanie podwyżki płac, zmiana systemu pracy w górnictwie, wolne soboty, wyższe emerytury, renty itd. itp. Robotnicy o to walczyli. A nie o wolność słowa. Bo nią się nie najesz. Przecież gdyby nie to, że socjalizm jest ustrojem który musi zbankrutować, to do żadnego przewrotu w Polsce by nie doszło. Bo nie byłoby komu go zrobić. Przecież nie zrobiłaby tego grupa intelektualistów...

miko 005, odpowiadając na pytania 2-4 - 3x nie ;-)
A pytanie pierwsze - w ocenie moralnej tego wystąpienia, ot tylko tyle ;-)

[ Dodano: 2007-11-21, 23:50 ]
tomow, coś się zmieniło od wczoraj od 19:33? Bo wtedy twierdziłeś, że Lech Wałęsa nie ma żadnego wykształcenia... a dziś ma już zawodówkę ;-) a tak na serio - to z dwójki Al Gore i Lech Walesa wolałbym pójść na wykład tego drugiego. I przy tego typu wykładach wykształcenie ma akurat niewielkie znaczenie.

Tomek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-11-22, 08:43   

ourson: no nie wiem, Zygmunt wylistował 21 postulatów z czego 2 odnosiły się bezpośrednio do pracodawcy.
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."

tomow 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-11-22, 19:26   

Ourson czepiasz sie słówek. Wałęsa ma zawodówke, ale nie ma żadnego wykształcenia, które uprawniałoby go do wygłaszania tego rodzaju wykładów. On może opowiadać o swojej historii! Ale nigdy nie powinien poruszać tematów związanych z ekonomią, prawem, polityką gospodarczą itp.!

Same postulaty były stworzone przez większą grupę ludzi!

Wciąż przypominam na temat Wałęsy:
http://www.informacje.int.pl/slowa-prawdy

ourson 
Moderator

Piwa: 79/18
Wysłany: 2007-11-22, 19:57   

Tomek, bez przesady. Pracodawcą było państwo/rząd i postulatów socjalnych jest znacznie więcej... emerytury, renty, organizacja handlu mięsem, poprawienie PUBLICZNEJ opieki zdrowotnej, zwiększenie ilości miejsc w PUBLICZNYCH żłobkach i przedszkolach, urlopy macierzyńskie, płatne strajki, soboty wolne od pracy a nawet skrócenie czasu oczekiwania na mieszkanie - to wszystko są postulaty czysto socjalne.

To tak, jakbyś o teraźniejszych protestach górników walczących o wcześniejszą emeryturę nie nazwał strajkami o charakterze socjalnym...

tomow, nie czepiam się słówek. Lech Wałęsa ma wykształcenie, ma również ogromne doświadczenie polityczne. Uważam, że wykład pt "Odpowiedzialność w biznesie" nie jest jakimś szczególnie trudnym wyzwaniem wymagającym skończenia jakiegoś konkretnego fakultetu. Na dobrą sprawę rozgarnięty gimnazjalista mógłby taki wykład wygłosić. Poza tym to Carrefour płaci mu za to - skoro chcą mu płacić to chyba Tobie nic do jego wykształcenia w tym czy innym kierunku.

jestsuper 
Przyjeżdża na zakupy

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2007-11-22, 22:22   

tomow napisał/a:
Wałęsa ma zawodówke, ale nie ma żadnego wykształcenia, które uprawniałoby go do wygłaszania tego rodzaju wykładów. On może opowiadać o swojej historii! Ale nigdy nie powinien poruszać tematów związanych z ekonomią, prawem, polityką gospodarczą itp.!

To, że skończył zawodówkę, nie znaczy że Pan tomow powie ten człowiek nie ma prawa wygłaszać wykładów. Jakim prawem? Dlaczego ma nie wypowiadać się na tematy polityczne i gospodarcze? Jako były prezydent i polityk chyba jednak takie tematy powinien poruszać. Co do wykładów... w szkole nazywa się je referatami i tej sztuki uczą się wszyscy.
Poza tym który prezydent przygotowuje sam swoje wypowiedzi? Od tego są doradcy. Uroczystość dziesięciolecia Carrefoura nie jest raczej wielkim wydarzeniem i polem do popisu, ale dlaczego Pan Wałęsa miałby tam nie zagościć? Może jego wielkie wystąpienie będzie trwało 10 min, media robią szum a Internauci bulwersują się mało istotną sprawą :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi