Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2008-11-03, 21:11 Zamykane śmietniki
Na Wyszyńskiego a zapewne też na pozostałych osiedlach, zaczyna się akcja grodzenia i zamykania śmietników. Na pierwszy rzut pójdą wiaty śmietnikowe w pobliżu parkingu przy marketach, tam jest podrzucane najwięcej obcych śmieci. Więcej szczegółów zapewne dostarczą nasze media
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2008-11-03, 21:42
juz dawno sa zamykane,a na pewno na Wojska Polskiego czy Okólna.Na osiedlu juz dawno nie ma kłódki na Okólnej jeszcze sie uchowała ale niedługo Efekt super pomysłu,dookoła śmietnika pełno śmieci czy worków Ciekawe kto wpadł na taki pomysł żeby je zamykać i co to miało dać
Akcja trwa już od dawna, wrzucałem kiedyś tutaj zdjęcie jak wygląda śmietnik pod moim blokiem. Śmieci pełno dookoła, kłódek nie było już w przeciągu dwóch dni. Pomysł równie mądry jak wc dla psów. Czyli intencje dobre, ale niestety tylko one.
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Pomógł: 46 razy Wiek: 44 Dołączył: 02 Sie 2006 Posty: 3905 Piwa: 79/18 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-11-03, 22:19
syd napisał/a:
Pomysł równie mądry jak wc dla psów. Czyli intencje dobre, ale niestety tylko one.
Bez przesady... Po prostu ludzie nie są przyzwyczjeni do tego że trzeba mieć klucz do śmietnika i stąd problem.
We Wrocławiu zamykany śmietnik mieliśmy od samego początku istnienia bloku. Niewątpliwym plusem był fakt, że klucz do śmietnika to był ten sam klucz co do bramy(klatki schodowej). Wszystko działało dopóty dopóki nie dobudowano następnych kilku bram nie powiększając w tym samym czasie wielkości śmietnika. Obraz z poniedziałek rano był cokolwiek tragiczny.
Ale sam pomysł zamykania śmietników jest słuszny - szczególnie w czasie gdy tak znacząco podniesiono opłaty za wywóz śmieci.
_________________ Ludzie dzielą się na tych, którzy lubią koty i na pokrzywdzonych przez los...
Pomógł: 7 razy Wiek: 51 Dołączył: 05 Gru 2006 Posty: 516 Skąd: Z lasu
Wysłany: 2008-11-03, 23:29
Pomysł świetny, zwłaszcza, że co dzień rano widzę ludzi, którzy wyrzucają śmieci z samochodu w ilościach nawet kilku worków Jeszcze powinna być dodana wykładnia prawna do karania cwaniaków i byłoby cacy
Też mieszkałem we Wrocławiu, z zamykanym śmietnikiem i jakoś nikt śmieci nie rozwalał dookoła nie chce mi się wierzyć, że w Wieluniu mieszkają wsioki co nie potrafią śmieci do kosza wypierdzielić bo trzeba kłódkę otworzyć... a jeżeli tak już jest, to trzeba ciemnotę oświecić najlepiej słonymi mandatami
Przecież podobno nikomu nie przeszkadza że podniesiono ceny wywozu śmieci w mieście - naet na tym forum sa takie głosy że tak podwyżka jest mało istotna... Więc niech się nikt nie dziwi że ludzie podrzucają śmieci do śmietników na osiedlach - widocznie niektórym ta podwyżka nie jest na rękę.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2008-11-04, 11:33
Przeszkadzają mi najbardziej walające się śmieci wkoło pozamykanych śmietników. Co z tego że śmietnik zamknięty jak i tak zawsze znajdzie się ktoś kto "zapomni" klucza a śmieci wywali obok. Zamykanie śmietników nic nie daje a powoduje większy bałagan niż było przed ich zamykaniem.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-11-04, 11:49
red napisał/a:
Przecież podobno nikomu nie przeszkadza że podniesiono ceny wywozu śmieci w mieście - naet na tym forum sa takie głosy że tak podwyżka jest mało istotna... Więc niech się nikt nie dziwi że ludzie podrzucają śmieci do śmietników na osiedlach - widocznie niektórym ta podwyżka nie jest na rękę.
Każdy tłumaczy sobie dane fakty, jak umie. Według Ciebie gdyby nie owa podwyżka cen wywozu śmieci, to problemu by nie było? Rozumowanie lekko …….. naiwne, no chyba że można jeszcze dołączyć je do kryteriów czystej „zaczepki” .
Dla mnie, jest to przejaw braku KULTURY ( podrzucanie śmieci ), a przede wszystkim lekceważący stosunek do ludzi mieszkających na „blokowiskach”. Jak to wyleczyć? Tak jak tylko Polaka można, wysokimi karami pieniężnymi.
Samo zamykanie zaś śmietników w XXI wieku, uważam trochę za śmieszne, z drugiej jednak strony jakoś trzeba z chamstwem walczyć .
A te znikające bądź uszkodzone kłódki, to nie sprawka samych osiedlowych lokatorów, tylko właśnie owych podrzucaczy, bo to przecież jakoś zemścić się trzeba .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2008-11-04, 13:30
Mi bardzo przeszkadza podwyżka,nie wiem ile płacą w blokach ,ale prywaciarze oberwali .Wcześniej 2 zł kwartalnie teraz 11,00 zł za mały pojemnik w miesiacu-to spora różnica,biorąc pod uwage fakt że zapełnienie takiego pojemnika nie problem .Nie wyobrażam sobie biegać z workami na osiedle,ale wiem ze ludzie tak robią .Nie wiem tylko czy z pazerstwa czy oszczędności
Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2008-11-04, 14:03
Na wsi są te pojemnik "Ekoregion" raz na dwa tygodnie czy na miesiąc przyjeżdżają po odbiór tego a koszt to 18zł jeżeli się nie mylę. W miarę duży ten pojemnik, zawsze można zamówić sobie ich więcej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum