Wysłany: 2008-01-03, 11:05 Nauka pod czujnym okiem kamer
Cytat:
Już teraz 8, a wkrótce nawet 16 kamer będzie pilnować porządku w II Liceum Ogólnokształcącym w Wieluniu. Od paru lat placówka korzysta także z usług firmy ochroniarskiej.
Choć czwarta edycja "Big Brothera" właśnie się zakończyła, uczniowie z II Liceum Ogólnokształcącego w Wieluniu mogą czuć się jak w reality show. A to dlatego, że od kilku dni są obserwowani przez 8 kamer.
Czy teraz w szkole będzie bezpieczniej mówi Mirosław Kubiak - dyrektor Liceum im. Korczaka.
Kamery mają podnieść standard bezpieczeństwa w szkole.
Czy uczniowie będą się zachowywać grzeczniej wiedząc, że patrzy na nich czujne oko kamery? Teoretycznie tak, ale w myśl zasady przezorny zawsze ubezpieczony lepiej to czego nie wyłapie ludzkie oko uwiecznić na kamerze.
Zakup i montaż kamer kosztował około 15 tysięcy złotych. Pieniądze pochodziły z Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz ze Starostwa Powiatowego w Wieluniu.
Jak się uczyłam w technikum we Wrocławiu nie było kamer,ale po szkole ochrona chodziła. Bylo to spowodowane wykryciem na terenie szkoły handlarzy narkotyków.
Czuliśmy sie dosyć nieswojo choć wiedzieliśmy ze oni są dla naszego bezpieczeństwa.
Kamery myślę ,że to nie jest głupi pomysł. Na początek uczniowie bedą się pewnie dziwnie czuć, ale później sie przyzwyczają.
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Pomógł: 53 razy Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 3747 Piwa: 39/17 Skąd: z Wielunia
Wysłany: 2008-01-03, 17:02
u mnie w gimnazjum w dwójce na jednym piętrze jest 5 kamer. Zakładali je podczas przerwy świątecznej.
_________________ "Przed skorzystaniem z forum zapoznaj się z treścią regulaminu dołączonego do niego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą gdyż każdy post niewłaściwie napisany lub zrozumiany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu."
W I LO są kamery w klasach, na szczęście nie we wszystkich, nie pamiętam dokładnie ale na pewno w informatycznych. Na korytarzach, w szatniach też są i jest spokojnie, nikt nie wpada na głupie pomysły i nie cwaniakuje. W dwójce też tak pewnie będzie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 06 Maj 2007 Posty: 659 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-01-03, 17:30 Re: Nauka pod czujnym okiem kamer
glizda napisał/a:
Cytat:
Już teraz 8, a wkrótce nawet 16 kamer będzie pilnować porządku w II Liceum Ogólnokształcącym w Wieluniu. Od paru lat placówka korzysta także z usług firmy ochroniarskiej.
Choć czwarta edycja "Big Brothera" właśnie się zakończyła, uczniowie z II Liceum Ogólnokształcącego w Wieluniu mogą czuć się jak w reality show. A to dlatego, że od kilku dni są obserwowani przez 8 kamer.
Czy teraz w szkole będzie bezpieczniej mówi Mirosław Kubiak - dyrektor Liceum im. Korczaka.
Kamery mają podnieść standard bezpieczeństwa w szkole.
Czy uczniowie będą się zachowywać grzeczniej wiedząc, że patrzy na nich czujne oko kamery? Teoretycznie tak, ale w myśl zasady przezorny zawsze ubezpieczony lepiej to czego nie wyłapie ludzkie oko uwiecznić na kamerze.
Zakup i montaż kamer kosztował około 15 tysięcy złotych. Pieniądze pochodziły z Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz ze Starostwa Powiatowego w Wieluniu.
Pomogła: 1 raz Wiek: 33 Dołączyła: 11 Lis 2006 Posty: 92 Skąd: ss ;]
Wysłany: 2008-01-03, 18:59
ja chodzę do II LO i szczerze to te kamery w niczym raczej nikomu nie przeszkadzają. nie zwraca się na nie uwagi po prostu.
_________________ "Informacja nie jest wiedzą. Wiedza nie jest mądrością. Mądrość nie jest prawdą.
Prawda nie jest pięknem. Piękno nie jest miłością. Miłość nie jest muzyką. Muzyka jest najlepsza..."- Frank Zappa
u mnie w szkole sa od wakacji i dzieci w ogóle na nie uwagi nie zwracają, a mówie tak dlatego, że nie zauważyłam drastycznej poprawy zachowania, życie toczy sie dalej tak samo, i zdarzają się jakieś niekontrolowane wyskoki
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
Ja tam też nie mam nic przeciwko monitoringowi w szkołach. Ogólnie wiadome jest, że wszystko ma swoje granice, ale kilka/kilkanaście kamer w placówce edukacyjnej raczej nie sprawia uczucia uczestniczenia w reality-show.
Jeśli mają poprawić bezpieczeństwo uczniów i pracowników szkoły niech sobie będą na swoich wyznaczonych miejscach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum