Wysłany: 2008-01-23, 08:00 Jubileusz 725-lecia miasta Wielunia
Cytat:
To będzie dla nas wszystkich ważny rok. Przekonali się o tym uczestnicy specjalnego spotkania, na którym omówiono wstępną koncepcję jubileuszowych uroczystości z okazji 725 lat Wielunia.
W skład komitetu organizacyjnego obchodów, których pierwsza część odbędzie się 14 i 15 czerwca wchodzą m.in. szefowie instytucji kultury Wielunia, lokalne media, szefowie firm. Nad całością prac czuwa Urząd Miejski.
Gwiazdą jubileuszu Wielunia będzie Golec uOrkiestra.
Podczas spotkania zaprezentowano również symbole, które mają kojarzyć się z naszym miastem: będzie to m.in. logo obchodów, okolicznościowa pieczęć, pocztówka i wiele innych mniejszych, ale bardzo ważnych gadżetów.
Drugą część jubileuszu 725-lecia Wielunia zaplanowano na wrzesień.
źródło:www.tvk.wsm.wielun.pl
Zobaczymy jak wypadną obchody jubileuszu
_________________ Wszystko o czym marze jest albo nielegalne, albo nieetyczne, albo strasznie tuczące...
Poprawcie mnie jeśli się mylę. Gdy byłem małym chłopcem, pamietam, że koło sukiennic na Krakowskim Przedmieściu na tej wielkiej ścianie pod którą stoi budka zegarmistrza, był wymalowany wielki napis: 750 lat Wielunia. Z tego co mi wiadomo, Wieluń od 725 lat może mieć prawa miejskie, a sama historia liczy parędziesiąt lat więcej.
Widocznie dla niektórych osób większe znaczenie ma ilość lat, a nie kwestia tego, do czego się one odnoszą...
Słyszałam, że w planach jest również pochód ludzi ulicami miasta oraz występy przygotowane przez uczniów szkół gimnazjalnych, odnoszące się do święta Wielunia.
Zobaczymy, cóż to będzie. Wydaje mi się, że jeśli przynajmniej większość założeń organizatorów zostanie zrealizowana bardzo ciekawie wszystko wypadnie.
że koło sukiennic na Krakowskim Przedmieściu na tej wielkiej ścianie pod którą stoi budka zegarmistrza, był wymalowany wielki napis: 750 lat Wielunia.
.. ja pamiętam taki napis na Kopernika (ściana obecnie zabudowana pawilonami) przy skrzyżowaniu z Kaliską/Wojska Poskiego (Napis z "dawną panoramą" na najstarszym z pawilonów) widocznie takich ścian było więcej szkoda że żadna nie ocalała (wystarczyło by 700 zamienic na 725 )
Cytat:
Wieluń od 725 lat może mieć prawa miejskie, a sama historia liczy parędziesiąt lat więcej.
chyba 791 lub 790 nie pamiętam dokładnie (pierwsza wzmianka o Wieluniu pochodzi z 1217 lub 1218 roku)
Więc dziś (w tym roku ) świętujemy 725 LAT MIASTA WIELUNIA a za 9 lat będziemy świętowac 800 LAT WIELUNIA
Wysłany: 2008-01-24, 15:26
stefan_pol napisał:
Cytat:
Z PWN-owskiej encyklopedii, Leksykonu MW lub Wikipedii jak kto woli 1283 rok
Wygląda więc na to, że w encyklopedii PWN jest nieścisłość. A Wikipedię należy traktować z rezerwą, zbyt wiele tam takich „kwiatków”.
Nie jest znana dokładna data nadania praw miejskich Wieluniowi, ponieważ nie zachowały się dokumenty opisujące ten fakt. Rok 1283 to data, pod którą w dokumentach źródłowych Wieluń po raz pierwszy występuje jako miasto. To nie to samo co nadanie praw miejskich. Wzmianka z 1283 r. mówi nam, że Wieluń w tymże roku był już miastem, a to oznacza, że został miastem nie później niż w 1283 r.
O tym, że Wieluń prawa miejskie otrzymał wcześniej przypuszcza R.Rosin, np. w pracy Siedem wieków miasta Wielunia, (w:) Siedem wieków Wielunia. Studia i materiały, Warszawa-Łodź 1987 (w wieluńskich bibliotekach powinna być dostępna). Jego zdaniem, Wieluń został miastem pomiędzy 1253-1260 (okres w którym otrzymał miejskie prawo Kalisz) a 1281 r. (kiedy przeniesiono z Rudy do Wielunia kasztelanię).
Rok 1283 przyjęto by uprościć sobie liczenie miejskiej historii Wielunia, głównie na potrzeby rocznicowe (1983 roku). Trzeba o tym pamiętać, by nie utrwalać błędnych przekonań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum