Moim skromnym zdaniem stawianie kolejnego pomnika mija się z celem - o wiele sensowniejsze byłoby odbudowanie (przynajmniej częściowe) synagogi i fary - dopiero to miałoby zarówno sens, jak i mogłoby posłużyć promocji miasta. Zresztą podejrzewam, że sami adresaci pomnika (wieluńscy Żydzi, czy raczej ich potomkowie) kolejny pomnik mogliby co najwyżej przyjąć jak sweter na święta - miło, że się pamięta o kupieniu jakiekogokolwiek prezentu, ale z drugiej strony możnaby lepiej pomyśleć o prezencie, który miałby sens.
Maciej W trakcie przeprowadzki do Wielunia EWI w Sercu
Pomógł: 13 razy Wiek: 48 Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1155 Piwa: 5/6 Skąd: EWI-OOL
Wysłany: 2009-03-24, 16:02
Witam , wydaje mi się że samo upamiętnienie budynku synagogi i tragedi związanej z pierwszym września ma sens . Jest to część historii Wielunia . Skromny pomnik z tablicą wydaję się dobrym pomysłem . Czytając wasze wypowiedzi też zastanowiłem się czy już nie za dużo tego ??. Władza panująca powinna jakoś bardziej to ogarnąć , jeszcze troche i faktycznie jak napisał jeden z forumowiczów wszędzie tam gdzie zginął człowiek będzie tablica .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum