Zdjęcie z budżetu gminy na rok 2008 dokumentacji na basen kryty przez grupę radnych pana Okrasy.
Basen przydał by się nowy ale z nieco większą niecką (pisałem o tym w innym wątku). Wydać kasę na kolejny obiekt sportowo-rekreacyjny to nie sztuka - ważne aby taką inwestycję przemyśleć (nie wszystko co zostało przedstawione na wizualizacji wydało mi się trafione, ale część rekreacyjna jest za to strzałem w dziesiątkę - i piszę to serio). Boję się że żywotność tego nowego basenu będzie dużo krótsza od starego, a oszczędności będą pozorne. Obawy po części wynikają z tego iż na wizualizacji basenu w oczy rzucały się drewniane elementy, a wiadomo co dzieje się ze stosunkowo nową drewnianą konstrukcją zadaszenia trybun basenu - jest w stanie gorszym niż ta stalowa, dwudziestoletnia nad niecką.
Odnoszę wrażenie że burmistrz forsuje projekty łatwe w realizacji i przy tym widowiskowe (jego prawo). Mam tu na np ten basen i uliczki z obustronnymi chodnikami na niezabudowanych "przyszłych osiedlach" domków jednorodzinnych (ulica Skrzetuskiego lub Macka z Bogdańca), zamiast zmierzyć się z prawdziwymi wyzwaniami.
Nie twierdzę że to co zrobił jest nic nie warte. Spora część tych łatwych inwestycji jest bardzo ważna.
Ale czas chyba na to najwyższy, aby skończył z asekurowaniem się i na serio wziął się za realizację jakiegoś bardziej skomplikowanego zadania ... czego w nadchodzącym roku Mu życzę.
Gregg Sparrow [Usunięty]
Wysłany: 2008-12-27, 12:33
UWAGA
Nominacje do Idiotyzmu 2008 można składać do 31.12.2008.
Później zostanie stworzona ankieta w której będzie można oddać swój głos.
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2008-12-28, 17:41
alef napisał/a:
Zgłaszam wybór na szefa komisji budżetowej radnego Wojtuniaka.
alef, na początku tematu jest prośba o kilka słów uzasadnienia. W tym przypadku, podaj dlaczego według Ciebie, pan Wojtuniak nie nadaje się na to stanowisko, bo nie wszyscy być może mają „odpowiednie” wiadomości na temat tego pana i Jego piastowanego stanowiska .
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Pomogła: 32 razy Dołączyła: 03 Maj 2006 Posty: 2461 Piwa: 25/43 Skąd: w-ń
Wysłany: 2008-12-28, 18:21
moze nie 2008 roku,ale na pewno ostatnich nie wiem ilu lat.Przejscie dla pieszych na ul Głowackiego tuz po ostrym zakrecie z Warszawskiej,ani pieszy nie wie czy cos nadjedzie,ani kierowca nie widzi pasów,a na zahamowanie nie ma najmniejszych szans bo to dosłownie kilka metrów,idiota tylko mógł go umieścic w tym miejscu.Ludzie tam nie przechodza bo sie poprostu boja ....
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 264 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-12-28, 22:03
Jan Kowalski napisał/a:
Zdjęcie z budżetu gminy na rok 2008 dokumentacji na basen kryty przez grupę radnych pana Okrasy.
Zdjęcie z budżetu gminy na rok 2008r dokumentacji na basen kryty, było spowodowane m.in. tym, że bez sensu jest reanimować stary basen w starym miejscu o długości toru 20metrów !!! Uważam, że basen powinien być budowany od podstaw, a nie tworzyć przeróbkę ze starego. Przeróbki są zawsze droższe od budowy od podstaw. Jeżeli do tego dodamy fakt, że koncepcję przebudowy przygotowała firma, która nigdy wcześniej nie projektowała basenu to obraz budowy jest wątpliwy !!! Poza tym, Zastępca Burmistrza miał przygotować 2 warianty rozbudowy basenu (optymistyczny i realny) ze źródłami finansowania, których oczywiście nie przygotował, bo czasu miał za mało...
Reasumujac: przebudowa basenu obecnego - moim zdaniem - jest ekonomicznie nieuzasadniona. Jeden z głównych argumentów jest również taki, że przez okres przebudowy (2-3lata)w Wieluniu nie będzie krytej pływalni !!!. Mieszkańcy Wielunia zmuszeni będą jeździć do Praszki lub Bełchatowa, by skorzystać z basenu !!! Prostsze i tańsze jest budowanie pływalni od podstaw w innym miejscu (lub obok) co spowoduje że stary basen będzie w użytkowaniu do momentu oddania nowego. Poza tym, każdy kto budował cokolwiek wie, że przeróbki są droższe od budowy od podstaw. I jeszcze jedno. Znając zaangażowanie Burmistrza w pozyskiwaniu środków zewnętrznych na inwestycje, jasne jest, że przebudowa basenu będzie finansowana ze środków własnych gminy (ca. 20mln zł), co spowolni (zablokuje!) budowę infrastruktury drogowej na terenie gminy przez 2-3lata. Takie są wybory: Budować drogi, czy budować basen i hotel przy hali sportowej ?
Argumentów jest znacznie więcej, więc w najbliższym czasie napiszę o nich szerzej na moim blogu.
Zgłaszam jako IDIOTYZM ROKU 2008-
1.Ograniczenie widoczności przez zwiększone miejsca parkingowe przy ulicy Reformackiej - przy wyjeździe z Różanej w Reformacką.
2. Brak miejsc dla niepełnosprawnych na parkingu przy ZUGiLu
3. Miejsca do parkowania dla niepełnosprawnych w InterMarche i BricoMarche.
InterMarche - zła lokalizacja - przy ruchu przedświatecznym zostały one całkowicie zastawione przez parkujące samochody.
BricoMarche - nadmierna ich ilość, uniemożliwiająca korzystanie z parkingu osobom w pełni sprawnym.
Pomógł: 2 razy Wiek: 32 Dołączył: 21 Mar 2007 Posty: 845 Piwa: 16/5 Skąd: Wieluń/Wrocław
Wysłany: 2008-12-29, 21:03
Obecność p. Kaji (który jest po AWF) w zarządzie 3 spółek z udziałem gminy które ze sportem mają niewiele wspólnego.
Można by rzec: specjalista nam się trafił.
I jeszcze Pan Wojtuniak z powodu jego wysokich kwalifikacji.
moona [Usunięty]
Wysłany: 2008-12-29, 22:19
akirus napisał/a:
Ekologiczne supermarkety: przy kasie nie daja reklamówek, bo to lepiej dla srodowiska, ale na stoiskach z wędlinami, owocami, warzywami, mrożonkami, pieczywem sa tylko plastikowe reklamówki.
Wszystkich toreb foliowych, w które pakowane są produkty żywnościowe od razu nie wyeliminujemy. Po pierwsze z uwagi na wyższą cenę toreb papierowych a po drugie dlatego, że często są one może nie najbardziej ekologicznym ale póki co najdogodniejszym, również ze względów sanitarnych,, sposobem pakowania żywności. Ale jednorazówki przy kasach można naprawdę zastąpić torbami wielokrotnego użytku wystarczy wyrobić w sobie nawyk noszenia takowej. Ktoś może powiedzieć, że to tylko wierzchołek góry lodowej lub jak kto woli śmieciowej ale w skali globalnej to dużo.
Pomógł: 18 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1578 Otrzymał 8 piw(a) Skąd: Wieluń
Wysłany: 2008-12-30, 00:58
moona, trudno wyrobić w sobie taki nawyk, tym bardziej że ja na przykład idąc na miasto nie wiem czy zachce mi się zajrzeć do sklepu, czy nie. A cały czas przecież torby nie będę ze sobą nosił. Dlatego kupując np. w Globim, zakupy pakuję do torebek, które biorę z działu owoce/warzywa.
_________________ I'd agree with you, but then we'd both be wrong
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum