Nie wiem skąd te cytaty, bo zrezygnowałeś z podawania źródeł.
Jeśli się nie myle to w pierwszym przypadku Tomek napisał że jest to wypowiedź studenta z internetu a w drugim jest to jej życiorys więc przekłamań nie powinno być.
Zygmunt Stary napisał/a:
Administrator napisał/a:
Jeżeli tego nie rozumiesz to znaczy że żyjesz w jakimś innym świecie.
Pomógł: 59 razy Dołączył: 12 Sie 2005 Posty: 3155 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-12-08, 18:59
Na szczęście żyjemy w wolnym kraju i każdy może wyrażać własne opinie - także te krytykujące PIS. Takie prawo mają także prywatne, niezależne politycznie i samofinansujące się media, także te którym PIS najchętniej zamknąłby usta.
Dlaczego PIS szuka zawsze winnych poza swoimi szeregami, natomiast sam nigdy nie przyznaje się do winy? Potrafią co najwyżej powiedzieć "Byliśmy zmuszenie to zrobić". Każdy kto potrafi samodzielnie myśleć wie dlaczego PiS przegrał, tymczasem Kaczyński wciąż mówi o wyimaginowanych winnych: media, koalicjanci itd. To zwykła socjotechnika, nie ma natomiast żadnych wypowiedzi nawiązujących do rzeczywistych przyczyn klęski.
Obsesja władzy Kaczyńskiego wylewa się aż z ekranu. Nie wiem ile razy dziś powtarzał - musimy wygrać, wygramy, wrócimy do władzy... Miałem jeszcze napisać do czyich wypowiedzi łudząco podobne są wystąpienia Kaczyńskiego ale stwierdziłem że nie będę wymieniał tutaj tego nazwiska.
Najlepsza była deklaracja, że "PiS będzie walczył o demokrację i wolność słowa". A wczoraj wypłynęła sprawa Koteckiej która chciała zagłuszać sygnał stacji TVN24 która na żywo miała relacjonować protest dziennikarzy TVP.
PiS nie odniósł klęski.
PiS przegrał wybory, zwiększając podczas tych wyborów swój elektorat.
Klęskę to poniosło AWS, LPR i Samoobrona
Dzięki PiS-owi nastąpiło zracjonalizowanie sceny politycznej:
z jednej strony internacjonalistyczni euroutopiści PO, LiD, z drugiej propaństwowi eurorealiści PiS. PSL to partia pragmatyczna "dzisiaj tu, jutro tam...".
(brakuje eurosceptyków, do których ja należę), ale mam nadzieję, że PiS budując szeroki ruch społeczny od socjałów po liberalnych konserwatystów da narodowcom szansę na współuczestniczenie w nim.
Być może PO dotrwa do końca kadencji. Być może Tusk zostanie wybrany Prezydentem RP.
Ale kiedyś, może dopiero po następnych wyborach to pokolenie dojrzeje społecznie!
Kiedyś funcjonowało przysłowie: "Kto nie słucha ojca, matki, oślej skóry słuchać musi", co oznaczało to, że delikwent taki otrzymywał razy(uderzenia) "dyscypliną" (kij, do którego z jednego końca były przytwierdzone cienkie rzemyki), w nowomowie poprawności politycznej "domowe narzędzie tortur".
Dzisiaj należałoby powiedzieć: Na własnej skórze, prędzej czy później, to pokolenie, doświadczy konsekwencji swojego wyboru...
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2007-12-09, 11:05
Zygmunt Stary napisał/a:
PiS nie odniósł klęski.
pis przegrał wybory a to dla Jarka K. jest największą z największych klęsk, jakie mógł ponieść... W tym wypadku wszystko jest białe albo czarne, nie ma odcieni szarości drogi Zygmuncie.
Zygmunt Stary napisał/a:
Klęskę to poniosło AWS
W tych wyborach
Nie wiem co Kaczyński ma takiego w sobie, że wszyscy słuchają go jak jakiegoś guru... Ci co się sprzeciwili, z najbliższych współpracowników stają się persona non grata... Coraz to bardziej przeraża mnie to co w swoim chorym umyśle jeszcze wymyśli... Dla mnie to jest to już pewien rodzaj sekty...
Zygmunt Stary, oczywiście można zakładać, że ludzie psychicznie chorzy są właśnie zdrowymi ludźmi, a my zdrowi ludzie jesteśmy chorzy, który świat jest realny, który jest właśnie prawdziwy... tylko kwestia pytania Zygmuś do Ciebie... czy wyłączyłeś już Matrixa, żeby zastanowić się nad tą jakże prostą odpowiedzią?
Pomógł: 22 razy Wiek: 38 Dołączył: 03 Maj 2006 Posty: 2051 Piwa: 9/14 Skąd: Chotów
Wysłany: 2007-12-09, 23:25
Zygmunt Stary napisał/a:
A co powiedział Ci to osobiście...?
On nie, ale codziennie wieczorem rozmawiam przez telefon z jego kotem
Wiesz jak cały czas, na okrągło ktoś mówi o jednym i tym samym to jest to jakiś problem... Albo się chwali swoim sukcesem, ale się żali na swoją klęską... Wybór pozostawiam tobie...
Zygmunt Stary napisał/a:
A może to Twój umysł jest chory, że takie sądy ferujesz? Nie zakładasz tego?
Hm... być może... Nawet wielki John Forbes Nash myślał, że to wszyscy inni są chorzy a on ten zdrowy...
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-12-10, 09:38
Zygmunt Stary napisał/a:
PiS nie odniósł klęski.
Głównie na wsiach, wśród ludzi bez podstawowego wykształcenia. Jeśli popatrzysz z jakich warstw wywodzi się elektorat PiSu to sam zrozumiesz, że PiS odniósł klęskę. Jako przykład można podać choćby Kraków - w samym mieście b. duża przewaga Gowina, ale głosy okolicznych wsi dały niewielką przewagę Ziobrze. I najlepsze jest to, że PiS czynnie pracował na to, żeby przegrać. Następstwem przegranych wyborów jest teraz rozłam w PiS, wciąż powiększający się - niezadowolenie członków PiS jest duże. To, że PiS dostał więcej głosów niż w poprzednich wyborach nie ma większego znaczenia. To najwięcej ile mogli dostać.
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Rzeczypospolitej Polskiej."
Art. 133, ust. 3: "Prezydent Rzeczypospolitej w zakresie polityki
zagranicznej współdziała z Prezesem Rady Ministrów i właściwym ministrem."
Tomek:
PO wygrało wybory, rządzi!
Czy to nie wystarcza? Dlaczego wmawiacie, że PiS poniosło klęskę?
Ci, którzy głosowali na PiS, wiedzieli na co głosują.
Naturalny jest chwilowy odpływ elektoratu do "zwycięzców". Tak zawsze się działo. Pierwszy powyborczy okres procentuje. Dlatego przegrał Donald Tusk w wyborach prezydenckich.
Jestem za demokracją w PiS taką samą, jaka jest w UE, w traktacie reformującym, względem krajów członkowskich.
Tyle, że w partii tego typu ograniczenia demokracji mogą być zasadne...
Na rozłam w PiS nie ma co liczyć. Przeciwnie, budowa IVRP jest aktualnym programem i koniecznym do zrealizowania, abyśmy mieli w naszym kraju, do czasu rozpadu UE, choćby namiastkę Polski.
Kultura polska, nie po raz pierwszy w historii, wygra tym razem, z nowoczesnym lewackim totalitaryzmem UE.
Pomógł: 10 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Lip 2005 Posty: 1397 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-12-10, 12:00
Zygmunt Stary napisał/a:
Tomek:
PO wygrało wybory, rządzi!
Czy to nie wystarcza? Dlaczego wmawiacie, że PiS poniosło klęskę?
Ponieważ poniosło. Wybory były dla PiS oceną dotychczasowych rządów. Obywatele ocenili je negatywnie, to nie jest tylko przegrana w wyborach.
Cytat:
Ci, którzy głosowali na PiS, wiedzieli na co głosują.
Naturalny jest chwilowy odpływ elektoratu do "zwycięzców".
Ale ja piszę o buntowaniu się członków partii przeciw kierownictwu. I to buntują się "twarze" PiSu.
Cytat:
Tak zawsze się działo. Pierwszy powyborczy okres procentuje. Dlatego przegrał Donald Tusk w wyborach prezydenckich.
I jakiegoś exodusu kierownictwa nie zauważyłem.
Cytat:
Jestem za demokracją w PiS taką samą, jaka jest w UE, w traktacie reformującym, względem krajów członkowskich.
Tyle, że w partii tego typu ograniczenia demokracji mogą być zasadne...
...dla prezesa
Cytat:
Na rozłam w PiS nie ma co liczyć.
Rozłam w PiS jest faktem, nawet członkowie PiS używają tego słowa.
Cytat:
Przeciwnie, budowa IVRP jest aktualnym programem
A co to ma do rozłamu?
Cytat:
i koniecznym do zrealizowania, abyśmy mieli w naszym kraju, do czasu rozpadu UE, choćby namiastkę Polski.
Kiedy ten rozpad?
_________________ Art. 146, ust. 1: "Rada Ministrów prowadzi politykę wewnętrzną i zagraniczną
Tomek, może ja nie, bo ostatnio źle się czuję...
Ale nie mam wątpliwości, że Ty tego doczekasz.
[ Dodano: 2007-12-10, 13:28 ]
Tomek napisał/a:
Obywatele ocenili je negatywnie,
Ci, którzy głosowali na PiS w 2005, głosowali i w 2007, a wielu nowych osób głosowało na PiS. Zatem, Ci którzy głosowali na PiS w 2005 r. w swej zdecydowanej większości, ocenili pozytywnie działania PiS.
PO potrafiła zmobilizować nieaktywny dotąd elektorat i chwała jej za to.
PiS tego nowego elektoratu spośród tych, którzy nie uczestniczyli w 2005 nie zmoblilizował i dlatego przegrał.
Nie znaczy to, że elektorat, który nie poszedł w 2007, który nie poparł PO, nie pójdzie głosować na PiS w 2011, a z kolei część elektoratu głosującego na PO, być może rozczaruje się i nie pójdzie.
Rozłamu jak do tej pory nie ma.
Są natomiast ostre tarcia w kierownictwie.
Wysłany: 2007-12-13, 14:05
Cytat:
Są natomiast ostre tarcia w kierownictwie.
Dzisiaj odeszło 3 posłów w tym Zalewski i Ujazdowski. Nie są więc to tylko "tarcia".
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2007-12-17, 13:25
Dziś, wg informacji TVN24 ma odejść z PiS kolejny, 5. poseł - Jarosław Sellin. Konferencja w tej sprawie ma być o godz 14.
Dalszych odejść raczej bym się już nie spodziewał...
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum