Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 226 Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2009-04-07, 17:37
mi trochę nie pasuje brak AF, ale ponoć pracują nad tym
ogniskowa jest ok, nawet po przeliczeniu, ja to się dziwie fotografom ślubnym którzy biegają z 70-200 na APS-C, to jest dopiero jazda
_Tomek__, Wbrew pozorom jasny zoom 70-200 całkiem dobrze się sprawdza na ślubie jako uzupełnienie szerokiego zooma, a jeszcze jak ma stabilizację to miodzio Takie zdjęcia mają zupełnie inna perspektywę i głębię ostrości. 70ka na krótszym końcu to wcale nie jest aż tak dużo... nawet na cropie.
Co do Samyanga 85/1.4 całkiem ciekawa propozycja. Tylko nie wszystkie aparaty poradzą sobie z pomiarem światła przez ten obiektyw.
Wysłany: 2009-04-08, 07:17
gregg bardzo chętnie zobaczę jakieś twoje zdjęcia ślubne wykonane tym obiektywem na cropie, ja jakoś nie mogę się do niego przekonać
Wracajac do SAMYANGA to dlaczego mówisz ze nie wszystkie aparaty poradzą sobie ze światłem ?? Pracowałem z wieloma manualami i mi się takie coś nie zdarzyło a i tez nie słyszałem o takich przypadkach, ale może canonów to akurat nie dotyczy
_Tomek__, Jeżeli chodzi o Samyanga to będzie współpracowały z Canonami. Głównie chodzi o mierzenie światła. Te obiektywy nie maja styków do elektroniki i niektóre aparaty nie poradzą z tym sobie. Podobnie jak z obiektywami na m42. Do Canona wystarczy odpowiednia przejściówka (wpisz w google: dandelion) i można używać starych obiektywów z gwintem na m42. Działa nawet potwierdzanie ustawienia ostrości.
Nie zobaczysz moich zdjęć z obiektywu 70-200 bo go nie mam... a chciałbym mieć... Taki Canon 70-200/2,8 IS.... mmmm MARZENIE>
Wysłany: 2009-04-08, 09:00
Styki w dandelionie są tylko do potwierdzania ostrości. Widziałem dużo aukcji adapterów z dandelionami i bez, ale nigdy nie widziałem żeby ktoś w nich zaznaczył że mogą nie działać na preselekcji przesłony (w zakresach f/1.2-f8). Światło pada przez obiektyw na światłomierz on sobie już wszystko mierzy, nic mu więcej oprócz światła nie jest potrzebne, przecież równie dobrze można zamiast obiektywu zakręcić dekielek z dziurka i tez można robić na Av
Wysłany: 2009-04-08, 13:16
Wierze Ci na slowo ale trochę jestem zaskoczony, ja do swojego canona przykręcam wszystko nawet słoiki od SIXA. Wracając do SAMYANG`a, Av raczej będzie działał z każdym aparatem, poczytaj opinie osób które go kupiły, są na optyczne.pl, to tak jak z 85tka zeissa są rożne mocowania i działa z każdym, wiem ze zeiss to zeiss ale to nie jest taka wielka sztuka
Zgadza się do Canona da się dokręcić wszystko Sam mam dwa Revuenony, radzieckiego Industara, Heliosa a także mieszek i pierścienie do makro awszystko działa na przejściówce z dandelionem
Nie wiem czy zamiast tego Samyanga nie wybrałbym Canonowskiej 50/1.4 (nawet używki)
Wysłany: 2009-04-08, 21:08
no nie no 50tka to jest podstawowy obiektyw, ja miałem wersje f/1.8 zanim jeszcze kupiłem lustrzankę
ale na pewno bym wybrał 85mm f/1.2 zamiast 70-200mm f/2.8 IS
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum