Mateusz nie wiem czy wiesz ale Demokraci w USA to partia liberalna, a Obama jest liberałem. Partia jest centrowo-lewicowa, bo tak w USA odbiera się liberalizm.
Świetnie że czytasz ze zrozumieniem moje posty, wybór na Obamę skompromituje lewicę i da do myślenia jak już pisałem Wybór pomiędzy Obamą i McCainem był taki jak pomiędzy Wałęsą i Kwaśniewskim.
Ale masz racje co do USA, tam liberałem nazywają takich ludzi jak Geremek czy Bochaniarzowa, a ludzie pokroju Hayeka czy Misesa to libertarianie.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-11-06, 18:48
Może to i dobrze że wybory prezydenckie wygrał Barack Obama, Ameryka nie będzie miała okazji mieć wiceprezydenta, który, a raczej która ;
Cytat:
Echa wyborów w USA: Afryka jest kontynentem?
Teraz, gdy wybory w USA dobiegły juz końca, dziennikarze i reporterzy wyciągają na światło dzienne różne ciekawostki i "niewygodne" fakty, które towarzyszyły burzliwej kampanii wyborczej - pisze serwis internetowy The Huffington Post.
Jedna z takich ciekawostek to wpadka geograficzna republikańskiej kandydatki na wiceprezydenta, Sarah Palin. Jak donoszą dziennikarze, którzy obserwowali sztab Johna McCaina, Palin wywołała małą konsternację lukami w swojej wiedzy. Pani senator nie potrafiła wskazać na przykład jakie kraje należą do NAFTA (Północnoamerykański Układ Wolnego Handlu - należą do niego USA, Kanada i Meksyk - przyp. red.).
Ale prawdziwym "przebojem" było stwierdzenie, że Afryka jest państwem. Palin nie potrafiła zrozumieć, Że jest to kontynent, a nie "kraj sam w sobie". Sztab wyborczy Republikanów przyznaje, że Palin momentami potrafiła zgotować im prawdziwy "koszmar". Na przykład najpierw nie chciała pomocy sztabowców w przygotowaniu się do wywiadu, a potem, gdy "strzeliła" jakąś gafę, miała do nich pretensje, że jej nie przygotowali.
Źródło – Onet.pl
To jeszcze jeden, z wielu, wielu innych dowodów na to, że Stany Zjednoczone Ameryki Północnej, to kraj nie mniejszych absurdów niż nasza ojczyzna. Zresztą jak to mówią, przyjaciół dopasowujemy do siebie (szczerze mówiąc, ja tak twierdzę, nie wiem czy wszyscy ) .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Palin nie potrafiła zrozumieć, Że jest to kontynent, a nie "kraj sam w sobie
A ja myślę, że pani Palin jest przyzwyczajona to faktu iż mieszka w kraju, który notabene zajmuje połowe kontynentu i wydawało jej się to powszechne
Ale poważnie to w takich sytuacjach widać ignorancję Amerykanów. Mają swój kraj i swojego prezydenta a wszystko inne jest dodatkiem do ich świata.
_________________ Co za czasy! Lot w kosmos trwa coraz krócej, jazda do pracy coraz dłużej.
W ogóle to mam wrażenie, że jesteśmy nowym stanem USA. Przecież nawet po wyborach w Polsce tyle się u nas o nich nie rozmawiało. W każdych wiadomościach najważniejsze newsy z USA, w radiu cały dzień Obama... Rozumiem, że to ważne, no ale ile można. Aż strach otworzyć lodówkę...
_________________ Chcialbym byc pewniakiem jak ty
Ale wole miec zlote serce
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum