A możesz wstawić zdjęcia bez jakiejkolwiek przeróbki w poniższym programie...
Mogę, tylko coś takiego jak WB zawsze trzeba przy takich zdjęciach zmieniać ręcznie, ze względu na wiele różnych źródeł ciepła (światła). Photoshop to taka fotograficzna ciemnia, w której lubię poprawiać niedoskonałości wynikające z gubienia się w balansie bieli przez aparat, walących się perspektyw budynków i takich tam
yampress napisał/a:
Ze Scorpionem zastanawiamy się jak wychodza Ci orginały
Oryginały Powiem w ten sposób: z (słowo wymoderowano) bata nie ukręcisz prawda?
Poza tym jak już sprawdzałeś dane z exifa, to popróbuj porobić na podobnych ustawieniach Podejrzewam, że efekty możesz mieć zadowalające
Oczywiście o statywie nie muszę przypominać
Oryginały Powiem w ten sposób: z (słowo wymoderowano) bata nie ukręcisz prawda?
Jasne ze nie ukręcisz ,ale nie chodziło tu o żadne złośliwości tylko aby zobaczyć oryginały dla porównania o ile np. wyszły ciemniejsze a o ile poprawia to program i tylko i wyłącznie o to, bo same ujęcia są dosyć fajne i jak pisałem wcześniej Wieluń to ładne miasteczko które w ciekawy sposób pokazałeś.
Szczerze powiem, nie bawiłem się zbytnio nad obróbką zdjęć powyższych, bo mi się zbytnio nie chciało Poniżej oryginały, jakbyś się yampress doszukał info o Photoshopie w exifie to dodam, że tylko zmniejszałem
W oryginale zdjęcia wyszły chyba troszkę "cieplejsze" choć ciemniejsze, ale np. ratusz czy starostwo poprawione prezentują się jednak bardziej efektownie. Pozdrawiam
W oryginale zdjęcia wyszły chyba troszkę "cieplejsze" choć ciemniejsze
Wyszły cieplejsze dlatego, że większość źródeł światła to były światła żarowe. Próbowałem z WB przy auto i żarowym, z różnym efektem - tak jak już pisałem - ze względu na zróżnicowane ciepło oddawane przez lampy, co powodowało gubienie się balansu bieli w aparacie.
Zdjęcia bez jakiejkolwiek rewelacji...Myślałem że tak zagorzałego fotografa amatora stać jest na coś lepszego....szczerze powiem że mój kolega robi o wiele Ciekawsze i wizualnie lepiej wyglądające zdjęcia niż te które tu zobaczyłem! nadmieniam że, iż ten kolega profesjonalny aparat posiada dopiero od 2 miesięcy! Nie bawem podam link do jego bloga który powstaje.
Pozdrawiam forumowiczów
MAXIM, ale mi pojechałeś... przez Ciebie będę musiał sprzedać aparat i zająć się dzierganiem serwetek Mój kolega ma porshe. Niebawem podam osiągi porshe
Szkoda, że nie śledzisz forum i nawet nie przeczytałeś pierwszego zdania w tym temacie
Poza tym ja nie zmuszam nikogo do tego, żeby się każdemu podobały moje zdjęcia.
przez Ciebie będę musiał sprzedać aparat i zająć się dzierganiem serwetek
Mam fajną koleżankę która świetnie dzierga, jak zechcesz to pewnie przyleci z pomocą...
A tak poważnie
Wystawiając na forum zdjęcia bądź, cokolwiek co jest dziełem artystycznym trzeba liczyć się z tym że padną na nie różne słowa krytyki.
mojej osobie te zdjęcia nie zaimponowały.... i czytając Twoje posty do innych sesji stwierdzam że "czepiasz" się u innych o coś czego sam tak na prawdę dokładnie nie robisz....
Postawmy sprawę jasno..... nie można być wszechwiedzącym i wszechumiejącym człowiekiem, tak jak Ty pokazujesz swoją osobę na tym forum!!!!!!!!!! THE END
MAXIM, masz jakieś prywatne ale do mojej osoby - od tego jest PW, a nie jechanie po moich zdjęciach, bo Twój kolega robi lepsze. Nie ośmieszaj się człowieku! Jak już chcesz dyskutować o fotografii, to konkretnie a nie pisz pierdół, bo robisz z siebie pajaca. Widzę, że dalej nie zrozumiałeś tego, że nie potrafisz czytać - co też Ci wytykam. PRZECZYTAJ DOKŁADNIE MOJE PIERWSZE ZDANIE W TYM TEMACIE, później swojego posta i zastanów się czy nie powieliłeś mojego zdania w ostrej - zupełnie nie posiadającej argumentów krytyce. Jak już napisałem - moje zdjęcia nie muszą powalać - nie płaczę jak się komuś nie podobają. Nie lubię takiej głupkowatej krytyki, bo to istne czepianie się mające więcej wspólnego z moją osobą niż z tematem.
Ps. Zauważyłem taką przypadłość, że jak komuś zwracam uwagę na forum (w tym przypadku maximowi w jego wcześniejszych postach na pisanie w formie krzyku), to później zaczyna się odwet w jechaniu po mojej osobie. W tym przypadku po moich zdjęciach
Koniec OffTop'a Panowie. Wyjaśnijcie sobie resztę na priv.
Administrator
Ostatnio zmieniony przez Administrator 2009-01-20, 13:49, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 42 razy Wiek: 58 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 4309 Piwa: 76/53 Skąd: wieluń
Wysłany: 2009-01-20, 17:39
Tylko dwa zdania odnośnie waśni; MAXIM, kontra foty Ferbika.
MAXIM napisał/a:
Zdjęcia bez jakiejkolwiek rewelacji...Myślałem że tak zagorzałego fotografa amatora stać jest na coś lepszego
Jak słusznie zauważyłeś i napisałeś; fotografa amatora, choćby nawet zagorzałego, ale amatora. A oceniając w ten sposób, zniechęcasz po prostu pozostałych forumowiczów, amatorów fotografowania, do wstawiania w tym miejscu własnoręcznie robionych zdjęć. Każdy będzie się teraz obawiał, czy np. ktoś nie ma kolegi, czy koleżanki, którzy robią to lepiej.
MAXIM napisał/a:
Wystawiając na forum zdjęcia bądź, cokolwiek co jest dziełem artystycznym trzeba liczyć się z tym że padną na nie różne słowa krytyki.
MAXIM, masz rację. Ale musisz pamiętać o jednym, że słowa krytyki powinny być udziałem tylko osób znających temat. Ty, o ile się nie mylę zawodowym fotografem też nie jesteś. Stwierdzam to po Twojej wypowiedzi, która zamiast (jeśli już mówimy o krytyce), dotykać problemów technicznych tych zdjęć, jest ……. żeby nie powiedzieć trochę chamska .
Każde inne spostrzeżenia odnośnie wstawianych tutaj zdjęć, to tylko luźne dyskusje. A jeśli już nawet ktoś podpowie parę spraw technicznych, to należy tylko wyciągać wnioski na przyszłość, aby następne były jeszcze lepsze. Ty niestety zaszalałeś zbyt mocno, a powołując się na dodatek na zdolności swojego kolegi, to nawet ……. szczeniacko.
Teraz już o samych fotkach Ferbika, powiem jako totalny laik w dziedzinie fotografii. Wiem że pstrykanie w trybie nocnym nie jest łatwe, dlatego też często „podpieram” się różnymi programami do obróbki zdjęć. W końcu mamy XXI wiek i należy korzystać z wynalazków technicznych .
Ferbik, a Ty na przyszłość się przyłóż do roboty, żeby zdjęcia były jeszcze lepsze, od tych tutaj , dobra
_________________ Im dłużej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum