Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2007 Posty: 427 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: zewsząd
Wysłany: 2008-11-03, 13:00
Ależ to było merytoryczne! Inna sprawa, że użytkownik Dementi, w swojej niekiełznanej chęci wykańczania forumowej braci, nie zauważył, że post użytkownika Mateusza nie był kierowany do niego.
_________________ Conversations don't get any better as you get older
Dementi
Post nie był skierowany do Ciebie i nie zamierzałem Cię obrazić. Ale większość ludzi głosujących na PiS tak właśnie myśli Kaczyński patriota, II Piłsudski jeszcze może
Gdybyś czytał jakieś książki o konserwatyzmie/prawicy to na pewno już byś nie głosował na PiS bo ta partia obrzydza ludziom myśl konserwatywną(m.in. mnie, jakoby konserwatyzm to było zacofanie, zaściankowość) Dodam jeszcze że konserwatyzm popiera wolny rynek i jest przeciwny ingerencji w nim i regulacjom(np. Margaret Thatcher, Ronald Reagan nie do końca) A PiS to w większości socjaliści.
Trochę zboczę z tematu...
Co do Śląska, to nie sądzę żeby sami mieszkańcy tego regionu chcieli odłączać go od Polski, skoro większość z nich to Polacy. RAŚ miał zupełnie inne powody żeby walczyć o autonomię Śląska...
"Pamiętam doskonale, a jeszcze lepiej pamiętają o tym sami mieszkańcy, że dzięki autonomii Śląsk należał do najbogatszych polskich prowincji. Większość wypracowanych pieniędzy pozostawała na miejscu."
Jerzy Giedroyć
Na Śląsku masz pełno ludzi przedsiębiorczych, mój wujek jeszcze 15 lat temu był biednym rolnikiem z 10ha. Zaczął kupować na kredyt tanią ziemię po PGR-ach. Jeszcze 5 lat temu miał ok. 100ha, teraz ma ponad 200ha. Miał rzepak, miał świnie chyba, miał pszenice. (na słodzik do McDonalda) Teraz nie wiem co sieje, przykładów takich ludzi na Śląsku jest wiele.
I nie dziw się że ci ludzie chcieli autonomii Śląska, po co mają oddawać swoje ciężko zapracowane pieniądze do Warszawy i tej bandy biurokratów.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 230 Skąd: z lasu
Wysłany: 2008-11-03, 21:05
siwy_ napisał/a:
Dementi, jednak nie da się z tobą merytorycznie podyskutować...
ryba napisał/a:
Ależ to było merytoryczne! Inna sprawa, że użytkownik Dementi, w swojej niekiełznanej chęci wykańczania forumowej braci, nie zauważył, że post użytkownika Mateusza nie był kierowany do niego.
W jakim stylu napisano w takim i odpowiedziano, więc proszę się nie czepiać, że odpowiedź nie była merytoryczna. Po prostu nie chciało mi się rozkładać tego argumentu na poziomie logiki. A to, że post nie był skierowany do mnie nie oznacza, że nie mogę na niego odpowiedzieć. Na tym polega forum, aby włączać się do dyskusji pomiędzy dwoma osobami.
I jeszcze coś bezpośrednio do Siwego - wnioskowanie na podstawie jednego tylko przykładu często bywa błędne i ma to tyle samo wspólnego z logiką co kwadrat z kołem. Wstawiłbyś kwadratowe "koło" do samochodu? Pewnie nie, więc nie wyciągaj wniosków na podstawie jednego tylko przykładu.
Mateusz napisał/a:
większość ludzi głosujących na PiS tak właśnie myśli Kaczyński patriota, II Piłsudski jeszcze może
A skąd to Mateusz wiesz, że "większość ludzi głosujących na PiS tak właśnie myśli"? Znasz cudze myśli? Ja tam nie siedzę w głowie ani jednego człowieka, że już o całej masie ludzi nie wspominając. Kaczyński to bez najmniejszych wątpliwości patriota, ale że drugi Piłsudski? Zresztą myślę, że na prawicy nikt się nie przekrzykuje o to, kto był większym patriotą, bo nie ma większych i mniejszych patriotów - są tylko patrioci i ci co się pod patriotów podszywają. To podobnie jak z kościołem - jeden klęka, bo naprawdę wierzy, a drugi klęka, bo chce aby go ludzie widzieli. Myślę, że Kaczyński klęka, bo naprawdę wierzy w przeciwieństwie do wielu innych.
Mateusz napisał/a:
Gdybyś czytał jakieś książki o konserwatyzmie/prawicy to na pewno już byś nie głosował na PiS bo ta partia obrzydza ludziom myśl konserwatywną(m.in. mnie, jakoby konserwatyzm to było zacofanie, zaściankowość) Dodam jeszcze że konserwatyzm popiera wolny rynek i jest przeciwny ingerencji w nim i regulacjom(np. Margaret Thatcher, Ronald Reagan nie do końca) A PiS to w większości socjaliści.
Że co? Żądam dowodów! Wykaż mi, że PiS "obrzydza ludziom myśl konserwatywną"! Może Tobie i zwolennikom UPR, ale to się powinieneś wypowiadać w swoim i w ich imieniu, bo uogólniając nie masz racji. Większa część polskiej prawicy opowiada się obecnie za PiS-em (w tym Solidarność Walcząca - bezczelnie zmarginalizowana przez Salon, czyli towarzycho wspierające obecnie PO) i nie wmówisz mi, że PiS "obrzydza ludziom myśl konserwatywną". Gdyby tak było to ludzie ci nie popieraliby PiSu. Zajrzyj sobie na forum "Solidarności Walczącej" i zapytaj o to kogo obecnie popierają, a zobaczysz. Zajrzyj sobie na konserwatywne forum ivrp.pl i zapytaj kogo obecnie popierają, a zobaczysz. Zajrzyj sobie na konserwatywną w znacznym stopniu katolicką "Frondę" i zapytaj kogo tam popierają, a zobaczysz.
Jeszcze wtrącę odnośnie książek - otóż zapewniam Cię Mateusz, że przeczytałem dużo więcej książek o "konserwatyzmie/prawicy" od Ciebie i być może nawet więcej od wszystkich, którzy się udzielają w tym temacie, bo pewnie większość z nich nie przeczytała ani jednej. Ale nie tak zamierzam skomentować to co napisałeś, bo to byłoby ucieczką od komentarza merytorycznego. Merytorycznie było nieco wyżej i będzie jeszcze niżej.
A propos socjalizmu to widzę, że zupełnie nie rozumiesz realiów współczesnej polityki. Dzisiaj bez elementów socjalizmu to się zajedzie tak daleko jak Mikke ze swoim UPR-em. Raczyłbyś też zauważyć, że PiS to partia centro-prawicowa, więc nie rozumiem skąd pretensje z Twojej strony o elementy socjalizmu? Przy okazji sprawy socjalizmu to należy zauważyć, że do pewnego stopnia jest on słuszny, przynajmniej niektóre rozwiązania. Problem jest skomplikowany i nie mam zamiaru w niego się zagłębiać. Dla mnie i wyborców PiS ważne jest to, że Prawo i Sprawiedliwość w największym stopniu ze wszystkich partii reprezentuje interesy Rzeczpospolitej Polski poza Nią i w obrębie Jej granic.
Mateusz napisał/a:
Co do Śląska, to nie sądzę żeby sami mieszkańcy tego regionu chcieli odłączać go od Polski, skoro większość z nich to Polacy.
Co do Śląska to ludzie pewnie i by nie chcieli, ale Kutz z PO chce go odłączyć od Polski i o to tu chodzi.
_________________ Chcesz być lepiej doinformowany? Przeczytaj sobie o KŁAMCACH
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-11-04, 00:12
PiS jest partią konserwatywną, jednocześnie zakładającą solidaryzm społeczny wynikający z myśli chrześcijańskiej. Jeśli chodzi o ideologie teoretyczną jest zdecydowanie partią prawicową, sprawy gospodarcze wskazują na politykę charakterystyczną dla partii centrowych, zakładających że socjalizm wynika z potrzeby pomocy ludziom słabszym i w takim kraju jak nasz po prostu nie można nie mieć programu socjalnego, bo doprowadziłoby to do marginalizacji politycznej. Ważne jest, żeby program socjalny nie dominował wolnego rynku i/lub nie był przeszkodą dla jego działania.
Dla mnie ani Thatcher ani Reagan nie są teoretykami myśli konserwatywnej, są jej przedstawicielami, a samej teorii należy szukaćw wieku XIX.
Przepraszam za posr nie dotyczący tematu, jednak dyskusja wymagała mojej odpowiedzi.
Wracając do tematu, to zastanawiam się nad tym jak w Polsce rozwiązać sprawę Euro w przypadku nie poparcia go w referendum przez społeczeństwo. Taka zmiana wymaga nowych zapisów w konstytucji. Zastanawiam się czy dla Polski nie byłoby możliwości wprowadzenia na pewien okres, dłuższy niż w mapie drogowej, systemu dwuwalutowego. Polacy to jednak ludzie z natury konserwatywni i ciężko będzie nam się rozstać z naszą polską złotówką.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 230 Skąd: z lasu
Wysłany: 2008-11-04, 06:51
tomow napisał/a:
PiS jest partią konserwatywną, jednocześnie zakładającą solidaryzm społeczny wynikający z myśli chrześcijańskiej. Jeśli chodzi o ideologie teoretyczną jest zdecydowanie partią prawicową, sprawy gospodarcze wskazują na politykę charakterystyczną dla partii centrowych, zakładających że socjalizm wynika z potrzeby pomocy ludziom słabszym i w takim kraju jak nasz po prostu nie można nie mieć programu socjalnego, bo doprowadziłoby to do marginalizacji politycznej. Ważne jest, żeby program socjalny nie dominował wolnego rynku i/lub nie był przeszkodą dla jego działania.
Ot, to właśnie!
_________________ Chcesz być lepiej doinformowany? Przeczytaj sobie o KŁAMCACH
dementi
PiS i konserwatyzm taa i co jeszcze, a z tym socjalizmem to mnie rozwaliłeś.
Fidel Castro się przyznał niedawno że socjalizm jest niewydolny.
Jeśli nazywasz Kaczyńskiego podpisującego wstęp do traktatu lizbońskiego 13 grudnia 2007r patriotą i prawicowcem to wiedz że Roman Dmowski w grobie mógłby się przewrócić.
Dla mnie socjaliści dzielą się na bezbożników i wierzących. Ale PiS w swoich działaniach gospodarczych wybrał już dawno socjalizm, i na pewno prawicą nie jest.
Jeszcze powałkuję ten temat kiedy indziej... prawicowcu
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-11-05, 17:41
Mateusz, mam nadzieję, że wreszcie to pojmiesz. Program PiS-u nigdy nie był socjalny, a systemy polityczne zmieniają się zależnie od czasów i potrzeb. Dmowski był nacjonalistą, czyli skrajnym prawicowcem. Ten przewracający się w grobie Dmowski sam dzięki Francji przeżył.
Myślę, że trudniej byłoby umieścić gdziekolwiek Platformę. Ale zapraszam do dyskusji w nowym temacie, który założę za chwilę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum