Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 230 Skąd: z lasu
Wysłany: 2008-07-12, 17:16 "Uwaga! Rząd stawia 1200 fotoradarów"
Cytat:
Uwaga! Rząd stawia 1200 fotoradarów
Politycy Platformy szykują kierowcom wielką niespodziankę. Chcą do końca 2012 roku postawić przy drogach sieć 1200 nowych fotoradarów. W zamian proponują: kierowcy namierzeni przez ten system nie będą otrzymywać punktów karnych. Ale zapłacą gigantyczne mandaty - dowiedział się DZIENNIK. (...)
Dziennik
No i już wiemy skąd to Donald Tusk i Platforma wezmą pieniądze. Cóż - "cud gospodarczy" przejawiający się chyba jedynie w podwyżkach płac dla pielęgniarek, lekarzy, policjantów itp., itd. musi być z czegoś finansowany. Weźmy na przykład takiego policjanta, który dostanie rzecz jasna "od Tuska" 400zł podwyżki, a w miesiącu z dwa razy pstryknie go fotoradar i zapłaci państwu 600zł w mandatach. Dostał podwyżkę? Ano dostał i niech się cieszy! Biznes będzie się kręcił całkiem nieźle - może jeszcze prócz podwyżek starczy na coś więcej? By żyło się nam wszystkim lepiej! By można było wspólnie budować drugą Irlandię, tu nad Wisłą! Punktów karnych oczywiście nie będzie dlatego, aby kierowcy zbyt szybko nie tracili prawa jazdy, bowiem wtedy biznes mógłby okazać się mniej opłacalny, a nie o to w tym chodzi. Ludzie mają jak najwięcej jeździć i przede wszystkim płacić! Pomysł jest wspaniały zważywszy na to, że mało kto jeździ z przepisową prędkością i zazwyczaj ludzie nieco na pedał gazu naciskają, coby nie bawić się w ślimaka. A może tutaj chodzi o poprawę naszego bezpieczeństwa? No tak, być może, ale chcąc poprawić nasze bezpieczeństwo powinno się budować szersze drogi oraz poprawić ich jakość, jednakże na tym nie można zarobić i to ciężka praca. Geniusz Kaszub, Słońce Peru, Równy Gość, Chłopak z Sąsiedztwa wie co robi. Przy okazji tego boskiego pomysłu hurma wykształciuchów zacznie się pewnie cieszyć, bo jakżeby inaczej, skoro oni bezkrytycznie wierzą w Platformę, gdyż telewizor przecież codziennie mówi, aby trwali w wierze pomimo wszelkich przeciwności. Tacy są wśród nas - nie bójmy się o tym mówić! Radary staną i już nikt nigdy ich nie usunie! Oświecony mądrością telewizora lud nadal będzie zadowolony z "nowej jakości" w polityce i ochoczo wybierze nam Donalda Tuska na prezydenta "wszystkich Polaków", bo przecież telewizor tak mówi, a on nigdy, ale to nigdy nie kłamie! Chyba spakuję toboły i wyjadę na grunt amerykański, coby mi tam faktycznie żyło się lepiej.
_________________ Chcesz być lepiej doinformowany? Przeczytaj sobie o KŁAMCACH
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-07-12, 17:34
Dementi, chcesz ukarać Tuska, zacznij dostosowywać prędkość do znaków i przepisów ruch drogowego. Wtedy inwestycja się nie zwróci i Platforma Obywatelska popadnie w kałabanie, jak by to powiedział Kargul .
Odpowiedz sobie też, ale tak szczerze na pytanie, co Cię najbardziej bulwersuje w całej tej sprawie. Czy aby na pewno szukanie „łatwego” pieniądza przez PO, czy to że Ty będziesz musiał zdjąć nogę z gazu dla bezpieczeństwa swojego, a przede wszystkim czyjegoś. A co za tym idzie, to ograniczy się być może Twoją i wielu, wielu innym tzw „dziką swobodę” .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Odpowiedz sobie też, ale tak szczerze na pytanie, co Cię najbardziej bulwersuje w całej tej sprawie. Czy aby na pewno szukanie „łatwego” pieniądza przez PO, czy to że Ty będziesz musiał zdjąć nogę z gazu dla bezpieczeństwa swojego, a przede wszystkim czyjegoś. A co za tym idzie, to ograniczy się być może Twoją i wielu, wielu innym tzw „dziką swobodę”
Coś mi sie wydaje, że najbardziej bulwersuje go fakt, że pomysł ten wdraża rząd PO. Bo gdyby był to pomysł PISu to pewnie w jego odczuciu byłby super.
Wysłany: 2008-07-12, 18:02
miko 005 napisał/a:
Dementi, chcesz ukarać Tuska, zacznij dostosowywać prędkość do znaków i przepisów ruch drogowego. Wtedy inwestycja się nie zwróci i Platforma Obywatelska popadnie w kałabanie, jak by to powiedział Kargul .
Odpowiedz sobie też, ale tak szczerze na pytanie, co Cię najbardziej bulwersuje w całej tej sprawie. Czy aby na pewno szukanie „łatwego” pieniądza przez PO, czy to że Ty będziesz musiał zdjąć nogę z gazu dla bezpieczeństwa swojego, a przede wszystkim czyjegoś. A co za tym idzie, to ograniczy się być może Twoją i wielu, wielu innym tzw „dziką swobodę” .
Rozumiem, że kolega Miko 005 zawsze, ale to zawsze jeździ po mieście i na trasie z przepisową prędkością. Panie, bo zaraz zawału ze śmiechu dostanę. Większość ludzi nieco przekracza dozwoloną prędkość. Wyjedź sobie Pan na Warszawę to Pan zobaczysz, że jak pojedziesz przepisowo to Pana zatrąbią na śmierć. Najlepiej niech jeszcze wprowadzą przepis rodem z początku XX wieku, aby przed samochodem szedł człowiek z chorągiewką - wtedy na pewno będzie bezpieczniej przy okazji zlikwiduje się bezrobocie. Co myślę o sprawie bezpieczeństwa już napisałem i proszę czytać uważniej - należy zatroszczyć się o drogi, a nie stawiać na każdym rogu "policjanta". A co myślę o tej sprawie w ogóle? Myślę, że to próba wyprowadzenia pieniędzy z kieszeni kierowców, bo te potrzebne są po to, aby stworzyć wrażenie obiecanego cudu i zagwarantować Donkowi miejsce na stołku.
red napisał/a:
Coś mi sie wydaje, że najbardziej bulwersuje go fakt, że pomysł ten wdraża rząd PO. Bo gdyby był to pomysł PISu to pewnie w jego odczuciu byłby super.
A Kolega to rzecz jasna jasnowidz jakiś? Krytykuje się pomysł i pomysłodawców, a to czyj to pomysł w zupełności mnie nie obchodzi. Liczy się to jaki ten pomysł jest, a tak się jakoś składa, że każdy głupi pomysł zasługuje na krytykę.
Przy okazji to wydaje mi się, że to właśnie szanowni koledzy nie krytykują tego pomysłu, ponieważ to Platforma go wprowadza. Cóż nie ma nic cenniejszego nad mameluków. Zobaczymy czy równie ochoczo będziecie ten pomysł chwalili jak przyjdzie wam zapłacić! No, ale wy przecież nigdy, ale to nigdy nie przekraczacie prędkości i zawsze jesteście nieomylni. Szkoda gadać, bo to przypomina rzucanie grochem o ścianę, albo gumową piłką o beton.
Ostatnio zmieniony przez Dementi 2008-07-12, 18:32, w całości zmieniany 1 raz
A na autostradzie A1 fotoradary mają stać co 50 km. Fotoradary na autostradzie - co to w ogóle za pomysł?
Choć bardziej od faktu, że ministerstwo infrastruktury zamiast budować porządne drogi próbuje zmniejszać liczbę wypadków poprzez stawianie fotoradarów tak gęsto jak się tylko da denerwuje mnie zachowanie kierowców na widok fotoradaru - momentalnie zwalniają do prędkości ~50km/h, choć ograniczenie na odcinku wynosi 70km/h
Chorwacja liczy 4,5 mln mieszkańców, nie posiada rozbudowanego przemysłu ani wielu terenów rolniczych, a mimo to autostrady i drogi ekspresowe budowane są tam 10x szybciej niż w Polsce (a ukształtowanie terenu Dalmacji nie sprzyja takim inwestycjom) i w dodatku nie trzeba ich łatać/poprawiać po 3 latach.
Polska. A raczej Polacy.
_________________ Bij czerwonych, aż zbieleją, bij białych, póki nie poczerwienieją!
N. I. Machno
@Morgoth - nie wspominając już o tym, jakie są opłaty za winiety w Chorwacji, a ile w Polsce płaci się za jakieś śmieszne odcinki...
A co do fotoradarów - kolejny rząd pokazał, że pojęcie o bezpieczeństwie na drodze mają zerowe. Ja mam dla PO i PiSu genialną propozycję, która byłaby kontynuacją godną bezpiecznej ósemki i tego, co obecnie zamierza zrobić PO - po prostu te drogi zniszczcie tak bardzo, ja tylko się da. Doprowadźcie drogi krajowe do takiego stanu, w jakim znajdują się drogi w małych miejscowościach w głębokich Bieszczadach. Wypadków żadnych nie będzie, bo bez demolowania samochodu będzie się dało najwyżej jechać 20kmh. A jeszcze lepiej, drodzy panowie, zedrzyjcie drogi i je zlikwidujcie. Ale wtedy spadną statystyki wypadków!
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-07-12, 20:27
Tylko jeden przykład, i to z dnia dzisiejszego;
Cytat:
Czteroosobowa rodzina zginęła w sobotę rano w wypadku w województwie śląskim. Pędzące bmw uderzyło w betonową barierę rozdzielającą jezdnię. Do wypadku doszło, gdy kierowca zmieniał pas ruchu. Tragedia rozegrała się około 05:30 rano na drodze krajowej nr 1 w Brudzowicach niedaleko Siewierza (Śląskie) w pobliżu skrzyżowania, gdzie zainstalowany jest fotoradar. Policja nie wykluczała początkowo, że kierowca mógł stracić panowanie nad kierownicą, gwałtownie hamując na jego widok. Potem ustalono jednak, że do wypadku doszło, gdy kierowca zmieniał pas ruchu.
- Z dotychczasowych ustaleń wynika, że kierujący samochodem podczas próby zmiany pasa ruchu gwałtownie powrócił na dotychczasowy tor jazdy, widząc inny samochód poruszający się lewą stroną jezdni - powiedział Piotr Bieniak z zespołu prasowego śląskiej policji.
45-letni kierowca zjechał z drogi i uderzył w betonowy mostek, znajdujący się przy drodze. Cała rodzina zginęła na miejscu.
- Ofiary są mieszkańcami powiatu żywieckiego. To dwoje dorosłych i dzieci w wieku 7 i 16 lat. Jechali najprawdopodobniej na wakacje do Władysławowa - powiedział Bieniak. Tragedia wydarzyła się w rejonie tzw. "czarnego punktu".
Źródło – TVN24.pl
Krajowa droga nr 1, jest akurat drogą dobrą pod względem komfortu jazdy, sprawdziłem to w tamtym roku jadąc tą trasą. Dlaczego podaję akurat ten przykład? To tak dla tych, którzy twierdzą że dobre drogi pozbawią nas problemu tragicznych wypadków.
Niestety, są ludzie, dla których radykalna troska innych o Ich życie i zdrowie, to swoisty zamach na obywatelską wolność, a szkoda bo tak nie jest.
I wcale nie popieram tego pomysłu, tylko dlatego że PO to wymyśliło, bo i PiS i PO to nie moja bajka, ale dlatego że jest warty poparcia ze względu na moje i mojej rodziny bezpieczeństwo. Bo jeżeli nawet tylko jeden fotoradar skutecznie wyeliminuje jednego „szybkiego idiotę” z polskich dróg, to może oznaczać że zniknie ich ok. 1200, a to już dużo.
Wysłany: 2008-07-12, 21:26
Byłbym wielce rad jakby jeszcze kolega Miko 005 uświadomił mi co ten wypadek ma do rzeczy? To, że bezpieczeństwo na drogach jest ważne chyba wszyscy wiemy, jednak podstawowym pytaniem jest tutaj to jakich środków należy użyć, aby jeździło się nam bezpieczniej? Jak już powiedziałem - można puścić człowieka z chorągiewką przed samochodem, można zamontować całe mnóstwo fotoradarów i można zbudować bezpieczniejsze drogi? Rozwiązanie numer jeden jest absurdalne, rozwiązanie numer dwa jest doraźne i uderzy obywatela po kieszeni, natomiast rozwiązanie numer trzy jest odpowiednie. Zresztą z tymi fotoradarami nie o bezpieczeństwo ludzi chodzi, lecz o dojenie z nich kasy. Jeśli panie Miko 005 tego nie widzisz to zobaczysz jak przyjdzie Ci kiedyś zapłacić i obyś nie wybierał się w dłuższą podróż, bo może okazać się, że jej kosz nagle ni stąd, ni zowąd stanie się zdecydowanie wyższy.
Wysłany: 2008-07-12, 21:55
...ho, ho, ho! Jedna przy okazji nawet gada z kimś przez telefon. Widocznie musi mieć podzielną uwagę. Stawiam pensa, że całkiem niedawno gadała z kosmitą.
Jeżdżąc po drogach Szwecji, zauważyłem, że nikt nie przekracza tam nawet na dobrych drogach 95 km/h, a w mieście jeździ się 50, bacznie zwracając uwagę, czy ktoś, aby nie zamierza przejść przez ulicę, wówczas się staje i przepuszcza nie tylko tych, którzy już są na jezdni, ale również tych, którzy noszą się z zamiarem przechodzenia.
Ostrzegano mnie, żebym też tak postępował, bo mandaty w Szwecji drogie, a metody obserwacji ruchu drogowego szczelne.
Zauważyłem również, że natężenie ruchu w tym kraju jest kilkakrotnie mniejsze niż w Polsce.
I jeszcze jedna obserwacja: Kulturalnie jadący w Szwecji kierowca TIR-a ze szwedzkimi rejestracjami, w momencie wjazdu do Polski, jedzie po tych nędznych polskich drogach z prędkością maksymalną, z jaką pozwala mu liczba koni pod maską.
W tych okolicznościach nie będę się kopał z koniem i przyjmuję bez buntu fakt, że technologia pozwala również w Polsce na kontrolę ruchu drogowego.
Dlatego, zgadzając się co do intencji z przesłankami ekonomicznymi stosowania fotoradarów, jako "lekarstwem" na finansowanie budowy dróg, sprzeciwiam się tym przepisom, które za wykroczenie niewspółmierne do innych wykroczeń, każą mi ponosić niewspółmierną do szkodliwości i moich dochodów karę. Uważam, że konstytucyjna równość wobec prawa, pozwala mi domagać się tego, aby mandaty były proporcjonalne do dochodów popełniającego wykroczenie, tak jak to jest w Szwecji i wielu innych krajach.
Dlatego, zgadzając się co do intencji z przesłankami ekonomicznymi stosowania fotoradarów, jako "lekarstwem" na finansowanie budowy dróg, sprzeciwiam się tym przepisom, które za wykroczenie niewspółmierne do innych wykroczeń, każą mi ponosić niewspółmierną do szkodliwości i moich dochodów karę. Uważam, że konstytucyjna równość wobec prawa, pozwala mi domagać się tego, aby mandaty były proporcjonalne do dochodów popełniającego wykroczenie, tak jak to jest w Szwecji i wielu innych krajach.
Zgadzam się z tym i popieram
Ponadto uważam, iż rząd najpierw powinien pobudować sprawny system autostrad i dróg ekspresowych i zająć się naprawą i modernizacją istniejącej sieci dróg.
Ale to wymaga konkretnej pracy.
Wysłany: 2008-07-13, 17:50
Dementi napisał/a:
Byłbym wielce rad jakby jeszcze kolega Miko 005 uświadomił mi co ten wypadek ma do rzeczy?
Ano Dementi, ja rozumiem że jesteś zaślepiony swoim zacietrzewieniem, ale jeszcze raz przeczytaj co napisałem w kontekście domagania się lepszych dróg, które mają przyczynić się do zmniejszenia liczby wypadków;
Cytat:
Krajowa droga nr 1, jest akurat drogą dobrą pod względem komfortu jazdy, sprawdziłem to w tamtym roku jadąc tą trasą. Dlaczego podaję akurat ten przykład? To tak dla tych, którzy twierdzą że dobre drogi pozbawią nas problemu tragicznych wypadków.
Jeśli jeszcze nie rozumiesz przykładu, to już trudno, ja nie Salomon.
Kwestia płacenia mandatów za szybką jazdę, no niestety…….. miałem tę „przyjemność” zapłacić za luksus śmigania 90km/h tam gdzie przepisy jasno określają że należy jechać 60km/h. I widzisz człowieku, potraktowałem ten mandat jak zimny prysznic, i od tego czasu mając na uwadze mój portfel, staram się jeździć przepisowo z korzyścią dla mnie i innych użytkowników dróg.
Acree napisał/a:
Panowie, nie mogę przepraszam, ale...
Dwie małpy sie zebrały i dysktują XD
Acree, też byś pewnie podyskutowała, jakbyś oczywiście wiedziała o co chodzi, no ale………..
W tym temacie wyczerpałem już limit postów .
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Maj 2007 Posty: 743 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-07-13, 18:00
Ja mam do tego pomysłu stosunek ambiwalentny. Z jednej strony zgadzam się, że postawienie kolejnych fotoradarów utrudni znacząco podróż kierowcom. Z drugiej jednak tak się zastanawiam - przecież przekroczenie dopuszczalnej prędkości np. o 60km/h jest tak samo śmiertelnie niebezpieczne na drodze dziurawej jak i na drodze równiutkiej bez dziur. Piszecie, że należy budować dobre drogi, a nie mnożyć kontrole. Ale przecież nie myślicie, że kierowca mając do dyspozycji dobrą drogę, nagle zmieni swoje przyzwyczajenia i będzie jeździł wolniej. Ba, wydaje mi się, że kierowca, który znacząco łamie przepisy już na tak beznadziejnych polskich drogach, mając do dyspozycji równą, szeroką szosę, tylko utwierdzi się w swojej brawurze i jeszcze mocniej będzie naginał przepisy. Także ja uważam, że środki kontroli i represji powinny powstawać równolegle z nowymi drogami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum