R E K L A M A
P O R E K L A M I E

Wieluń - forum,adresy, informacje, reklama, kluby, restauracje, komunikacja, pkp, pks, ogłoszenia, praca,mapa, firmy, radio

Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia Strona Główna Wieluń - forum, informacje, ogłoszenia

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: ourson
2008-03-17, 09:28
PO, pierwszy powód do wstydu
Autor Wiadomość
siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-11-24, 17:12   

Jeśli zarzuty się potwierdzą, na pewno poniesie konsekwencje. Dobrze że powoli oczyszczają się z takich ludzi.
Postaw piwo autorowi tego posta

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-11-24, 17:39   

Administrator napisał/a:
Niechlubnym przykładem może być "najczystsza" instytucja którą wydawałoby się jest kościół. Niestety w jego szeregach coraz częściej ujawniają się czarne owce: afery finansowe(RM i pieniądze zbierane na stocznię), współpracownicy SB, pedofile, ludzie chorobliwie żądni władzy i pieniędzy (Rydzyk).

Pozwół, że nie zgodzę się z Tobą.
Uważam, że ulegasz propagandzie, która z Polaków czyni idiotów.
Jednych ustawia przeciw drugim.
Instytucje, takie jak media wymagają pieniędzy, czy to z reklam, czy z datków.
Ile dałeś "na stocznię"? Ja dałem i nie domagam się zwrotu. Jeżeli tak, to wydatkowanie tych pieniędzy na media jest zgodne z moją wolą.

I chociaż zgodzę się z Tobą w zasadniczej tezie, to jestem przeciwnikiem wymieniania przez Ciebie w tym kontekście RM i O.Rydzyka.

miko 005 
WIELUNIAK

Piwa: 76/53
Wysłany: 2007-11-25, 13:23   

Cytat:
Nie ma możliwości zmiany tego stanu rzeczy. Ludzie są ludźmi i po prostu trzeba ich za przestępstwa ścigać.

Cytat:
To oczywiste że nigdy nie będzie partii składającej sie z idealnych ludzi. Wiara w to jest czystą utopią. Bo człowiekiem od tysięcy lat kierują pieniądze (podany wyżej poseł PO), żądza władzy (Kaczyński), seks (Łyżwińskie) itd.

No tak, ładna przyszłość przed nami ;) .

Mowa tu jest jednak o ludziach partii, choć gdyby w statusie każdej z nich, był zapis o eliminacji każdego członka, któremu stawiane są jakieś zarzuty prawne, kto wie może coś by drgnęło w kierunku poprawy.
Ale w naszym parlamencie, nie zasiadają wszyscy członkowie poszczególnych ugrupowań, tylko jakaś malutka ich część. A nad około pięćsetkom ludzi można mieć już jakiś nadzór. Co sądzicie o takim tworze jak immunitet? W tym wypadku immunitet poselski, czy senatorski. A gdyby to pojęcie wykreślić z parlamentarnego słownika? Takie rozwiązanie, mogłoby pomóc w natychmiastowym rozwiązywaniu problemów z parlamentarzystami, którzy mają skłonności do łamania prawa.

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-11-25, 13:46   

Myślę, że to temat na odrębny wątek.
Osobiście jestem (jak zwykle idąc pod prąd) zwolennikiem szerokiego immunitetu, również w jakimś okresie po zakończeniu kadencji. Instytucję uchylania immunitetu przez sejm uważam za najlepszy zawór bezpieczeństwa.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2007-11-25, 18:27   

miko 005 napisał/a:
Mowa tu jest jednak o ludziach partii, choć gdyby w statusie każdej z nich, był zapis o eliminacji każdego członka, któremu stawiane są jakieś zarzuty prawne, kto wie może coś by drgnęło w kierunku poprawy.

Poczekajmy aż sprawa się wyjasni. Jak na razie to chyba nikt nie został skazany ani też nikt nie wystapił o uchylenie immunitetu.
A co do sprawy - czarne owce są wszędzie. I w PO, i w PIS, w LID i PSL.

Zygmunt Stary napisał/a:
Administrator napisał/a:
Niechlubnym przykładem może być "najczystsza" instytucja którą wydawałoby się jest kościół. Niestety w jego szeregach coraz częściej ujawniają się czarne owce: afery finansowe(RM i pieniądze zbierane na stocznię), współpracownicy SB, pedofile, ludzie chorobliwie żądni władzy i pieniędzy (Rydzyk).

Pozwół, że nie zgodzę się z Tobą.
Uważam, że ulegasz propagandzie, która z Polaków czyni idiotów.
Jednych ustawia przeciw drugim.
Instytucje, takie jak media wymagają pieniędzy, czy to z reklam, czy z datków.
Ile dałeś "na stocznię"? Ja dałem i nie domagam się zwrotu. Jeżeli tak, to wydatkowanie tych pieniędzy na media jest zgodne z moją wolą

Mistrzami w ustawianiu jednych przeciw drugim są "bracia Kaczyńscy" ;)

A może ktoś dał "na stocznie" a te pieniadze wydano niezgodnie z jego intencjami?
Zresztą nie oszukujmy się - Zygmunt Stary zawsze będzie bronił Kościoła bo taka jest jego ideologia. I ma do tego prawo.

Administrator 
Administrator

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2007-11-25, 23:58   

Zygmunt nie musisz niczego kasować. To ja niepotrzebnie posłużyłem się Kościołem by pokazać słabość natury ludzkiej.

Podejrzewa że Red podobnie jak ja nie traktuje Kościoła i Boga jako nierozerwalną jedność. Ty patrzysz inaczej na tą kwestię.

red 
Moderator

Piwa: 68/22
Wysłany: 2007-11-26, 11:08   

Zygmunt Stary napisał/a:
Sądzę, że jednak red zdąży przeczytać moją odpowiedź i ją zrozumie.

Zdążyłem. Ale Kościół to jedno a jego przedstawiciele to drugie - tam również są czarne owce.
Odbiegamy od tematu.

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-11-28, 00:55   

Cytat:
Biuletyn nr: 629/V
Komisja: Komisja do Spraw Kontroli Państwowej /nr 23/
Data: 10-05-2006

Mówcy: Poseł Roman Czepe /PiS/
Zastępca Głównego Inspektora Pracy Tomasz Gdowski
Poseł Janusz Krasoń /SLD/
Posłanka Marzena Paduch /Samoobrona/
Poseł Teresa Piotrowska /PO/
Posłanka Julia Pitera /PO/
Posłanka Beata Sawicka /PO/
Prezes Najwyższej Izby Kontroli Mirosław Sekuła
Posłanka Jadwiga Wiśniewska /PiS/
Poseł Jerzy Zawisza /Samoobrona/

(...) Przechodzimy do rozpatrzenia punktu trzeciego porządku dziennego, w którym zajmiemy się powołaniem podkomisji nadzwyczajnej do przygotowania komisyjnego projektu ustawy o zmianie ustawy o Najwyższej Izbie Kontroli. (...)

Posłanka Julia Pitera (PO):
Zgłaszam kandydaturę posłanki Beaty Sawickiej.

Poseł Teresa Piotrowska (PO):
Czy posłanka Beata Sawicka zgadza się być członkiem podkomisji?

Posłanka Beata Sawicka (PO):
Tak.

Zapisane będą czyny i rozmowy...

basteks 
Ma stragan na targu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2007-11-28, 08:24   

Zygmunt - odkrywczy nie jesteś

Każdy poseł jest członkiem komisji

A jeśli chcesz pokazac w złym świetle Piterę - jako tę osobę, która Sawicką wskazała ...

To na tej samej podstawie można ocenić premiera Kaczyńskiego - powałał do rządu wicepremiera juz wtedy skazanego wielokrotnie, powałał ministra MSWIA, prezesa PZU itd..

Różnica jest zasadnicza - Pitera nie miała bladego pojęcia, że za rok Sawicka coś weżmie, premier natomiast wiedział o przeszłości Leppera.

Tomek 
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-11-28, 08:40   

basteks napisał/a:

Różnica jest zasadnicza - Pitera nie miała bladego pojęcia, że za rok Sawicka coś weżmie, premier natomiast wiedział o przeszłości Leppera.

Leppera, Netzla, Kryżego a także o podejrzeniach wobec innych już nie ministrów:]

Zygmunt: takie szukanie na siłę najbardziej bzdurnych argumentów zaczęło przybierać karykaturalnych rozmiarów. Już wolę kiedy cytujesz Antka z onetu, bo przynajmniej wiem, że nie Ty jesteś autorem.
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-11-28, 10:14   

Julia Pitera jest odpowiedzialną w rządzie za przeciwdziałanie i zapobieganie korupcji.
Trudno liczyć na jej sukcesy, skoro PO z jej udziałem nie potrafiła we własnych szeregach stworzyć takich mechanizmów, lub nic mi o nich nie wiadomo, które by korupcji w jej własnych szeregach zapobiegały. Nie ma Pani Pitera wyczulonego "węchu" na korupcję, skoro w komisji zajmującej się kontrolą państwa mogła zasiadać osoba, która jest dzisiaj "symbolem korupcji w PO", a Pani Pitera, tę osobę rekomendowała do opracowywania prawa i mechanizmów kontrolnych.

Tomek 

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-11-28, 10:23   

Cytat:
Od 1998 członek, 1999-2001 członek zarządu, zaś w latach 2001-2005 prezes zarządu Transparency International Polska, polskiego oddziału ogólnoświatowej organizacji ds. walki z korupcją. Zrzekła się tej funkcji w lipcu 2005 w związku z podjęciem decyzji o kandydowaniu do Sejmu RP z list PO. Od 2001 zasiada w Radzie Konsultacyjnej Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP. W 2005 była wśród założycieli Stowarzyszenia Pamięci Narodowej.

W 2004 brała udział w audycie OECD oraz przygotowywaniu raportu dotyczącego stopnia wdrożenia programów antykorupcyjnych w Bułgarii, Rumunii oraz Turcji w związku z akcesją tych państw do Unii Europejskiej.

Znana z ostrych antykorupcyjnych wypowiedzi i jako zdecydowany krytyk warszawskich elit Unii Wolności i SLD rządzących miastem w latach 1994-2002, które określa się mianem "układu warszawskiego". Doprowadziła do ujawnienia m.in. nieprawidłowości związanych z pozyskiwaniem przez deweloperów, sprzecznie z interesem Warszawy oraz Skarbu Państwa, gruntów na podstawie tzw. "ustawy Glapińskiego", funkcjonowaniem systemu płatnego parkowania WAPARK (została w związku z tym usunięta przez radnych koalicji UW-SLD z przewodniczenia Komisji Rewizyjnej Rady Warszawy), przyznawaniem mieszkań z tzw. "puli 3%" (przyznawanym przez władze miasta między innymi prokuratorom i innym prominentnym funkcjonariuszom publicznym) oraz budową parku wodnego "Warszawianka". Za swoje wystąpienia była wielokrotnie pozywana przez osoby, którym zarzucała nieprawidłowości w postępowaniu (m.in. Piotr Fogler, Maria Zamoyska, Marek Rasiński, Spółdzielnia Mieszkaniowa "Dembud", "Mitex" S.A. oraz "Echo Investment" S.A. (Michał Sołowow) - nie przegrała jednak żadnego z wymienionych procesów. W odpowiedzi na jej zaangażowanie, grupa osób związanych z "układem warszawskim" próbowała obciążyć ją zarzutem nieprawidłowości związanych z przeprowadzoną przez nią budową mieszkania oraz jego wykupem. Zarówno sąd karny, jak i cywilny a także organy nadzoru budowlanego uwolniły ją od wszystkich stawianych jej zarzutów, wykazując przy tym złą wolę i sprzeczne z prawem działanie funkcjonariuszy publicznych.

Błogosławieni, Zygmunt, którzy nie mając nic do powiedzenia nie oblekają tego w słowa. Ja wiem, że w niektórych mediach Piterę się pewnie przedstawia jako nieudolną babę, ale prawda jest zupełnie inna. Sam oglądałem parę lat temu w TVP reportarz na temat walki z układem warszawskim i zasługi Pitery były oczywiste. Śmieszą mnie naprawdę tego typu zarzuty wobec niej.

siwy_ 
Ma stragan na targu

Wysłany: 2007-11-28, 12:13   

Zygmunt Stary napisał/a:
Nie ma Pani Pitera wyczulonego "węchu" na korupcję, skoro w komisji zajmującej się kontrolą państwa mogła zasiadać osoba, która jest dzisiaj "symbolem korupcji w PO", a Pani Pitera, tę osobę rekomendowała do opracowywania prawa i mechanizmów kontrolnych.
Zygmunt, skąd mogła w 2006 roku wiedzieć, że Sawicka za rok weźmie łapówkę, no nie przesadzajmy. Piszesz "węchu nie ma"; Co, da się po wyglądzie zewnętrznym ocenić, czy ktoś ma skłonność do brania? To, że rekomendowała kogoś, kto w przyszłości wziął łapówkę, nie oznacza, że sama jest nieuczciwa. Już nie bądźmy tacy złośliwi...

Zygmunt Stary 
Wieluniaczek

Wysłany: 2007-11-28, 12:25   

Cytat:
Śmieszą mnie naprawdę tego typu zarzuty wobec niej.

A mnie z kolei śmieszy, że Ciebie śmieszą fakty.

Nikt nie stawia Piterze żadnych zarzutów. Po prostu analizuję fakty.
Każde przypomnienie faktów ma dwa podstawowe cele:
1. Przypomnienie, że żadna formacja, żaden człowiek nie jest wolny od błędów.
2. Odbrązowienie postaci, które jako, że dzisiaj decydują o sprawach nas wszystkich, powinne być oglądane "z różnych stron".

Nie jestem członkiem żadnej partii i wobec tego, co powiedział premier Tusk:
Cytat:
Chciałbym powiedzieć, że zrobię wszystko, co w mojej mocy, aby w tych województwach, nielicznych, gdzie ludzie jeszcze nie zdecydowali się w większości postawić na Platformę, za 4 lata ten fakt nie był naszym problemem.
W związku z tym – zwracam się do wszystkich mieszkańców tych województw – potraktujcie to państwo jako zapowiedź dokładnie odwrotnego działania. Rzeczywiście jest tak, że ludzie, którzy czują się poszkodowani, oczekują od nas więcej, i mają do tego prawo.
I my wreszcie te oczekiwania postaramy się serio spełnić, tak żeby ich wybór już nigdy więcej nie musiał być wyborem rozpaczy, tylko by stał się wyborem nadziei i optymizmu. (Oklaski)

myślę, że jako zwolennik PO znajdziesz argumenty, aby mnie traktować jako przyszłego potencjalnego wyborcę PO i wyprowadzać "z błędu", a nie atakować "ad-personam'", a tego typu ataki u Ciebie niestety obserwuję.
Ja przynajmniej traktuję Ciebie jako potencjalnie wyborcę tej samej formacji politycznej co moja. Obojętnie jak to się będzie nazywało i kto będzie przywódcą: Ujazdowski, Zalewski, Pitera, Jacek Saryusz Wolski, Rokita, Bosak czy Pawłowiec.
Podałeś argumenty - ok, przemyślę i ocenię i być może, w którymś momencie się do nich odniosę.
Być może pojawią się u mnie kolejne wątpliwości...
Po to jest to forum.
Jeżeli chcesz dalej przekonywać przekonanych, to daruj sobie Tomek polemiki ze mną.
Atakując mnie w tak bezczelny sposób, jedynie jeszcze bardziej zniechęcasz mnie do PO.

Tomek 

Otrzymał 5 piw(a)
Wysłany: 2007-11-28, 14:11   

Sorry Zygmunt, ale moje argumenty nie były ad personam. Pozwoliłem sobie na lekkie sparafrazowanie znanego cytatu i to wszystko. Dlaczego? Dlatego, że dla Ciebie jedynym argumentem przeciw Piterze na stanowisku dot. przeciwdziałania korupcji jest to, że w jej partii znalazła się Sawicka, która łapówkę przyjęła (choć cała sprawa trochę śmierdzi i nie wierzę, że Ty nie masz żadnych wątpliwości), natomiast pomijasz całą działalność Pitery w zwalczaniu korupcji, która jest naprawdę imponująca. Przepraszam za mój nieco napastliwy ton, ale nie lubię gdy ktoś przemilcza fakty, ponieważ są niewygodne dla postawionej tezy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi