Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-11-05, 17:47 Polska scena polityczna
W związku z wywiązaniem się dyskusji na temat ideologii polskich partii politycznych, postanowiłem założyć ten temat.
Proszę o inteligentną, naukową dyskusje dotyczącą polskiej sceny politycznej na przestrzeni ostatnich lat i w czasie II Rzeczypospolitej.
Do dyskusji zapraszam wszystkich zwolenników różnych polskich partii.
PiS jest partią konserwatywną, jednocześnie zakładającą solidaryzm społeczny wynikający z myśli chrześcijańskiej. Jeśli chodzi o ideologie teoretyczną jest zdecydowanie partią prawicową, sprawy gospodarcze wskazują na politykę charakterystyczną dla partii centrowych, zakładających że socjalizm wynika z potrzeby pomocy ludziom słabszym i w takim kraju jak nasz po prostu nie można nie mieć programu socjalnego, bo doprowadziłoby to do marginalizacji politycznej. Ważne jest, żeby program socjalny nie dominował wolnego rynku i/lub nie był przeszkodą dla jego działania.
Dmowski nie był nacjonalistą jeżeli chcesz go porównać do krzykaczy z ONR czy NOP czy też Hitlera albo Steinbach i powiernictwa Pruskiego. Ale ok pomijałem temat na później.
PiS jest partią socjalistyczną, czy też socjaldemokratyczną -->
Cytat:
Jacek Kurski na spotkaniu z członkami UPR przyznał, że PIS jest przywiązany do tradycji socjaldemokratycznych.
Unia Polityki Realnej zaprosiła na spotkanie dyskusyjne Jacka Kurskiego, który już po pierwszej wypowiedzi dostał gromkie brawa - za szczerość. Przyznał on bowiem, że PiS pod względem społecznym jest przywiązany do ideologii lewicowej. ... Żywa reakcja na słowa Kurskiego zebranych 14 czerwca w warszawskiej siedzibie UPR sympatyków tej partii nie zaskakuje. Jeden z członków UPR - Stanisław Michalkiewicz, w swoich felietonach publikowanych m.in. w "Dzienniku Polskim" i "Najwyższym Czasie" od lat dzielił pierwszoplanową scenę polityczną na "socjalistów pobożnych i bezbożnych", do pierwszej z tych kategorii zaliczając Prawo i Sprawiedliwość. Były prezes i najbardziej znany członek Unii Polityki Realnej - Janusz Korwin-Mikke, podkreślał wielokrotnie, że PiS nie jest prawicą w klasycznym tego słowa znaczeniu, nazywając twór braci Kaczyńskich partią narodowo-socjalistyczną lub państwowo-socjalistyczną.
Dodając to co widziałem podczas urzędowania tej partii(a jakie miałem co do niej oczekiwania) w zupełności mi wystarcza.
Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 25 Sie 2007 Posty: 525 Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-11-05, 20:16
Nie każdy nacjonalista musi być w ONR-ze. Dmowski był nacjonalistą i potwierdza to jego pomysł na kształt Polski po I wojnie światowej. Jego pomysł inkorporacyjny ujawnił, że ważna dla niego była władza i że chciał wszystkie mniejszości narodowe usunąć z terytorium Polski.
W sprawach społecznych PiS jest lewicujący. Nie rób ze mnie głupka. Nie zamierzam z Tobą dyskutować na podstawie twoich przemyśleń. Każda partia ma deklaracje ideową i w niej PiS określił się jako konserwatywna partia prawicowa przyjmująca gospodarcze założenia ruchu chadeckiego, który jest centrowo-lewicowy, a głównym jego założeniem jest solidaryzm społeczny.
Nazywając PiS partią socjaldemokratyczną, czy jeszcze gorzej socjalistyczną, albo chcesz mnie zezłościć, albo konkretnie nie wiesz czym jest ruch socjaldemokratyczny.
Odpowiadając na Twoje dywagacje mógłbym równie dobrze nazwać UPR partią anarchistyczną, a PO politycznymi populistami. Z szacunku dla tych ruchów nie będe "po swojemu" interpretował programów, tylko słuchał co mają do powiedzenia o sobie poszczególni liderzy tych obozów.
Nie odniosłeś się do wypowiedzi Kurskiego Dla mnie jesteście partią niczym różniącą się od PO - liczą się etaty i elektorat pozyskany dzięki środkom masowego przekazu - TVP i Urbański a po 2-giej stronie Walter i Solorz-Żak.
TVP i Urbański a po 2-giej stronie Walter i Solorz-Żak.
ja nie mogę zrozumieć jednego: dlaczego wszyscy tak najeżdżają na TVN czy Polsat, jako wielkich sprzymierzeńców PO? Przecież, przed tym teatralnym i idiotycznym bojkotem PiSu, w każdym programie, w każdej rozmowie, TVN24 katowało telewidzów jakimiś przedstawicielami PiSu?
A że w większości, to głupcy, którzy się ośmieszali to inna sprawa!
Ja na dzień dzisiejszy nie widzę partii, na którą mógłbym oddać mój głos. PiS jest dyskwalifikowany, za wszystko co uczynił. Kłamstwa; upartyjnienie mediów, IPNu, NBP, prokuratury itd..., wejście w koalicję z przestępcami i faszystami.
PO skreślona za chęci wprowadzenia niesprawiedliwej ustawy dezubekizacyjnej i aferę z samolotem na szczyt UE.
PSL - układy i lewe zatrudnienia w agencjach rządowych
SLD za koalicję z PiS i Napieralskiego!!!
No i personel pana prezydenta.... przed chwilą widziałem wystąpienie pana Andrzeja Dudy... Gratuluję doboru personelu... Jaki chamski prezydent, tacy debilni dradcy i takie pośmiewisko na całym świecie z tego, którzy nieświadomi wybrali
Co do Polsatu to są dowody na to że właściciel stacji Zygmunt Solorz-Żak był SB-kiem a cała jego stacja została założona z pomocą jego kolegów z byłej branży.
Co do TVN, poszukaj sobie info Walter i jego kontakty z służbami z WSI, oczywiście większość ludzi ma klapki na oczach i uważa to tylko za teorie spiskowe. Cóż, niewiedzą nie warto się chwalić.
To samo co ourson LPR nie było i nie jest partią faszystowską. Ale jeśli tak uważasz to włącz sobie tv i słuchaj tej papki tak jak miliony Amerykanów CNN i FoxLive.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum